Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: szelki dla lega

Mieszany widok

Ewa Filipinska
    Guest

szelki dla lega

Czy używacie szelek dla swoich legwanów? Zastanawiam się nad kupnem "szelko-smyczy" ponieważ przy letnich wyjazdach na działkę byłabym spokojniejsza, że mój Leon nie zginie gdziesik w krzakach.
    I może wiecie gdzie i za ile można takie szelki kupić ?
    Pozdrawiam Was i Waszych pupili.

Ewa

Re: szelki dla lega

Szelki można kupić w sklepach zoologicznych np. Kakadu

Ja nie używam szelek dla swojego legwanka, ponieważ na ich widok Spike reaguje bardzo nerwowo. Poza tym, po co stresować sowjego zwierzaka niepotrzebnie? Zacytuję fragment ze strarego posta Alicji z siódmego stycznia:
    " Szelki to nie za dobry pomysł, chyba, że dla bardzo spokojnych osobników. Mój legwan był w szelkach na działce i dostał szału - ponieważ "coś" go trzymało zaczął się okręcać (turlać po trawie) jak krokodyl. Cały owinął się w smycz i wyglądał jak wściekły pakunek. Nie mogł się ruszyć więc leżał na plecqach i patrzył na mnie z furią. Jak go odwinełam w podziękowaniu za pomoc sprał mnie ogonem Nigdy więcej szelek ))))
    Legwan nie potrzebuje szelek do chodzenia po domu. Powinnaś go zacząć wypuszczać dopiero jak się oswoi - wtedy nie będzie przed Tobą uciekał. "

Nie kupuj szelek. To debilny wynalazek.
    Zresztą legwan potrafi się z nich uwolnić.

Kup lepiej dużą klatkę.

to prawda, tez niechetnie patrze /leg tez na takie szelki. a kosztuja (dla mlodych, wygladaja jak z tej serii szelek dla szczurow, kotow etc pakowane z tekturką z głową iguany) ok. 24zł (lublin). pozdrawiam.

Poza tym niszcza one grzebien!

Moja samica też po założeniu szelek wykonała serie obrotów wokół własnej osi, ani myślała o tym, by dac sie prowadzić na smyczy jak pies. A swoją drogą fajnie by to wyglądało. Tyle, że legwanom to trudno wytłumaczyć.
    Pozdrawiam
    EwaK

U mnie wyglądało to podobnie jak opisała Marysia. Legwan miał szelki z dwa-trzy razy. To zły pomysł. Pozdrówko! Rysiek

Ewa Filipinska
    Guest

Dzięki, chyba mnie przekonaliście )

Pozdrawiam i życzę dużo słoneczka.

Ewa

ostatnio słyszałem inny pomysł asekuracji lega na działce, przywiązanie do niego balonika, balonik nad trawą widac z daleka. ale nie wiem czy to dobry pomysł ;->

Uprawnienia umieszczania postów