Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: WŁAŚNIE WRÓCIŁEM OD WETA...

WŁAŚNIE WRÓCIŁEM OD WETA...

Mój leg od ok. miesiąca ma czarną plamę na glowie która z wyglądu przypomina "ziemię spękaną od słońca" wygląda to to jak skorupa...

Napisalem maila do dr.Zajączkowskiego ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi.

Wet obejrzał dokładnie mojego legwana i stwierdził /lekarz jest od gadów/ że to zrogowaciały naskórek -polecił mi żeby tego nie dotykać tylko traktować to miejsce olejem lub oliwą -albo kremem nawilżającym.

Plama zaczyna się ok. 0,5cm za nozdrzami, delikatnie dotyka /z góry/ oczu /jednak ich nie dotyka/i dwoma "rozgałęzieniami" otacza oko ciemieniowe. Z góry plama ma kształt "motyla"...

Zapomniałem dodać iż ta "plama" ma podniesione ku górze końcówki na tyle iż można je złapać pensetą.

Czy mieliście kiedykolwiek podobne sytuacje?

oXcros
    Guest

Re: WŁAŚNIE WRÓCIŁEM OD WETA...

hmmm albo to jest wylinka albo twoj leg trzepna sie o sciane terra lub cos inne jak uciekał albo cos podobnego ale na 100% pewien nie jestem Dał bys jakies fotki jak mozesh pzdr

To nie jest wylinka, ale z wylinką może zejść. Nie wiem, czy z grzybicą nie będzie związane. Jak dr. Jarek Zajączkowski coś napisze daj znać co to takiego. Pozdrówko! Rysiek

Kosmitek
    Guest

Interesuje mnie czy smarujecie swoje legwany oliwą lub jakims kremem nawilzającym skóre np. Nivea lub jakimis oliwkami dla niemowlaków????

Nie smaruję niczym i przez 4 lata legwan nie miał problemów ze skórą. Do kapieli dodaję niekiedy rumianek. Pozdrówko! Rysiek

Zdjęć nie mam ale posmarowałem to miejsce kremem dla niemowląt żeby to to namiękło...
    Nie mam zupełnie powodu żeby oskarżać tego lekarza o niekompetencje -więc wstrzymajcie się z głupimi, przedwczesnymi uwagami.

Też czekam na dr.Zajączkowskiego żeby wypowiedział się w tej sprawie.

Kosmitek
    Guest

Mi kiedyś wterynarz polecił, abym smarował legwana oliwka dla niemowlaków podczas wylinki.

Kosmitek
    Guest

Chyba zle mnie zrozumiałeś. Nie uważam tego za niekomtetencje weta, tylko się pytam, a jeżeli o mnie chodzi to czasami smaruje swego lega oliwką dla dzieci.

Dzony
    Guest

wiem gdzie chodzisz tak nie daleko masz do Lewina i problem mialbys zglowy ???????????????????????????????/

Na problemy skórne legów (chodzi mi o wylinke) dobrze robi maść z wit.A

Uprawnienia umieszczania postów