-
Re: No i stało się ...
Misiekk, nie wybrzydzaj - piękne terrarium i warunki w nim panujace wymarzone dla legwana. Oby wszystkie tak miały. Do tego jeszcze panienka :-))). Seb, napisz za jakiś czas co u parki słychać. Pozdrówko! Rysiek
Ps. Jak tam batat ( potato ). Nigdzie nie udało mi się kupić :-(((
-
Odpowiadam po kolei :-)
Za prąd płacę sam bo nie mieszkam juz od kilku lat z rodzicami :-) oj dali by mi oni takie tera wybudować hehe . Za ciepło nie jest mogło by być nawet cieplej ale za zimno tez nie mają. Co jak co ale Halogen daje ,mniej ciepła niż lampa podczerwona.
na desce absolutnie się nie ślizga zresztą on tam się wyleguje a nie biega po tym.
Misiek a może Ty wstaw fotkę swojego tera ? Ja robiłem według swoich pomysłów ale ogólnie chodziło o to żeby było duże co powoduje że trudniej zawalić niepotrzebnymi gałęziami taka powierzchnię.
Hej Rysiek:-) Dzięki za miłe słowo.
Batat po 3 odrośnięciach od zera już padł. Sam teraz nie umiem tego dostać :-(
pozdrawiam
Seb
-
spoko nei denerwoj sie tylko wyrazielm swoja opinie
ja nei ma co umieszczac bo moje terra jest jak narazie "male " i nei mam mozliwosci zrobic w nim cos ciekawego
jak zrobei duze pokaze
sory jak cie urazilem
rysiek a mozesz jeszcze ty o ile nei sprawi ci problemu pokazac swoje terra i powiedzec w skrocie jak je robiles?/
-
Do SEB-a
Masz naprawde piekne terra. Sam je zbudowales? Jesli mozesz to podaj wymiary. Czy szyby masz uszczelnione? Na obrazku widac że się otwierają. Podaj więcej szczegółów konstrukcyjnych. Pozdrawiam Ciebie i Robala.
Ja hoduje 1.5 roczna Żabe - i wlasnie buduje terra i zabezpieczam balkon na lato. Terra bedzie zdecydowanie mniejsze niz Twoje.
Pozdrawiam.
-
Witam
mam pytanko skąd masz dorosłą samiczkę, sam mam dorosłego samca i szukam partnerki dla niego?
-
Fotki mojego terrarium już były. Nie będę ich powtarzał. Pozdrawiam! Rysiek
-
Misiekk spoko nie denerwuje się :-) mamprawo bronić swoje terrarium wkońcu to dzieło moich rąk a nie kupiony w sklepie np. samochód.
No proszę włąśnie odpowiedziałem na inne pytanie tak sam robiłem terrarium z pomoca ojca (którego stąd chciałbym pozdrowić :-) i na pewno w miarę możliwości mogę służyć pomocą innym ludziom z rejonu śląska (nawet fizyczną w budowie domków dla swoich smoków i nie tylko. Tym bardziej mi będzie łatwo bo to już drugie tera w tworzeniu którego uczestniczyłem (poprzednie wykonał co prawda szklarz ale na podstawie mojego rysunku). Widzę też wiele drobnych błędów które popełniłem i których bym na pewno uniknął przy nastepnym o ile będzie taka koniczność (nie sądzę).
Jej znowu ktoś pyta o wymiary. napisałem je dwa posty wyżej 2m/1m/2m ludzie czytajcie a nie tylko zdjęcia oglądacie ;-)
Terrarium nie jest nigdzie uszczelniane jeśli chodzi o szyby jedynie jego dno jest uszczelnione od spodu aby uniknąć przeciekania wody na krawędziach basenu oraz w innych miejscach zraszanych (teraz zraszanie zastąpiłem nawilżaczem i wystarcza to w 100%). Szyby nawet nie są zamykane na jakiekolwiek zamki itp. (na zdjęciach nie widać szyb z części przedniej tera) są to zwykłe okna zawieszone na zawiasach które po prostu przymykam i tyle. po weekendzie załączę fotke jak to dokładnie wygląda ale to najprostsza z możliwych konstrukcji.
Co do samiczki i jej związku z Robalem. Skąd mam ? Kupiłem przez inne forum (bez reklamy) ale coś mi się zdaje że nie zabardzo zgrała się z moim potworem i ich wspólne losy jednak nie będą miały racji bytu. Jednak taka różnica wielkości jaka miedzy nimi występuje raczej dyskryminuje ją co Robal coraz częściej wykorzystuje strasząc ją swoją posturą. Praktycznie samiczka nie może mu się na oczy pokazywać jak to robi to jest skutecznie straszona nadymaniem , kiwaniem bojową posturą i groźnym syczeniem. Na szczęście zawsze udaje się jej uniknąć bezpośredniej konfrontacji i szybko zwiewa (Robal juz raz delikatnie otworzył paszczę ale dobry refleks samiczki rozwiazał zajście).
No cóż mówi się trudno najprawdopodobniej będzie możliwość odsprzedania jej komuś innemu ale o tym innym razem bo decyzja ta zależy jeszcze od aktualnej właścicielki samicy.
jej co ja taki rozpisany hehe.
Pozdrawiam
Seb
-
Szkoda Seb, że nie mieszkasz na Mazowszu ;( Chętnie bym skorzystał z twojej pomocy.
-
Jeśłi jest ktoś zainteresowany samiczką niech się jak najszybciej zgłasza. Ja niestety jutro tj. poniedziałek odwożę ja do właścicielki bo mojemu Robalowi odbiło :-( Chyba sobie nie przypadli do gustu a może go czymś zdenerwowała tak czy inaczej Robal za karę śpi poza terrarium bo inaczej nie mam jak postąpić w terrarium mógłby skaleczyć ja a po co ryzykować. Samiczka jest włąsnością Agnieszki (to @ do niej agnes.lee@wp.pl ) więc proszę zainteresowanych o kontakt z nią cena jest atrakcyjna zapewniam.
Zrobię im potem jeszcze fotke pożegnalną :-(
pozdrawiam
Seb
-
DO Seb_a
CZY MÓGŁ BYŚ NAPISAĆ GDIE MOŻNA NABYĆ TAKI NAWILŻASZ
Uprawnienia umieszczania postów