Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Wypadek!!!

Robert Rutkowski
    Guest

Wypadek!!!

Stało się nieszczęście - jestem jeszcze roztrzęsiony. Mój leg na oczach mamy skoczył na regał ztrącił kryształ i zpadł z tym wazonem na ziemię.
    Kryształ rozciął dosyć mocno łapę legowi tuż nad palcami i połamał kości chyba 3 palców. Na szczęście za 45 min przyjechał wet, zwierzak dostał znieczulenie ogólne - łapa została pozszywana, dostał antybiotyk.Jutro jadę na usztywnienie łapy (plastrem do tułowia).

Obecnie jeszcze śpi.

Mam nadzieję, że łapkę da się uratować i po znieczuleniu nie będzie powikłań.

Pozwalamy zwierzakowi chodzić po domu jedynie w naszej obecności ale niestety nie udało się temu zapobiec.

Re: Wypadek!!!

Smutne... Wspolczucia! Mysle, ze to jest przestroga dla innych terrarystow...

Możesz się spodziewać różnego zachowania legwana jak sie ocknie.Żona czuwała przy Guciu jak złamał łapę, bo nie spał i nie jadł . Na to musisz być przygotowany. Proponował bym Ci uniemożliwić mu jakichś karkołomnych wyczynów w terrarium i usunąć na jakiś czas to, co służyło mu do wspinaczki w terrarium. Złamania palców pozostawia się do spontanicznego zagojenia, lub można usztywnić plastrem lub czymś innym. Bardziej " drastyczne" metody to amputacja, ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Opisz co dalej. Pozdrówko! Rysiek

Lukas Cool
    Guest

szkoda biedactwa niestety stało się
    dawaj mu ulubione jedzenie i głaskaj w ulubione miejsca telko nie w obolicy gdzie się uderzył
    rub tak aby nie zauwarzył, że ma połamame pluszki ;'') smutne niestety

Robert Rutkowski
    Guest

Jest nieźle. Zwierzak się obudził, ma apetyt, paluszki odzyskały naturalny kolor. Dzisiaj byłem w klinice - łapka została mu przymocowana do tułowia. Mam nadzieję że będzie wszystko OK.

Uprawnienia umieszczania postów