Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: złamana łapa

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: złamana łapa

"a za miesiąc z kawałkiem będzie mógł jeśc ze mną obiad.." Pod warunkiem, że na obiad będzie podany mlecz i inne składniki podawane przez Koehlera a uczta będzie się odbywać w pełnym świetle promiennika UVB ).

Jarek Zajączkowski
    Guest

"Jeden lekarz zalozyl bandaz - drugi kazał zdjac i powiedzial o negatywnych skutkach usztywnienia: nieruchomy staw."
    Staram sie nie komentować postępowania i rodzaju leczenia. Jednak nieruchomy staw to negatywny skutek?? Rewelacja! USZTYWNIA SIĘ PO TO ABY UNIERUCHOMIĆ STAWY I OGRANICZYĆ DO MINIMUM RUCH ZŁAMANEJ KOŃCZYNY. PO ZDJĘCIU OPATRUNKU RUCHOMOŚĆ W STAWACH POWRACA - jakby ktoś o tym prozaicznym fakcie zapomniał!.
    Komentarz z premedytacją ponieważ lekarz nr 2. podważył tok leczenia lekarza nr 1. i zrobił to bardzo pochopnie (było badanie RTG?). Legwan jest szczęściarzem - bo mimo takich "przegięć" wylizał się z tego sam......

Robert Rutkowski
    Guest

Pytanie do dr Zajączkowskiego.

Sory, że nie na temat ale właśnie w jednej z odpowiedzi znalazłem sformuowanie, że legwan zbyt dużo jadł i miał zbyt dużą masę.

Mam 1.5 roczną samicę legwana i cieszy się ona niesamowitym apetytem, potrafi tak się napchać mleczem i innymi smakołykami, że wygląda jak balonik. Swoje potrzeby załatwia 3 - 4 razy dziennie. Jest noszona do umywalki i tam robi kupę.

waży ok 0.4kg. dł 80cm.

Pytanie jaką ilość jedzenia trzeba jej dawać? Czy jakoś pokarm trzeba dozować? Może ma problemy z niedoborem jakiś witamin?

Dr.Jarku:
    Podalam swoj przypadek leczenia skutkow MBD i odnioslam w tym nieprzypadkowy sukces - metoda zalecona przez lekarza majacego specjalizacje gadzia )) Pan okreslil to "szczesciem" a ja dodam szczesciem w nieszczesciu. Taki stan chorobowy u zwierzecia wymaga duzego poswiecenia od czlowieka, jezeli sie na poczatku nie stworzylo zwierzeciu odpowiednich warunkow zywieniowych i bytowych. Bytowanie moich legwanow juz kiedys opisalam i nie bede sie powtarzac. Przypomne tylko, ze moje legwany byly zaniedbane przez poprzednich wlascicieli. Moj legwan nie mial zlamanej jednej konczyny (jak pisal Rysiek o swoim) a trzy, do tego jeszcze zebra, po prostu sie rozsypal - moge to tak nazwac.
    Dbajmy o swoje gadziny i nie dopuszczajmy do takich stanów. Jezeli juz dojdzie do takiej sytuacji to poswiecmy sie bo mozna z tego stanu chorobowego wyleczyc zwierze. Moj mial niewielkie szanse bo sam nie jadl, ale udalo sie :-)))

Gady sa bardzo wytrzymale na niedogodne warunki zywieniowe i bytowe ale do czasu ... ostrzegam !!! Z choroba wiaza sie koszta, czas ktory musimy poswiecic na opieke chorego zwierzecia i nasz stres zwiazany, ze mozemy w kazdej chwili utracic naszego pupila. Na dodatek problemem jest wet. ktory sie zna na gadach - nie w kazdej miejscowosci sa fachowcy. W poscie wyzej podalam dwa przyklady leczenia złamań.
    Co do mojego legwana moze to bedzie smieszne a moze smutne, pierwszy lekarz "fachowiec" przymocowujac zlamana konczyne do ogona plastrem zakleil mu odbyt :-(((... i kazal zglosic sie na kontrole za dwa tygodnie, nie udzielajac zadnych wskazowek... dalej nie bede tego komentowac.... zmienilam lekarza )) Dzis mozemy cieszyc sie razem ja i moj smok.

