Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Kupki i woda

Re: Kupki i woda

A moj codziennie zalatwia sie do wanny z woda

Wydaje mi się, że minimum odruchów warunkowych można jednak u legwanów wyrobić, oczywiście jeśli same tego chcą (he,he). Bazyli robił podchody, aby załatwiać sie poza terrarium. Dwa czy trzy razy bardzo domagał się, żeby go wypuścić. Ja zadowolona, że legwan chce się z nami poprzyjaźnić otwierałam terrarium i ... za chwilę miałam co sprzątać - a to prałam kanapę, a to myłam podłogę. Raz siedział mi na ramieniu, ale na szczęscie tak się ustawił, że mnie prać nie trzeba było.
    Pomyślałam, że tak to nie będzie. Do momentu, gdy jaszczur nie wypróżnił się w basenie, miał zakaz wyjścia - przestałam go w ogóle wypuszczać, mimo, że bardzo tego chciał (czasami myślałam, że wydrapie dziurę w szybie). Jednocześnie skojarzyłam, że dużo zależy od temperatury wody, więc zaczęłam tego pilnować (o tym pisałam wyżej). Na początku Bazyli brał mnie na przetrzymanie - potrafił się nie załatwiać po dwa dni, kiedy wcześniej robił to codziennie. Nie ustąpiłam. Ustąpił on.
    Teraz wszystko wrociło do normy- najpierw kupka do wody, potem spacer po mieszkaniu. I oby tak dalej. Łączę pozdrowienia.

Tu macie rację. Zwróćcie uwagę, że też napisałem o Guciu- robi 2 razy w przedpokoju, jeśli nie ma pogody i siedzi w terrarium. Sam sygnalizuje uderzaniem w szybę, że chce wyjść. Jeśli jest ładna pogoda przebywa na balkonie i robi jeszcze dodatkowo 2-3 razy, czyli w sumie 4-5 razy. Powrót pochmurnych dni i pobyt w terrarium- znowu stukanie o szybę i 1-2 razy kupka w przedpokoju. Coś w tym jest ... pozdrówko! Rysiek

idealnym rozwiazaniem jest chyba basen na calej powierzchni dna terrarium, mozna wtedy zrobic odplyw zeby latwiej wymieniac wode (oczywiscie basen podgrzewany) - ja tak mam i spusuje sie niezle

pzdr

Uprawnienia umieszczania postów