-
Re: ogrzewana podloga :)
zgadza sie spi na podlodze, ale ja wlasnie nie wiem dlaczego... ma galezie na ktorych spokojnie sie miesci... sa one rozlokowane rownolegle do podloza jak i pod ostrzejszym kontem.. w dzien on sobie na nich lazi, opala sie itd. A od godz 19 moze 19:30 schodzi zawsze w jeden rog terra i tam zamyka oczy..
pozdrawiamy
-
Mój też niekiedy spał na podłożu, ale piasek nie nadaje się jako podłoze. Legwany liżą piasek , a on zalega układ pokarmowy i prowadzi do jego schorzeń. Piasek może być jako podkład pod kable ( ja tak mam ) ale na to np. kokos, oddzielony od piasku jakąś płytą, lub szybą. Kokos o wiele lepiej trzyma wilgoć. Miałem też kiedyś piasek i teraz wiem, że to niewłaściwe rozwiązanie. Pod piaskiem był styropian. Legwan zaczął kopać i na piasku było pełno steropianowych kulek . To się raczej nie sprawdzi. Pokombinuj z tatą nad tym kokosowym podłożem i zabezpieczeniem kabli przed pazurkami legwana. Kable mają np. dogrzewać terrarium w nocy lub umożliwiać parowanie wody z basenu i podłoża. Ciepło ogrzewające legwana ma być z góry, od żarówek lub promiennika. Pozdrówko! Rysiek
-
Rysiek, zle mnie zrozumiales... legwan nie ma stycznosci z piaskiem... piasek przykrywa kable, ale na ten piasek jest postawione dopiero terrarium ze szkla w ktorym jako podloze jest kokos!! co to znaczy jak spia na podlozu?
Dzis dzien przelamywania lodow.. niestety - musialem go wyciagnac z terrarium zeby poprzyklejac korek do szyb - mam nadzieje ze wytrzyma kleje siliconem jak radziles... teraz leg siedzi na parapecie w koronie kwiatka (czyt: juka ) i wnikliwie mnie obserwuje.... czy powinien wrocic na noc do terrarium? czy jesli sie bedzie bardzo opieral to zostawic go na kwiatku?
pozdrawiamy
-
Może przenocować na kwiatku, ale zależy to od temperatury w mieszkaniu ( w nocy ). Jeśli jest za niska lepiej aby wrócił do terrarium. Jak piasek jest pod szkłem to gra :-))). Myślałem, że w terrarium. Pozdrawiam! Rysiek
Ps. Jak schodzi z drzewka i spi na dole to daj mu spokój. Może wkrótce się to zmieni. Mój Gucio też czasami śpi na podlożu.
-
Witam!
Mój legwan tez miał taki czas, ze spal na podlodze. Jednak najczesciej spi na gazeziach. Najczesciej wybiera te najszersze lub wśród sztucznych roslinek, ale zdarzalo mu się nawet na zupelnie pionowej drabince. Zwykle wchodzi jak najwyzej w rog terra.
Pogs, nie przesadzaj z pomaranczami i mandarynkami. To nie najlepszy pokarm dla legwana.
Jeśli chodzo o witaminy to lepiej przesyp je w cos nieprzezroczystego, żeby nie były poddane dzialaniu promieni slonecznychi nie utracily swoich właściwości. A wapn możesz podac w tabletkach lub w syropie. Ja swojemu podaje syrop o smaku truskawkowym (az mu się uszy trzesa jak je ;-)
Uprawnienia umieszczania postów