Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: PROŚBA DO FORUMOWICZÓW !!

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: PROŚBA DO FORUMOWICZÓW !!

To prawda - pokarm zwierzęcy "produkuje" dużo kwasu moczowego. I między innymi na tym polega jego szkodliwość. Pietruszka działa moczopędnie szcz. na płynną frakcję moczu. Jest to wykorzystywane w leczeniu lekkich przypadków zalegania moczanów i kw. moczowego w pęcherzu. )

akasza
    Guest

Czesc,
    a co nalezy rozumiec przez "przewazaja pokarmy roslinne'? Tzn. nie warzywa i owoce? Co jeszce podajesz swojemu Legowi?
    Pozdrawiam,
    Ania

Chodzi o wiekszą ilość liści w diecie w porównaniu do okresu zimowego, gdzie udział warzyw i owoców jest wiekszy. Tak ja to zrozumiałem. Pozdrówko! Rysiek

Dokładnie :-))))) Pozdrawiam!

Tak Ryśku , dobrze zrozumiałeś
    Pozdrawiam Wszystkich i dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi !!

Witam

No ok ale ja troszki podrążę z innej strony :-)
    Co może być powodem zmniejszenia ilości kału podczas gdy je teraz za dwóch ? Jego dieta to mlecz, koniczyna, liście drzew do tego Reptimineral H i co drugi , trezci dzień jakieś kiełki np. lucerny, słonecznika. Z dietą ok przybył na wiosnę mlecz którego zjada potworne ilości i pomimo iż nie widać żeby miał zapchany brzuch bardzo żadko się załątwia czasami raz na dwa dni . Czy to po prostu ja niezauważyłem że jest dwa razy większy niż w poprzednim roku ? ;-)
    Zdażyło mu się raz czy dwa że mocz nie był klarowny tylko jakiś przyróżowiony. Co to może oznaczać ?

Pozdrawiam
    Seb

Lekko mętny mocz czasami i ja zauważam u swojego legwana, tyle, że nie różowy, a biały ( moczany ). Seb mój Gucio jada też duże ilości koniczyny i mlecza oraz wiele innych liści, dostaje też kiełki, warzywa, owoce. Jak już kiedyś pisałem załatwia się poza terrarium i jeśli wychodzi raz dziennie ( jego wola ) załatwia się raz, jak jest pogoda ponad pół dnia przebywa poza terrarium i załatwia się np. 4 razy ale bardzo mało siusiu i kupci . Zastanawiają mnie też stałe frakcje moczu ( to białe ), bo dr. Jarek kiedyś pisał, że to od białka, a mój zwierzęcego wcale nie dostaje, tylko roślinne, np. rośliny strączkowe. Pozdrówko! Rysiek
    Ps. Do soboty, mam nadzieję :-))))))))))))))

Uprawnienia umieszczania postów