Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: zachowanie podczaz wylinki

misiekk
    Guest

zachowanie podczaz wylinki

witam!!
    moj leg dostal wylinki pierwszy raz widze tak cos wczesniej mial ale tylko na glowie od kiedy zacza jesc doslownie konskie ilosci zauwazylem ze znacznie przybral na wadze
    dzisiaj wracam do domu cale terra rozwalone torf porozkopywany doslownie wszedzie a leg jak mnei zobaczyl dostal szalu, odrazu zobaczylem z calego ciala schodzi wielkimi plastram skora lega a pod nia nowiutka zieloniutka
    wasze legi tez sa o wiele bardziej aktywne podczas wylinki tak jakby strasznie ich to wkurzalo i dostaja szlu???

Re: zachowanie podczaz wylinki

Podczas wylinki legwany często się drapią. Śmiesznie to trochę wygląda, gdy leguś tylną łapą drapie się po głowie :-))). Gdy skóra schodzi odczuwają chyba swędzenie i próbują przyspieszyć drapaniem jej schodzenie. Widziałem kiedyś jak Gucio własnymi ząbkami ściągał skórę z przedniej łapy i raczej delikatnie się z tym nie obchodził , tylko mocno ją szarpał. Musisz dbać o odpowiednią wilgotność w terrarium . To ułatwi wylinkę, która może być powodem innego zachowania się legwana :-))). Pozdrówko! Rysiek

AO
    Guest

Mój leg, jak zrzucał wylinkę, to ocierał się o wszystko co możliwe, często siedział w baseniku i drapał po głowie. Poza tym rozkopywał torf i rozrzucał zieleninkę po terra. Śmiesznie to wyglądało jak ocierał się o pieńki, dosłownie jak kot o ludzką nogę (hehehe).

misiekk
    Guest

tak zieleninka rowniez porozrzucana
    wilgotnosc juz podnioslem
    ale ma sliczna skurke teraz juz z gory prawie wszystko zeszlo /jeden dzien?/ zostaly resztki na grzebieniu i wylinka kieruje sie w kierunku konca ogona
    pozdrowienia

Witam, mój właśnie gubi skórkę.. i za każdym razem zachowuje się komicznie.. drapie się po łepku.. i coś takiego śmiesznego robi --> all łapki ma wzdłuż ciałka i czołga się po łóżku.. :-)

AO
    Guest

he he, ale to musi śmiesznie wyglądać, mój tak nie robi, a byłoby na co popatrzeć.

I wygląda śmiesznie, nawet bardzo :-) tylko nie wiem, co on(a) próbuje tym sposobem osiągnąć.. ;-)

Próbuje uwolnić się od starej skóry. Pociesznie to wygląda :-))). Rysiek

Lukas Cool
    Guest

mój legwanik właśnie zrzuca skóre, teraz ma wylinke ma na począdku ogona i na tylnich łapkach(na rączkach strasznie długo trwa ta wylinka) jak mój próbuje się uwolnić od starej skury to ociera sięgłową o korzeń a ciałym ciałem jeździ po torfie (czołga się bokiem) tesz to komicznie wygląda

PoZdROwIeNiA
    sORRY ZA ZA BŁędY

Uprawnienia umieszczania postów