-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
Robie nowe paludarium oto projekt prosze o komentarze
ze wzgledu ze nie wszystkim przypadlo do gustu moje terarium
(http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3600&t=3600) jak i mnie samemu czegos tu brakuje robie dla mojej
agamy paludarium przyblizona objetosc cos ponad 3000l rozwiazanie to zabierze mi 2x mniej miejsca niz obecne 360l terearium i
przy okazji wentylacja bedzie juz na bank super ale bez zbedncyh przeciagow i pozbede sie parnego zaduchu ktory panuej w moim
pokoju proszę o komentarze i rady rekawy wentylacyjne beda pod skala zrobioan z pianki wszystk obedzie zywe obsadzone
roslinkami nad woda jak i pod woda i troche krzaczkow rosnacych w odzie a wystajacych ponad nia jakeis sugestie? mile
widziane w wodzie beda plywaly rybeczki krewetki i moze jakies 2 weze wodne male sobie wcisne mgielnik juz obowiazkowo!
przednia szyba nad zbiornikiem otwierana an zawiasachdo przodu!
chcę uzyskac następujący efekt koncowy
-
Re: Robie nowe paludarium oto projekt prosze o komentarze
Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy Narazie wygląda na fajny pomysł
Pozdrawiam Magda
-
a którędy będzie sie dostawało świeże powietrze do terra? Wogóle to miałbym obiekcje co do wyprowadzenia tej rury na zewnątrz... Ale to już Twoja decyzja. Odprowadzanie jest ok, ale tak jak wspomniałem może być problem ze świerzym powietrzem.
Ogóle pomysł jest bardzo ciekawy. Jak tylko uda Ci sie go zrealizować koniecznie umieść fotki
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
swieze powietrze bedzie dostawac sie gora specjalnei zeby nie bylo zbednych przeciagow no i przedni szyba nad czescia wodna ta 120cm x 50cm bedzie otwierana do przodu a wec cal yten pasek z obu stron bedzie zaciagal powietrze niedlugo bede robil wiec fotki zamieszcze napewno
-
paludarium dla agamy??
słyszałem żeby hodować w paludariach rzekotki ale agamy??
ona się tam utopi
-
nie nie utopi się ;-), słuchaj ja mam inne pytanie, kiedysmyśałem o czymś podobnym dla legwana, tylko jak zastować wystarczająco wydajną filtracje w części wodnej, żeby mogły tam przeżyć rybki (jakieś konkretniejsze, nie żadne gupiki, tylko takie jakie pływają w rzeczkach, tam gdzie mieszkają zielone smoki), to przeciarz jakiś sump by trzeba zastosować, bo największy kubełek nie wyrobi...
myślałeś o tym?
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
i jeszcze jendo bo nei napisalem zrobie z zywicy kawalek skaly zbiornika tzn to bedize taka wielka skala na tyl ktora bedzie ssala wode od przodu do tylu podlacze 2 eheimy i 1 hydra pond razem 12tys l/h one beda pompowac wode przez tak iwielki zbiornik tlo skale nieregularny pelny gabek wegla aktywnego i takich smiesznych kulek na sama gore paludaraium i beda tworzyc taki wielki wodospad przewiduje cyzsczenie skaly raz na 5 miesiecy!
-
no faktycznie spora powerzchnia filtracyjna, ciekawe czy da radę (czy nie bedize śmierdzieć wkład filtracyjny) daj znać jak to wydala, jak skończysz
-
Wciąż trudno zrozumieć to ograniczanie zwierzętom dostępu do powietrza. Projekt jest fatalny w części dotyczacej wentylacji. W takim terrarium będzie stale prawie 100% wilgotności, zaduch i parówka. Radzę zrobić normalną, dużą powierzchnię osiatkowaną. W przypadku agamy błotnej i tak dużej powierzchni wodnej sytuacje uratowałoby chyba tylko zrobienie siatki na połowie ewent. 1/3 pokrywy, sufitu terrarium, a nie jakieś rurki w których powietrze po prostu stoi.
Zdanie "przedni szyba nad czescia wodna ta 120cm x 50cm bedzie otwierana do przodu a wec cal yten pasek z obu stron bedzie zaciagal powietrze" jest niezrozumiałe. To co będzie ktoś stał, zamykał i otwierał terrarium co 3 minuty, żeby zassało. Pomysł z dużą powierzchnią wodną niezły (choć może okazać się kłopotliwy), ale wentylacja do kitu . W takiej parówie chyba tylko niektóre płazy czułyby się dobrze, a i to nie przez cały rok.
Uprawnienia umieszczania postów