Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: malzenstwo teczowego z kameleonem (?) ;))

Mieszany widok

latajacy
    Guest

malzenstwo teczowego z kameleonem (?) ;))

Witam wszystkich !
    Zwracam sie do Was z nastepujacym problemem (pytaniem) : czy romans boa teczowego z kameleonem jemenskim w jednym terra nie zakonczy sie dla ktoregos ze zwierzakow tragicznie (?).
    Otoz chce zajac sie hodowla tych dwoch stworzen . Z moich informacji wynika iz obydwa zwierza wymagaja podobnych warunkow hodowlanych (temp. wilgotnosc ogolne warunki w terra) natomiast nigdzie nie znalazlem informacji na temat ew. wspolnych relacji ... (jedynie od sprzedawcy w skl.zoologicznym uslyszalem iz "mozna by sprubowac") hehe - dziekuje - wole konkrety ...
    oczywiscie terra bylo by odpowienio duze by oba zwierzaki znalazly "swoj kont" i mogly swobodnie funkcjonowac (100x60x100 - wystarczy?) , jesli ktos ma doswiadczenia w tym zakresie lub w miare pewne info - prosze o pomoc , nie chce by ktores ze zwierzakow ucierpialo przez moje pomysly )

aha - mowie o mlodych osobnikach ...

pozdrawiam i oczekuje na wszelka pomoc !

Re: malzenstwo teczowego z kameleonem (?) ;))

Nie, nie ma to sensu.
    Jaszczurki panicznie boja sie wezy.
    Pozdrawiam
    Mark0wy

dr Robert
    Guest

Sorry, ale jak słyszę takie pomysły to nie wiem czy płakać czy śmiać się. kameleony to najbardziej wrażliwa na stres grupa jaszczurek. Powinny być hodowane pojedynczo, u niektórych gatunków warunkowo dopuszcza się trzymanie w parach. nie powinny być łączone z żadnymi innymi zwierzętami. Nawet jeśli wąż czy inny kameleon jest w sąsiednim terrarium powinny być przedzielone czymś nieprzeźroczystym, aby się nie widzieć. Stały stres predzej czy później doprowadzi do śmierci kameleona.

latajacy
    Guest

ok dzieki za info i uratowanie zycia jaszczurce jaszczur dostanie wiec krolestwo ... a i wezowi cos bede musial skonstruowac

pozdrawiam

A jak sprawa wygląda z boa i gekonami(toke,felsumami)?
    W opisie napisane jest że można łączyć! Ile w tym prawdy i pod jakimi warunkami?
    Pozdrawiam!

cepelia
    Guest

to bedzie krotkie polaczenie ,a wąż bedzie najedzony przez jakis czas

Prosił bym jednak o wypowiedź dr Roberta!
    Z góry dziękuje i
    pozdrawiam!

dr Robert
    Guest

Mazik, tu jest trochę osób znających się na rzeczy. Niekoniecznie to muszę być ja )).
    Najlepiej dokup sobie do pary drugą tęczówkę, albo drugiego kameleona. Nie ma większej frajdy niż rozmnożyć własne zwierzaki.
    Nie wiem, gdzie w opisie przeczytałeś, ze można łączyć ? Może przeoczyłem, ale nie zauważyłem.
    W ogóle łączenie na małej przestrzeni terrarium ze sobą węży i jaszczurek nie jest dobrym pomysłem, będą chodzić po sobie i wzajemnie się niepokoić. Boa wymaga nieco suchszych środowisk niż toke, ale to nawet nie jest w tym przypadku zasadnicze. Absolutnie odpada też łaczenie węży z felsumami, dodatkowo felsumy są dzienne, a boa nocny. Zasadniczą przeszkodą oprócz przenoszenia chorób jest jednak fakt ciągłego wzajemnego niepokojenia, anwet jeśli terrarium jest ogromne to i tak nie ma porównania z tym co jest na wolności. proponuję albo dokupić zwierzaki do parki albo zrobić drugie terra. Inaczej byłoby to męczenie zwierząt, a przecież nie o to chodzi .

Opis boa dusiciela, dział: łączenie!
    Nie twierdzę że tu nie ma takich osób ,wielu jest także zupełnych laików którym się wydaje że pozjadali wszystkie rozumy , chcąc niechcąć jesteś (dla mnie)autorytetem i dlatego zależało mi na twojej odpowiedzi )
    A pytałem z czystej ciekawości!
    Dzięki !
    pozdrawiam!

dr Robert
    Guest

A, to prawda. Ja patrzyłem na opis tęczowego. Cóz, ja się nie zgadzam z tym co tam jest napisane i w ogóle z takim "menażeryjnym" trzymaniem zwierząt.

Uprawnienia umieszczania postów