Cytuje Dr. Jarka: „Jednak nieruchomy staw to negatywny skutek?? Rewelacja!”
    Staw w opatrunku jest nieruchomy, ale jeśli po zdjęciu opatrunku jest nadal nieruchomy lub półruchomy to rewelacyjnie nie jest :-((( W opatrunku może dojsc do niedokrwienia, zwiotczenia itp. - mięśnie nie pracują. Może tak być - ale nie musi.
    Zgadzam się, że przypadki złamań mogą być rozne i rozne zastosowane metody leczenia. Ja podałam przypadek mojego lega i zastosowana metode polecona przez lekarza od gadow, z ktorej moj gad wyszedl bez szwanku. Troszke w tylniej nodze kosc krzywo sie zrosla ale to nie sprawia mu zadnej trudnosci w poruszaniu sie - jest w pelni sprawny. W gipsie tez moglaby sie krzywo zrosnac. RTG bylo wykonane. Minelo juz sporo czasu... ale moze jeszcze zdjecie zachowalo sie w lecznicy i odzyskam je. Wtedy postaram sie umiescic na forum.

Cytat Dr. Jarka: „PO TWOIM LIŚCIE WIELU LUDZI MOŻE WOGÓLE ZREZYGNOWAĆ Z WIZYTY U LEKARZA”
    Gdyby Pan dokladniej przeczytal moj post wyzej to doczytalby sie Pan, ze napisałam: "U weta wizyta konieczna."

W załączniku zdjecie mojego smoka zaraz po wyleczeniu zrobione 2 lata temu :-)
    Drugie zdjecie na kamieniu z zeszłego roku. W tym roku jeszcze nie robiłam zdjec.

Pozdrawiam
    [gadzinka]

Jarek Zajączkowski
    Guest

....."metoda zalecona przez lekarza majacego specjalizacje gadzia ))"..
    Gadzinko - w Polsce NIE MA prowadzonej weterynaryjnej specjalizacji "Choroby gadów" MOŻESZ MI WIERZYĆ - GDYBY BYŁA - COŚ BYM O TYM WIEDZIAŁ.
    "zakleil mu odbyt :-(((... " - bez komentarza.
    "W opatrunku może dojsc do niedokrwienia, zwiotczenia itp. - mięśnie nie pracują. Może tak być - ale nie musi. " Tak jak u ludzi - trzeba więc UMIEĆ zakładać takie opatrunki a nie nie zakładać ich wogóle - to zależy od sytuacji pacjenta.

"Gdyby Pan dokladniej przeczytal moj post wyzej to doczytalby sie Pan, ze napisałam: "U weta wizyta konieczna." " A PO CO - PRZECIEŻ ZROŚNIE SIĘ SAMO! A LECZENIE KOSZTUJE! Bardzo dolładnie czytam wszystkie listy!

Co napisałam to wiem - jak Pan zrozumiał, nie będę dochodzić.
    "Jak się chce kogoś uderzyć, zawsze się kij znajdzie."
    Czepianie się słówek nie ma sensu.

Pozdrawiam
    [gadzinka]

Re: Pytanie do dr Zajączkowskiego.

