Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Sałata- czemu nie?

Sałata- czemu nie?

witam wszystkich.
    czesto tu zagladam ale jakos jeszcze nie pisalem. mam proste pytanie- ostatnio dopadlem tabele wartosci odzywczych roznych pokarmow gdzie podano ze salata ma stosunek Ca:P 2-1 tzn. ze bardzo dobre, to czemu salata jest niewskazana dla legwana? moze tu chodzi o problemy z trawieniem??

D.Z.

Re: Sałata- czemu nie?

YO!
    Napewno jeden powdow jest taki iz salata wchlania i magazynuje w sobie bardzo duze ilosci olowiu co przy czestym podawaniu moze doprowadzic do choroby zwanej ołowicą a to powazna sprawa. Poza tym salato podobno nie ma praktycznie zadnych skladnikow odrzywczych tylko zapycha zoladek i nic pozytywnego nie daje a czeso jesli podawana jest w salatce legwan rezygnuje z innych bardziej odrzywczych lisci na rzecz salaty bo akurat lubi jej smak.

Lukas Cool
    Guest

zadawałem podobne pytanie zajrzyj tu: http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=5918&t=5918
    tam sobie poczytasz troszkę :-)

Pozdrawiam
    Sorry za błędy (jestem dyslektykiem)

Dzieki za odpowiedzi. teraz (prawie) wszytko juz wiem ;-)

Lukas Cool
    Guest

NIE MA ZA CO

dr Robert
    Guest

Köhler podaje stosunek Ca:P dla sałaty szklarniowej 1,2:1 lub 1:1,6.
    A więc nie jest on już tak korzystny jak przedstawiony powyżej, aczkolwiek są pokarmy mniej korzystne pod tym względem. Oczywiście przy wysokim poziomie szczawianów jaki jest w sałacie ten stosunek nie ma znaczenia, bo i tak wapno nie może się wchłaniać.

Krótko mówiąc szczawiany blokują przyswajanie wapna z pokarmów . Pozdrówko! Rysiek

.... a slalta ma ich pelno

Uprawnienia umieszczania postów