-
Re: PROŚBA DO FORUMOWICZÓW !!
To prawda - pokarm zwierzęcy "produkuje" dużo kwasu moczowego. I między innymi na tym polega jego szkodliwość. Pietruszka działa moczopędnie szcz. na płynną frakcję moczu. Jest to wykorzystywane w leczeniu lekkich przypadków zalegania moczanów i kw. moczowego w pęcherzu. )
-
Czesc,
a co nalezy rozumiec przez "przewazaja pokarmy roslinne'? Tzn. nie warzywa i owoce? Co jeszce podajesz swojemu Legowi?
Pozdrawiam,
Ania
-
Chodzi o wiekszą ilość liści w diecie w porównaniu do okresu zimowego, gdzie udział warzyw i owoców jest wiekszy. Tak ja to zrozumiałem. Pozdrówko! Rysiek
-
Dokładnie :-))))) Pozdrawiam!
-
Tak Ryśku , dobrze zrozumiałeś
Pozdrawiam Wszystkich i dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi !!
-
Witam
No ok ale ja troszki podrążę z innej strony :-)
Co może być powodem zmniejszenia ilości kału podczas gdy je teraz za dwóch ? Jego dieta to mlecz, koniczyna, liście drzew do tego Reptimineral H i co drugi , trezci dzień jakieś kiełki np. lucerny, słonecznika. Z dietą ok przybył na wiosnę mlecz którego zjada potworne ilości i pomimo iż nie widać żeby miał zapchany brzuch bardzo żadko się załątwia czasami raz na dwa dni . Czy to po prostu ja niezauważyłem że jest dwa razy większy niż w poprzednim roku ? ;-)
Zdażyło mu się raz czy dwa że mocz nie był klarowny tylko jakiś przyróżowiony. Co to może oznaczać ?
Pozdrawiam
Seb
-
Lekko mętny mocz czasami i ja zauważam u swojego legwana, tyle, że nie różowy, a biały ( moczany ). Seb mój Gucio jada też duże ilości koniczyny i mlecza oraz wiele innych liści, dostaje też kiełki, warzywa, owoce. Jak już kiedyś pisałem załatwia się poza terrarium i jeśli wychodzi raz dziennie ( jego wola ) załatwia się raz, jak jest pogoda ponad pół dnia przebywa poza terrarium i załatwia się np. 4 razy ale bardzo mało siusiu i kupci . Zastanawiają mnie też stałe frakcje moczu ( to białe ), bo dr. Jarek kiedyś pisał, że to od białka, a mój zwierzęcego wcale nie dostaje, tylko roślinne, np. rośliny strączkowe. Pozdrówko! Rysiek
Ps. Do soboty, mam nadzieję :-))))))))))))))
Uprawnienia umieszczania postów