-
Czy roztocza są zawsze koloru czerwonego???
Jak w temacie. U mojego smoka w terra łażą czarne robczyska, wielkości roztoczy. Czy to są właśnie one???
-
Re: Czy roztocza są zawsze koloru czerwonego???
Anna musiałabyś bardziej opisać te robaki rostaocza mogą być czarne ,kremowe są różne są gatunki .Co do wyglądu to prawie zawsze mają odwłok taki jak pająki i ssawkę z przodu .Opisz bardziej szczegółowo.
-
Kurcze, widzialam je tylko przez chwile, bo smignely tak szybko, ze nie przygladnelam sie im. Niedawno walczylam z roztoczami, a teraz te paskudztwa... Wiem tylko, ze sa czarne i wielkosci roztoczy. Jezeli nawet to nie bylyby roztocza, to Ivomec zadzialalby i w tym przypadku?
-
Tak (jeśli chodzi o Ivomec). Większość gatunków jest koloru od czarnego do czerwonego) - krew w odwłoku.
-
ja bym poleicl na poczatku zamiast chemii olejek eukaliptusowy , u mnie bardzo pomogl , i wszystko wytzrewil zostawiaja a) rosliny zywe b) gady zywe i nie drapiace sie c) przyjemny zapach .
Pozdrawiam M.D.
-
Ale co z tym olejkiem trzeba zrobić, żeby był taki fantastyczny? I skąd go wziąć? I w jakiej ilości?
-
Chodzi o ten olejek ktory mozna dostac w aptece?
Ostatnio uzywalam Ivomec'u i pomoglo, ale nie na dlugo (3-4 tyg). Wszystkie rosliny myje bardzo dokladnie, wiec nie wiem skad to sie bierze.
-
Moczenie roślin ( całe pod wodą ) powinno pomóc. Roztocza żyją w ściółce i na roślinach , w okresie letnim nasila się ich obecność w terrariach. Zobacz też FAQ - może tam coś znajdziesz.Pozdrawiam!
-
Ostatnio ratowałem Boa constrictor, którego właściciel zwalczając roztocza wysmarował oliwką. Zakłócił tym samym wymianę wody poprzez skórę (nie jest prawdą, że do takiej wymiany u gadów nie dochodzi!!). "Film" olejowy uniemozliwił absorbcję wody powodując spadek elastyczności tkanki, pofałdowanie spadek apetytu.....) Roztocza zniknęły....
-
Aby zabieg był skuteczny powinno się spryskać dokładnie całe terrarium (szcz. powierzchnie porowate) oraz powtórzyć zabiego w razie potrzeby co 7 dni.....
Uprawnienia umieszczania postów