Legwan jeśli nie będzie chciał to nie będzie jadł, a dostęp do jedzenia powinien mieć cały czas. Mój Gucio też ma obwód brzuszka 46cm :-))).
    Gadzinko, nie trzeba się denerwować, lub źle rozumieć intencje tego, który chce dobrze doradzić, a nie wymądrzać się. Wszyscy wiemy, że zaopiekowałaś się z dobrymi efektami legwanem "po przejściach" i chwała Ci za to ! Z Twojego postu ( nie łapiąc za słówka ) można było odnieść wrażenie, że złamań nie trzeba leczyć chirurgicznie lub weterynaryjnie, a odpowiednie postępowanie umożliwia wyleczenie domowym sposobem. Tak ja to odebrałem. Nie wnikając już w szczegóły o drutowaniu , gipsowaniu lub zakładaniu elastycznych opatrunków dla dobra naszych legwanów i wiedzy ogółu przyjmijmy taktykę w przypadku podejrzenia złamania - najpierw RTG, a na podstawie tego odpowiednie postępowanie, ale w oparciu o wiedzę specjalisty weterynarza. Nie wolno z tym zwlekać i samemu decydować co robić. Mając jakieś doświadczenie można coś na początek zaradzić, ale zerknij tylko na RTG Gucia i RTG legwana Papeca. Kość udowa w obu przypadkach, a jakie skrajności. Gucio złamanie , ale kości się stykają, legwan Papeca kości rozsunięte i raczej nie ma szans na wypełnienie tkanką kostną. Dalej twierdzę, że z tym trzeba coś zrobić, a nie pozostawić zwierzaka samemu sobie. Moja praca zwiazana jest częściowo z różnymi przypadkami uszkodzeń ciała i mimo, że weterynarzem, ani lekarzem nie jestem zasady odnośnie takich uszkodzeń ( u ludzi ) znam. Myślę, że wiele nie odbiegają od szkieletu jaszczurek biorąc tylko pod uwagę samą tkankę i sposoby jej łączenia się. Nie chcę, żeby ktoś mnie źle zrozumiał i doszedł do wniosku, że człowiek i gad to to samo :-))). Dr.Jarek już swoje zdanie napisał i nie próbujmy problemu złamań inaczej rozwiazywać, a jeśli Wam się udało ( Gadzinka, Chopin ) w opisywany przez Was sposób to cieszę się z tego i chciałbym, żeby wszystkim tak w razie potrzeby się udało. Przecież nie ma satysfakcji zakładać gadzinie gips bo jakby nie było to stres i cierpi. Pozdrówko ! Rysiek

Rysiek - Ty opisales swoj przypadek leczenia Gucia )), ja opisalam swój. U Twojego Gucia zastosowano taka metode leczenia - widocznie taka byla wskazana, ja w to nie wnikam i nie zaprzeczam, ze tak nie trzeba bylo leczyc Twojego Gucia czy innego zwierzecia.
    Sama nie obrałam metody leczenia swojego legwana - leczylam taka metoda jaka wskazal moj „dr. Dollitle” i odnioslam zadowalajacy sukces i chwala mojemu lekarzowi za to.

Przypadki złamań mogą być rozne, rozne metody leczenia przez roznych lekarzy i skutki leczenia tez rozne.
    Prosze mi nie zarzucac, ze odradzam komukolwiek wizyty u lekarza!!! bo tak nigdzie nie pisałam a wrecz odwrotnie napisałam: wizyta u weta konieczna.

Pozdrawiam
    [gadzinka]

P.S. Rysiek i inni forumowicze – podziwiam Was za „akcje w Egzotarrium” :-)
    Wszyscy terraryści to jedna rodzina... choć czasami o odmiennych poglądach ;-)

Cytuje post pt. “detreomycyna a Legwan.....????” 07-05-03 17:05
    „mój leg ma od pewnego czasu na górnej szczęce brązową papkę,wygląda to paskudnie,byłam u weterynarza ale też zbytnio niewiedział o co chodzi,dał mi maść detreomycyna1%,chciałam zapytać czy faktycznie mogę to stosować-ta maść jest do użytku zewnętrznego a leg ma to w środku pyska.niech ktoś pomoże!!!!!!!” kamila dusik

Przykro, ze na ten post nikt nie udzielił odpowiedzi...

Jarek Zajączkowski
    Guest

Nie chcę nikogo bić )).
    Spokojnie! Wystarczy jedynie przekazywać na forum publicznym prawdziwe i jeśli to możliwe sprawdzone informacje. (np o specjalizacjach weterynaryjnych).
    A wszystko co wam opisałem nt. leczenia złamań zgodne jest z aktualną wiedzą medyczną na ten temat.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Młode legwany żywione karmą bogatą w białko (szcz. zwierzęce - jaja, twarogi, mięso pod różną postacią) szybko przybierają na wadze. Zbyt szybko biorąc pod uwage wzrost ich kości. Jeśli dodatkowo wychowywane są bez dostępu do słońca (UVB), wapnia i fosforu - ich szkielet staje się kruchy a kości długie kończyn podatne na złamania nawet bez wyraźnej przyczyny - pod ciężarem własnego ciała. Takich przypadków na forum było kilka.....
    Dieta roślinna powoduje powolniejszy wzrost gada ale za to stabilniejszy i bezpieczniejszy (dla jego kości i nerek)

Uprawnienia umieszczania postów