Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: terrarium dla legwana

Czeladzian
    Guest

terrarium dla legwana

czy procz promienika uv powinna byc zwykła żarówka w terrarium? i czy potrzebna jest foto tapeta??

Tomek Tasior
    Guest

Re: terrarium dla legwana

Zarówk jest potrzebna do nagrzewania zeby był aodpowiednia temeratura a tapeta chyba nie jest konieczna.

Jarek Zajączkowski
    Guest

To przecież kwestia oświetlenia. czas świetlny to 12 godz zimą, 13.14 godz latem. Ogrzewanie też ale w terrarium powinien być system grzewczy niezależny od oświetlenia.

Czas oświetlenia terrarium podał dr. Jarek. Ja dodam tylko, że powinna być zastosowana świetlówka UV ( lub Ultra-Vitalux, którą inaczej się stosuje ) promiennik podczerwieni do wygrzewania i żarówka ( jedna lub wiecej w zależności od wielkości terrarium ) do oświetlenia. Jeśli terrarium nie jest zbyt duże to do utrzymania odpowiedniej temperatury wystarczają same żarówki, bez promiennika. UV musi być. Do ogrzewania niezależnego od oświetlenia, czyli działającego w razie potrzeby i w nocy mozna zastosować kable lub maty grzewcze zabezpieczone przed pazurami legwana i przykryte podłożem. Ułatwiają one parowanie wody z podłoża czym przyczyniają sie do utrzymania prawidłowej wilgotności. Pozdrówko! Rysiek

Beata_U
    Guest

Ja do oswietlenia stosuje jeszcze halogeny oprocz UVki i zarowki.

Sciany mozesz wykleic czyms innym. Fototapeta wg mnie nie wyglada zbyt ladnie. Ja mam zielony korek ale wszystko zalezy tylko od Twojej fantazji. Wazne zeby bylo solidne, bo legwan pewnie bedzie chcial sie wspinac po scianach terrarium.

Czeladzian
    Guest

hm troszke zle sie wyraziłem byłem w zoologicznym i dowiedziałem sie ze procz promiennika uv trzeba miec jescze normalna zarowke mam juz kabel grzewczy tylko mnie to zastanawa i pojawia sie kolejny problem (jeszcze nie ma legwana a tu same problemy ) czy musza byc sciany oklejone korkiem czy jesli bedzie miał w srodku solidny korzen to mu to wystarczy??

YO!
    Pewnie ze wystarczy

korek to tylko upiekszenie terra, Rysiek ma bodajże cały pokój w korku i wygląda to zajebiście. Natomiast zdaj się na swoją wyobraźnie i upiększaj terra tak aby leg czuł się w nim dobrze (jak najwiecej zieleni)

pozdrawiam

Czeladzian
    Guest

a jeszcze czy moglibysci dokładnie opsiac co mam w koncu zrobic z tym oswietleniem?? czy ma byc tylko prominnik uv czy jeszcze zwykle swietlowki

oXcros
    Guest

apropo korka
    to dla młodego lega na tylnia sciane terra sie nadaje ???
    czy niezabardzo ?
    pzdr

Uprawnienia umieszczania postów