Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Zlamana lapa ??

Re: Zlamana lapa ??

Tu widać kształt gipsowych spodenek. Lewa łapka ma krótszą nogawkę, a prawa, złamana, dłuższą. Należy pamiętać o otworze na kloakę. Powodzenia! Rysiek

Te kości rąk to moje, ja trzymam Gucia. Rysiek

Wiec tak dzisiaj jade zrobic noey opatrunek legwanowi ponizej podaje cytat dr Jarka w jkai sposob on bedzie zalozony "Zastosowany opatrunek w tym przypadku nie jest dobry - zbyt duża odległość między odłamami. Trzeba ustabilizować kości w pozycji "fizjologicznej" tzn. tak jak zwierzę normalnie utrzymuje kończynę.Przy pomocy plastra - podłożyć longetę (z kilkunastu warstw plastra obejmującą okolicę złamanego uda, miednicę i zdrowe udo i umocować ją do łap przy pomocy kilku owijek z plastra .
    Pozdrawiam Jarek Zajączkowski DVM " troche sie z tego ucieszylem bo legwan nie bedzie mial operacji a tego sie balem najbardziej

Czyli dobrze odczytałem RTG i dwie części kości są rozsunięte. Po założeniu tego opatrunku złamana kość musi się stykać, aby połączyła obie jej części tkanka kostna. U Gucia były zetknięte, tyle, że krzywo. Przy założeniu gipsu udo zostało lekko naciągnięte, aby kość mogła się wyprostować. Tak do końca to się nie udało, bo lekko krzywo się zrosło - wykazało to RTG po zdjęciu gipsu. Nie chciałem robić zwierzakowi ponownego bólu, aby to jeszcze raz składać i tak zostało. Jest w 100% sprawny nie ma żadnych zewnętrznych oznak złamania . Chodzi i wspina się bez problemu. Twojemu legusiowi też tego życzę . Pozdrówko! Rysiek
    Ps. Napisz jeszcze co dalej się dzieje.

Wlasnie wrocilem o od wterynarza leg jest teraz jeszcze troche oszolomiony bo byl pod narkoza (dlugo nie chcial zasnac) hmmm narazie nic wiecej nie moge napisac bo nic sie nie dzije ale jak tylko bede mial sprawna kamerke zrobie zdjecie opatrunku (gipsu) ktory legwan ma pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów