Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Jak widzą legwany i cos jeszcze :)

Re: Jak widzą legwany i cos jeszcze :)

Osadzenie oczu na bokach głowy ogranicza pole dwuocznego widzenia do ok. 25 stopni. Każdym z osobna obejmuje wiele większe pole. Przednia powierzchnia tęczówki zawiera warstwę chromatoforów ( irydiocyty ) wypełnionych kryształkami guaniny , które nadają tęczówce metaliczny odblask . U legwana zielonego jak i u innych dziennych jaszczurek soczewka i płyn znajdujący się w gałce ocznej załamują światło w sposób odpowiadający niewielkiej nadwzroczności . Pozdrówko! Rysiek
    Ps. Co do groszku, fasolki , bobu to jeszcze lepiej podawać posiekane nasiona lub całe strączki. Dużo białka roślinnego.

Ładnie to Rysiu rozwinąłeś :-)))) Pozdrawiam!

ale czy bobek i fasola nie powoduja noo, wiadomo, napecznienia, w skrocie mowiac, w ciele gada??? niewiem jak to jest z legwanami, nie chce sie madrzyc, ale zolwiki nie moga takiego jesc - prosze o oswiecenia jak to jest z legami

Ja podaję rośliny strączkowe już prawie 4 lata i nie zauważyłem skutków ubocznych :-) . Są bogate w białko ( a zwierzęce jest niewskazane ) więc powinny znaleźć się w urozmaiconej diecie. Pozdrówko! Rysiek
    Ps. Jeśli chodzi o "skutki uboczne" to legwany też bączki puszczają - widziałem ( w wodzie ) i słyszałem , ale nie czułem :-))))))))))))))))))))))))))))

Uprawnienia umieszczania postów