-
Re: Czy roztocza są zawsze koloru czerwonego???
Panie Jarku wykapac gada w oliwce to nie wydaje mi sie byc dobry pomysl , ale kilka kropel olejku rozpuszczone w wodzie nie powinny zaszkodzic , prawda ?
Pozdrawiam M.D.
-
Myślę że tak, ale roztocza nie wytępi się oliwką z podłoża czy załomków kory. Może połączenie oliwki (na zwierzę) oraz "gazowania 24 godzinnego" terrarium płytką Globol (usunąć zwierzęta z terrarium!) również zda egzamin. Tak czy inaczej zastosowanie jedynie oliwki czy jednorazowe spryskanie roztworem iwermektyny może nie przynieść spodziewanych efektów - i niestety często tak się dzieje To powoduje uboczny efekt w postaci wniosku, że iwermektyna nie działa (
-
Tu sie moge zgodzic , chcoiaz u mnie w/w stosowanie eukaliptusa narazie skutkuje ale zobaczymy na jak dlugo . Z tymi roztoczami moze byc podobnie jak z pchlami , lub innym paskudztwem , ktore sie moze do niego przyzwyczaic i po pewnym czasie olejek moze nie dzialac ( wtedy moze zaczne stosowac wymienione przez Pana specyfiki ) . Chociaz dopoty dopoki widze ze dziala to bede go stosowal gdyz wydaje mi sie on byc mniej szkodliwy od chemii . W srodowisku naturalnym gady te sobie radza z roztoczami i napewno nie stosuja do tego chemii , a w terrarium chodzi o to chyba zeby stworzyc gadziorom warunki najbardziej przypominajace te z naturalnego srodowiska .
Pozdroawienie M.D.
Uprawnienia umieszczania postów