Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: prośba

Re: prośba

Witajcie, ja z kolei jestem zwolennikiem utartej osassepi ( w sklepach zoologicznych pod nazwą sepia) i tego by stale ona znajdowała się w terrarium - legwan je ją, kiedy odczuwa taką potrzebę + witaminy Sera Reptilin w dawce 3-4 krople na 100 g masy ciała zwierzęcia. Pozdrawiam!

misiekk
    Guest

patrze ilu hodowcow tyle wersji to chyba nie dobrze

YO!
    Ja rowniez mysle ze jesli chodzi o wapn i witaminy to nie da sie jednomyslnie ustalic dawki jaka powinien dostawac legwan. Moj Diablo (ok 40 cm) dostaje 2-3 razy w tygodniu szczypte calcium pantothenicum pomieszanego a calcium vitrum i raz w tygodniu szczypte witamin - centrum junior pomieszane z vibovit bobas. Jesli mialbym okreslic ile to jest dla mnie szczypta to mysle ze bedzie to tak mniej wiecej ok 0,25 tabletki calcium pantothenicum.

anetka
    Guest

tego sie własnie obawiałam, co chodowca to inna wersja . i bądz tu madra i ustal dawke dla swojego lega. ciezka sprawa i trzeba cos z tym zrobic, tylko CO ??????

Są różne sposoby podawania witamin i wapna, więc jest też wiele opinii na ten temat :-))). Ja też kiedyś o to pytałem i wybrałem sposób podany przez dr.Roberta. Do dzisiaj jest wszystko ok. Pozdrówko! Rysiek

Anetko, Twój post został chyba skasowany przez admina strony. Ten o jedzonku :-(((. Zerknij tutaj- http://www.terrarystyka.com.pl/forum...pic.php?t=1589 , http://www.terrarystyka.com.pl/forum...pic.php?t=1681. Rysiek

misiekk
    Guest

rosnacy maluch czyli moj lestat z wapna dostaje tylko serre z witamin vibowit
    czy powinienem odstawic serre i zmienic ja na calcium v. czy seerra rowniz moze byc jako podawane wapno
    a jesli tak to ile serry ja podaje 2 razy w tygodniu ale on przewaznie jak dosypie ja do salatki zjada jej troche mniej niz jak sera nei posypoje pokarmu
    moze odstawic serre i poprostu podawac calcium raz w tygodniu szczypte na pokarm tak jak pan podaje w poscie
    tylko on zawsze nei zjada calej salatki zawsze troche zostaje wiec nei mam pewnosci ze dostanie odpowiednia ilosc wapna
    pytanie za pytaniem

Misiekk, jaką nazwę ma ta Sera ? To mogą być witaminy, a wapno podaje się dodatkowo. Napisz. Rysiek

misiekk
    Guest

REPTIMINERAL H . pokarm dla roslinozernych zwierzat w terrarium zawiera odpowiednia ilosc wapnia i innych mineralow. jest wzbogacony w witaminy, pierwiastki sladowe i wazne aminokwasy. wspomaga trawienie i budowe miesni.
    tak jest napisane na opakowaniu i co ty na to ......???

Misiek, do tych witamin możesz dołączyć wapno w ilości podanej przez dr. Roberta lub np. Marblo. Twój leguś rośnie i tego potrzebuje. UV też. Marblo podaje częściej mniejsze dawki, dr. Robert większe raz w tygodniu. Ja jeszcze większe dla większego legwana. Ważna ( najważniejsza ) jest dieta . Do tego latem słońce. Nic tego nie zastąpi. Pozdrówko! Rysiek
    Ps. Możesz spróbować sposobu Jacku, ale o ile wiem Twój legwan mało je sam z podawanych mu smakołyków. Lepiej przemycić na liściu pod owocem wapno w dawce potrzebnej legwanowi. Jeśli zje masz 100% pewności.

Uprawnienia umieszczania postów