Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: a ja mam same problemy:(

Re: a ja mam same problemy:(

Legwany, tak jak napisał Jacku nie odrzucają ogona . Można go u młodego legwana po prostu urwać przez nieuwagę gdy legwan się wyrywa. Niektóre gatunki jaszczurek wykształciły ten mechanizm obronny w celu uniknięcia pożarcia przez drapieżniki. Zostawiają mu ogon, a same ratują się ucieczką. Legwan zielony nie posiada takiej zdolności. Głaskanie i dotykanie ogona to kolejny etap oswajania legwana. Powoduje on , że legwan wrażliwy na łapanie ogona ( nie oswojony robi się nerwowy ) z czasem przestaje na to zwracać uwagę. Pozdrówko! Rysiek

akasza
    Guest

Eh, moze nie jestem TAKA oczytana, nie odrozniam autotomi od pozostawienia (urwania) ogona, ale wiem ze chwila nieuwagi moze pozbawic Lega jego "dumy". Ot, co. Mojna szczescie ma caly, dlugi i piekny.
    Pozdrawiam Cie rownie serdecznie.

misiekk
    Guest

tak tak
    a czy kto czytal pierwsdzy post ??

masz rację misieek, sory - skoro twój leg był niejadkiem od początku i po wylince nadal nim jest, to nic złego, maja samica jest taka sama: niejadek :-) Dawaj codziennie świeży pokarm, a z pewnością z głodu nie umże :-) Każdy legwan ma swoje potrzeby i ty i ja mamy niejadki, choć mój samiec to żarłok jakich mało. W trakcie wylinki nie które osobniki tracą apetyt, to normalne zachowanie. Tak obrazowo : schodzila ci kiedyś skóra jak się przypiekłeś na słońcu? Swędziało i nie myślałeś raczej o jedzeniu tylko o tym by przestało swędzieć i kto by mógł cię podrapac po plecach :-))))

dr Robert
    Guest

Trudno powiedzieć dlaczego nie je. Przyczyn może być tysiące i często trudno zdiagnozować jak może być przyczyna. Zresztą o anoreksji jest na tej stronie artykuł Jarka Zajączkowskiego. Co do ogona, autotomii i regeneracji to temat był niedawno poruszany. Polecam:
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3628&t=3560

misiekk
    Guest

wydaje mi sie ze to jest spowodowane stresem on nadal bardzo sie meni boi i jak jestem w poblizu terra to zachowoje sie poprostu jak by widzial zagrozenie./ siedzi bez ruchy wtapia suie w otoczenie no tak jak one to robia/ mam nadzieje ze po jeszcze kilku miesiacach mu minei choc mam go juz 5 misicy wiem ze to nei duzo

zerknij do FAQ-a, już się ukazał. Pozdrawiam!

pozycja 22 Pozdrawiam!

misiekk
    Guest

co takiego gdzie??
    co si eukazalo??

zerknij sobie misiekk na główną stronę terarrium & tam po prawej stronie jest napisane, wystarczy kliknąć :-)
    Pozdrówki!

Uprawnienia umieszczania postów