Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Lapy a szklane terra :(

oXcros
    Guest

Lapy a szklane terra :(

No wiec panowie mam Wilki problem juz ostatnio co do Terrarium )) (nareszcie)

a mianowicie: jak zamocowac listwe na swietlówke UV na szklanym suficie ?? jakims lejem ?? Dawac propozucje

pzdr

Re: Lapy a szklane terra :(

Trzeba było wcześniej o tym pomyśleć i nawiercić w szkle otworki na montaż oprawy świetlówki :-))). Może ktoś czymś kleił. Poczekaj na inne odpowiedzi. Pozdrówko! Rysiek

oXcros
    Guest

Rysiek - własnie mysle, terrarium jeszcze nie zamówione wiec mam jeszcze czas ))

No to bierz średnicę i rozstaw otworków i do dzieła. W powietrzu gdy dach będzie już gotowy nikt nie będzie ryzykował wiercenia w szkle. Pozdrówko! Rysiek

oXcros
    Guest

nom )) a teraz jeszcze jedno pytanie (juz ostatnie obiecuje) czym zabezpieczyc lampe zeby legwanek tam niewlazł i sie niepoparzył >?<

pzdr

Cześć

racja - najlepiej zamów z otworami.
    Jeśli się z jakiegoś powodu nie uda - odtłuszczasz denaturatem i kleisz na silikon akwarystyczny, ale lepsze rozwiązanie to pierwsze

Pozdrawiam

Cześć,

Polecam wizytę w IKEA - jeśli możesz. Tam znajdziesz taką fajną oprawę, nazywa się FOTO - to jest wisząca lampa, aluminowa.
    Kosztuje około 30zł i dodatkowo ma tą zaletę że kieruje ciepło w dół.

Przemyśl jeszcze lepszą wersję - jeśli to ma być lapma grzewcza to na suficie daj dużą powierzchnię siatki - wtedy możesz taką lampę bezpiecznie postawić na siatce (żarówka będzie kilka cm od siatki) i to jest najbezpieczniejsze rozwiązanie a dodatkowo zapewni Ci super wentylację.

Pozdrawiam

Hej,

teraz zwróciłem uwagę że chodzi o świetlówkę - zmyliło mnie to oparzenie
    W przypadku świetlówki niebezpieczeństwem jest strącenie jej na dół i rozbicie - przede wszystkim. One nie wydzielają aż tak dużo ciepła żeby poparzyć legwana.
    Tutaj również proponuję wersję z większą powierzchnią siatki na suficie - sam to praktukuję i sprawdza się w 100%. Lampy są poza terra więc nie ma niebezpieczeństwa dla legwana, żarówki możesz wymienić bez wyciągania wszystkiego z terra i dodatkowo sprawa wentylacji. A przez siatkę wszystkie promienie oczywiście przechodzą

Pozdrawiam raz jeszcze

oXcros
    Guest

a jaka to siatka ???

pzdr

Hej,

można znaleźć w niektórych sklepach metalowych - zależy jak duży jest legwan.
    Jeśli duży, to wystarczy siatka z jakiegoś marketu.
    Jeśli jeszcze dość mały - są takie aluminiowe lub miedziane siatki, są też z brązu. One są zrobione bez plecienia, więc jest małe prawdopodobiestwo wyrwania pazurka - lepsze niż perforowana blacha.
    Możesz poszukać tam gdzie mają "metale kolorowe" albo u producentów siatek ogrodzeniowych.
    Czasami w marketach też się zdarzają.

Niestety nie mam pod ręką fotek, żeby Ci pokazać jak to wygląda i jak wygląda zamontowane w terra

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów