-
-
Re: PROŚBA DO FORUMOWICZÓW !!
Ta duża ilość moczu to normalna sprawa. Mojego legwana widziałem tylko kilka razy w ciagu 4 lat jak pił z miseczki, a siusia przeokropnie :-))). Skąd mu się to bierze ? W moczu jest jego stały składnik ( stała frakcja moczu ) - taka biała substancja. To też normalne . Pozdrówko! Rysiek
-
Dziękuje za informacje która mnie troche uspokoiła
Co do tej frakcji moczu to zgadza sie taka wydzieline wydala .
Zastanawia mnie jeszcze fakt iż wcześniej nie wydalał takiej ilości jak obecnie , stąd też moje zaniepokojenie.
Dziękuje Ryśku za informacje , szczerze mówiąc jestem już spokojniejszy .
Pozdrowionka i do miłego następnego
-
u mojego przy przeważającej ilości owoców ( zima), też moczu było dużo więcej. Teraz liście w diecie górują i moczu jest mniej. Pozdrawiam.
-
mój legwan czsami robi siku a czasami kupe 50:50
ma 55cm i 9 miesięcy
Tak nawiasem mówiąc to legwany nie robią kupy ani siku tylko wydzielają "wydzieline jelitową" (czy jakoś tak )
Jak zwał tak zwał ;-)
Pozdrawiam
Sorry za błędy
-
a jeszcze jedno ja swojego widze dosyć często jak pije prawie zawsze rano
Pozdrawiam
-
U mnie jest inaczej.
Teraz gdy przeważaja pokarmy roślinne ( więcej liśći itp ) wydziela więcej moczu .
Ale skoro to nie powód do zmartwienia to bardzo się ciesze
Pozdrówka
-
Ilość i jakość odchodów zależy od ilości i jakości karmy - nic nowego - karma wodnista dożo moczu i kał bardziej miękki karma sucha - liście zioła itp - moczu płynnego mniej, kał bardziej zbity. Ilość białej substancji (nawiasem mówiąc kwasu moczowego i moczanów) zależy od ilości białka w karmie - kw. moczowy to ostateczny produkt metabolicznej przemiany białkowej. Stąd wynika m.inn. niebezpieczeństwo związane z dietą "zwierzęcą" - dużo białka - szybki wzrost - duża ilość kw. moczowego gromadzącego się np. u legwanów w pęcherzu moczowym (zatkania) i/lub w miąższu nerek - uszkodzenia narządu - śmierć
Nawiasem mówiąc legwany robią o kupę i siku jak pozostałe zwierzęta (w tym człowiek) )
-
A w jaki sposób można stwierdzić iż legwan zjada zbyt dużo białka ??
Lub w jaki sposób można temu zaradzić o ile takie niebezpieczeństwo istnieje ??
Pozdrawiam
-
YO!
Wydaje mi sie ze chodzilo tutaj glownie o bialko pochodzenia zwierzecego a jak temu zaradzic... najlepiej wcale nie podawac
Aaaa i moze podajesz duzo natki pietruszki ??? Ona jest jakby moczopedna czy cos w tym stylu... . Jesli sie myle prosze poprawic
Uprawnienia umieszczania postów