Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Wątek: Egzotarium cd historii

Re: Egzotarium cd historii

Jak będzie z tym raportem ? Napiszesz ? Rysiek

I kim jest ta Pani ? Jeśli to tajemnica napisz na gg - 814232 . Pozdrówko! Rysiek

Ojej zazdroszczę Wam sił i werwy.
    Trochę mi to trąca polowaniem na czarownice ale napewno coś w tym jest.
    Tak jak pisał kol. Zajączkowski o takie sprawy powinny walczyć terraryści
    a nam wara od skrzywiania czystego odruchu. Sam jejstem z Sosnowca.
    W latach słusznych egzotarium było wizytówką miasta. Władze wybudowały
    i prowadziły (przez Zieleń Miejską) namiastkę pobliskiego zoo (Chorzów).
    W latach dziewiędziesątych egzotarium było problemem. Kol Całka (lek.wet.)
    dał się ubrać w dyrektorowanie. Różne organizacje i indywidualni zwiedzający
    alarmowali o warunki w jakich są trzymane małpy. Z roku na rok przechodziło na inne zwierzaki. Prawda jest taka, że w tych gabarytach i z takim funduszem ta placówka istnieć nie powinna. Słynna akcja w początku lat 90 tych straży miejskiej na targowisku (zarekwirowanie setek żółwi ) obnażyła brak przygotowania miasta .
    (..) Jeśli miałbym dodać swoją opinię to niewierzę w złą wolę i celowe szkodzenie kol Całki. Jest to lekarz z dłuuugim stażem. Przyjmował (i do chwili obecnej robi to nadal) w gabinecie mieszczącym się w siedzibie Sosnowieckiego TOZ-u W większości przypadków za darmo lub za parę złotych. Jeśli chodzi o fachowość to opiera się on na opini opiekunów zwierząt (też hodowców i pasjonatów) .
    Powinien połowę dobytku się pozbyć aby zapewnić jako takie warunki innym. I to jest tródne. Myślę, że brak jakichkolwiek restrykcji ze strony inspekcji TOZ wynika z szacunku do całej działalności kol Całki a nie o nietykalności czy prywacie. Myślę, że TOZ nie interweniował bo (jak to w takich przypadkach bywa) niemiał alternatywy na tą sytuację. Może właśnie to było by celem - znalezienie rozwiązania (np. zabieramy zwierzęta najbardziej zagrożone i ... lub alarmujemy u władz miasta o pieniądze na rozbudowę... lub domagamy się zamknięcia i likwidacji..)
    Jeśli chodzi o niemoc to dobrym narzędziem jest ustawa o ochronie zwierząt. Te Wasze spostrzeżenia są łamaniem tej ustawy. Tylko jak zlikwidują egzotarium to gdzie dadzą zwierzęta ? Do Chorzowa ? Współczuję ... Sory za elaborat ale jakoś tak wyszło. Powodzenia w działaniu Piotr

może w zoo w chorzowie warunki zwierzaków nie są najlepsze ale o niebo lepsze niż w sosnowcu, a niektóre gatunki zwierzaków z sosnowca miało by w chorzowie wręcz wymarzone warunki (np boasek)

Moim celem nie było spieranie się gdzie są lepsze warunki. Jest to największa krzywda dla samych zwierząt przy takich sporach. Sporo myślałem nad tą sprawą i chyba dobrym rozwiązaniem było by zaangażowanie tej siły i werwy w stworzenie np. stowarzyszenia , które przejęłoby egzotarium. Jest to realne lecz wymaga sporo starań. Miasto przy dużym szumie pewnie pozbyło by się tematu tylko co dalej ?
    Lokal i zwierzęta to nie wszystko. Poszukać by trzeba było jakiś dotacji. Urząd Miejski , Wojewódzki (wydziały Ochrony Środowiska) , dotacje krajowe i międzynarodowe (fundacje z UK finansują pomoc dla schronisk w naszym województwie) no i ewentualnie działalność komercyjna. Jeśli uważacie, że to nie to , to można stworzyć grupę ludzi, przy egzotarium (jako organ doradczy) , która miałaby wpływ na działania i rozwój tej placówki. Wszystkie rozwiązania są możliwe puki właścicielem jest miasto. W momencie zprywatyzowania jest problem. Ale optymizm z Was emanuje więc napewno wszystko się uda. Może powstanie dzięki Wam prężnie działający ośrodek, który mając dofinansowanie UE będzie placówką opiniującą w sprawach rozrastającego się rynku gadów i nadzorującą handel i obrót w regjonie tymi zwierzętami ? Może schronisko dla zwierząt egzotycznych ? ...
    Pozdr Piotr

Piotr, intuicja mówi mi, że toczyliśmy dyskusje na Terrarystyce o łączeniu gatunków. To TY ?? :-))))))

Sory Rysiu ale chyba nie (?!?) Chociaż jestem już w tym wieku że jak wspominam to zabardzo niepamiętam czy dostałem kulką między łopatki czy łopatką między kulki
    pozdr Piotr

ps Czytałem Twoje wypowiedzi nt egzotarium i popieram ten Twój spokój.
    Rozmawiałem ostatnio z Panią - uczestniczką kontroli i to trochę inaczej wyglądało (..)

Wyprzedzając pytania odpowiadam
    FATMAN - obiecałeś spisać protokół i przedstawić w TOZie (cały czas czekają)

Pomimo kierowania się Waszymi opiniami o ,,kolestwie'' dyrektor - TOZ okazuje się że dyr Całka dostał po uszach - dość krytyczna opinia pokontrolna.
    Lecz cały czas podobno czekał na opinię (krytykę) grupy uczestników.
    Podczas kontroli egzotarium tłumaczyło się z kondycji gadów - przyjmowanie słabych i chorych osobników (myślę ,że w połowie przypadków mogli mieć rację.
    (..)

Podsumowując TOZ S-c dość poważnie podszedł do kontroli lecz panie (inspektor-prezes,sekretarka) chciały oprzeć się na opini fachowców, gdyż same niemają żadnego doświadczenia z gadami. Dotychczas wielokrotnie w przypadku informacji na temat złego traktowania lub warunków u gadów (sklep NERO S-c w Plejadzie oraz w czeladzkim Realu) opierały się na opini terrarysty - pracownika egzotarium.
    (Filip sory za wymane tych sklepów ale to najbliższa okolica - nic osobistego)
    Na tym lepiej skończę.

ps.
    Tak nawiasem mówiąc to doczekaliśmy się dobrych czasów.
    10 lat temu aby dowiedzieć się coś na temat gadów tzrba było tłumaczyć prasę obcojęzyczną lub zdobyć skrypty dr Zajączkowskiego (no chyba że ktoś interesował się na uczelni to pamiętał dr Zajączkowskiego)
    Dziś wystarczy zajżeć do internetu i się ma wszystko. Hodowcy mają ogromną wiedzę.Dawniej konfiskowano gady (tylko tym ) hodowcom nieposiadającym CITESu
    Dzisiaj hodowcy mają dużo lepsze warunki (i gatunki) w mieszkaniach niż egzotaria i tym podobne. ....

Uprawnienia umieszczania postów