Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: UV

AMSTERDAM-JAZDA
    Guest

UV

WITAM!MAM PYTANIE CZY ŚWIETLÓWKA UV PHILIPS 18W DAJE ODPOWIEDNIE PROMIENIOWANIE UV??PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDŹ THX

Re: UV

a jakie sa oznaczenia na tej świetlowce? to co napisałeś to za malo aby coś o tym powiedzieć

AMSTERDAM-JAZDA
    Guest

NA ŚWIETLÓWCE PISZE TYLKO TLD18W/08

Zastanawia mnie to 08 w oznaczeniu, które może być odpowiednikiem Repti Glo 0,8 . Taka świetlówka 0,8 jest dla legwana za "mocna" . Powinna być 0,5 stosowana zapobiegawczo ( nie leczniczo ). Pozdrówko! Rysiek
    Może ktoś taką ma i się odezwie.

chodziło zapewne o 5.0 i 8.0 ale i tak Rysiek ma rację bo 8.0 jest do terrariów pustynnych. Pozdrawiam!

YO!
    Poogladaj dokladnie swietlowke i opakowanie z niej i zobacz czy gdziekolwiek widnieje napis UVB jelsi nie to napewno sie nie nadaje do stosowania jako promiennik UVB, wtedy co najwyzej moze byc stosowana ale tylko jako zrodlo swiatla.

W ZAŁĄCZNIKU WYKRESIK JAKI ZNALAZŁEM NA STRONIE PHILIPSA OBRAZUJĄCY ZAKRES PROMIENIOWANIA UV TEJ ŚWIETLOWKI

Jest to typowa lampa UV (fioletowa) anie jak np REPTI GLO, która emituje światło widzialne a tylko odpowiedni % UV nie wiem czy mozna ja stosowac do naswietlania lega przez cały czas moze tylko okresowo?
    moze inni sie wypowiedzą (chętnie sam się zapoznam z opinią innych)
    Pytałem o oznaczenie lampy bo mam taką samą ale uzytwam jej do celów
    bakterio i grzybobójczych w terrariach z wężami

AMSTERDAM-JAZDA
    Guest

OK.WIELKIE DZIĘKI.ZNA MOŻE KTOŚ Z WAS STRONKE NA KTÓREJ MOŻNA ZAKUPIĆ ODPOWIEDNIE OŚWIETLENIE DO TERRA??POZDROWIONKA

YO!
    Zobacz tutaj maja naprawde duzy wybor i pamietaj dla legwana stosuje sie swietlowki 5.0 do terrarium tropikalnego.
    http://sklep.zoologiczny.pl/

Uprawnienia umieszczania postów