Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: przewod grzewczy

I.Iguana
    Guest

przewod grzewczy

Mam pytanie planuje kupno Legwana Zielonego i mam pewien problem.
    Pragne miec to wspaniale zwierze od ponad roku zauroczylo mnie na wystawie w pewnym ubogim sklepie zoologicznym w ktorym znalazlem sie przypadkiem. Od tego czasu czytam i studiuje wiedze na temat legwana. Ostatnio przeczytalem ksiazke Witolda Borkowskiego LEGWAN ZIELONY POTOMEK SMOKOW i cyztalem tam ze legwany sa stwozone do grzania sie na grzbiecie i ze kabel grzewczy pod podlozem moze mu zaszkodzic gdyrz L. ma wrazliwz na cieplo brzuch a slzsze ze wielu ludzi jednak daje go na podlorze. No wiec co robic moze zamocowac go na sciance ale jak go pozniej zabezpieczyc.

oXcros
    Guest

Re: przewod grzewczy

witam
    kabel jest niebes[ieczmy gdy niejest odizolowany do lega....
    zrób tak:
    wsac kabel grzewczy w piasek i przykryj to szybą lub cztm innym.. i na to połurz co mash połorzyc... to leg nawet gdy by chciał to i tak sobie nic niezrobi kablem...

pzdr

Alek_Perun
    Guest

Możesz zrobić to tak jak poleca Ci to oXcros - spoks. Ja osbiście zrobiłem to inaczej. Na dno terra dałem styropian (gr.4cm) zrobiłem rowki na kabel i przykleiłem na to płytki - jest to doś pospolity sposó, a naprawdę dobry. Ktoś ostatnio nawet pokazywał zdjęcia na forum jak to robił. Sprawdź to sobie. Pozdrawiam Alek

oXcros
    Guest

Alek dobry sposob
    ale kabel grzewczy moze sie wtopic w styropian wiec mozna by dac folie aluminiową w te rowki i w to kabel, a wtedy całe ciepło bedzie szło do góry... jest full rozwiazan karzdy ma inne (proawie)...

pzdr

u mnie kabel podgrzewa baseny z wodą, jednak ciepło powinno (wg mnie) być emitowane z góry jak ciepło słoneczne. Pozdrawiam!

I.Iguana
    Guest

wlasnie tak samo sadze ja ty Jacku tylko ja to zamontowac i zabezpieczyc przed legwanem

ja mam tak: na dnie przeznaczonym pod basen ułożony mam kabel, na nim leży szyba 3 mm ( przepuszcza ciepło) ,a na szybie stoi basen, ot i tyle :-) kabel grzeje szybę, szyba basen i masz ciepłą wodę i wilgotność wyższą... a całe terrarium grzej od góry jak słońce :-) Pozdrawiam!

oXcros
    Guest

a jakiej mocy i firmy mash kabel ???

pzdr

25 W a firmy nie pamiętam ale dla ciebie sprawdzę :-))))

oXcros
    Guest

ach dziekuje :PP

Uprawnienia umieszczania postów