-
Lapy a szklane terra :(
No wiec panowie mam Wilki problem juz ostatnio co do Terrarium )) (nareszcie)
a mianowicie: jak zamocowac listwe na swietlówke UV na szklanym suficie ?? jakims lejem ?? Dawac propozucje
pzdr
-
Re: Lapy a szklane terra :(
Trzeba było wcześniej o tym pomyśleć i nawiercić w szkle otworki na montaż oprawy świetlówki :-))). Może ktoś czymś kleił. Poczekaj na inne odpowiedzi. Pozdrówko! Rysiek
-
Rysiek - własnie mysle, terrarium jeszcze nie zamówione wiec mam jeszcze czas ))
-
No to bierz średnicę i rozstaw otworków i do dzieła. W powietrzu gdy dach będzie już gotowy nikt nie będzie ryzykował wiercenia w szkle. Pozdrówko! Rysiek
-
nom )) a teraz jeszcze jedno pytanie (juz ostatnie obiecuje) czym zabezpieczyc lampe zeby legwanek tam niewlazł i sie niepoparzył >?<
pzdr
-
Cześć
racja - najlepiej zamów z otworami.
Jeśli się z jakiegoś powodu nie uda - odtłuszczasz denaturatem i kleisz na silikon akwarystyczny, ale lepsze rozwiązanie to pierwsze
Pozdrawiam
-
Cześć,
Polecam wizytę w IKEA - jeśli możesz. Tam znajdziesz taką fajną oprawę, nazywa się FOTO - to jest wisząca lampa, aluminowa.
Kosztuje około 30zł i dodatkowo ma tą zaletę że kieruje ciepło w dół.
Przemyśl jeszcze lepszą wersję - jeśli to ma być lapma grzewcza to na suficie daj dużą powierzchnię siatki - wtedy możesz taką lampę bezpiecznie postawić na siatce (żarówka będzie kilka cm od siatki) i to jest najbezpieczniejsze rozwiązanie a dodatkowo zapewni Ci super wentylację.
Pozdrawiam
-
Hej,
teraz zwróciłem uwagę że chodzi o świetlówkę - zmyliło mnie to oparzenie
W przypadku świetlówki niebezpieczeństwem jest strącenie jej na dół i rozbicie - przede wszystkim. One nie wydzielają aż tak dużo ciepła żeby poparzyć legwana.
Tutaj również proponuję wersję z większą powierzchnią siatki na suficie - sam to praktukuję i sprawdza się w 100%. Lampy są poza terra więc nie ma niebezpieczeństwa dla legwana, żarówki możesz wymienić bez wyciągania wszystkiego z terra i dodatkowo sprawa wentylacji. A przez siatkę wszystkie promienie oczywiście przechodzą
Pozdrawiam raz jeszcze
-
a jaka to siatka ???
pzdr
-
Hej,
można znaleźć w niektórych sklepach metalowych - zależy jak duży jest legwan.
Jeśli duży, to wystarczy siatka z jakiegoś marketu.
Jeśli jeszcze dość mały - są takie aluminiowe lub miedziane siatki, są też z brązu. One są zrobione bez plecienia, więc jest małe prawdopodobiestwo wyrwania pazurka - lepsze niż perforowana blacha.
Możesz poszukać tam gdzie mają "metale kolorowe" albo u producentów siatek ogrodzeniowych.
Czasami w marketach też się zdarzają.
Niestety nie mam pod ręką fotek, żeby Ci pokazać jak to wygląda i jak wygląda zamontowane w terra
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów