Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: No i stało się ...

Mieszany widok

No i stało się ...

Wczoraj wieczorem zaprosiłem dla Robala na kolację kandydatke na Panią Robalową i.... została tez na śniadanie jako że Robal jej nie zjadła hehe.
    Z pierwszych obserwacji nie wiadomo kto był bardzie zaskoczony (ja stawiał bym na Robala) bo jego new laska jest samiczką-rozwódką więc chłop nie jest jej obcy.
    Więcej relacji wkrótce.

Pozdrawiam
    Seb

Re: No i stało się ...

Seb - kapitalne terrarium!

Mam do ciebie prośbę. Czy mógłbyś zamieścić na forum zdjęcie całości. Za kilka miesięcy zmieniam stan cywilny przeprowadzam się do własnego M3 i szukam rozwiązań do zrobienia ładnego, funkcjonalnego terra. Byłbym wdzięczny.

Pewnie ktoś byłby jeszcze zainteresowany. Jeśli nie to możesz przysłać na maila: mad77@wp.pl

misiekk
    Guest

ja rowniez schecia bym obejzal

misiekk
    Guest

fajne fajne tylko nie za malo tam zieleni

Oto fotka całości terrarium. fakt planuję więcej zieleni ale raczej nie żywej bo Robal nie daje niczemu spokoju ;-)

U parki jak narazie zgoda Ona leży na starym miejscu Robala i się grzeje a On na środku tera pogląda na nią i o kilkanaście minut potrząsa w jej kierunku głową. Jedyny feler w tym że Ona jest jak gdyby zupełnie zdziczała nie pozwala się dotykać a na wszelkie próby reaguje paniką i próbuje atakować.

Czy może ktoś z szanownych forumowiczów miał okazje stanąć przed taką sytuacją że pojawił się u niego nowy Legwan i został połączony z starym bywalcem. Wszelkie opinie i komentarze były by mile widziane !!

Pozdrawiam
    Seb

Kurcze, Seb może pomyslisz, że marudzę, ale chciałbym zobczyć całość, tzn. rozwiązanie konstrukyjne z zewnątrz i ile miejsca zajmuje to terrarium w pokoju. No chyba, że nie masz takiej fotki. Z góry dzięki

Pozdrawiam

misiekk
    Guest

jakie sa wymiary tego terra i co to jest te duze biale to co stoi tam caly czas czy tylko na jakis czas to wstawiasz/ domyslam sie ze to cos od wilgoci/

Odpowiem ogólnie na temat konstrukcji tera.
    Opiera się na 3 masywniejszych belkach z czego dwie przylegają do ścian a jedna jest wolno stojaca. Wymiary tera to około 2m/1m/2m z czego jak widać tera nie jest od podłogi stąd 2 a nie 2,5 m. Dla uproszczenia sobie życia i zmniejszenia kosztów zastosowałem normalne okna domowe (które sąsiadka wystawiła po wymianie na nowe) Na załączonych fotkach jeszcze nie było dwóch okien od strony czołowej i kilku dodatków jak półka i dodatkowe konary. Jako dno zastosowana jest dość masywna część starej szafy w której wycięte jest miejsce na wpuszczenie zbiornika wodnego i część dla lepszego wyglądu pokryta zabetonowaną mozaika z kamieni pisakowca. Wzdłuż środka dna wstawiona jest dodatkowa belka która wzmacnia na tyle tera że można spokojnie w nim stanąć. Z wentylacją tez nie ma specjalnego problemu bo tera nie jest szczelnie zamykane (praktycznie cały czas jest delikatnie uchylone wejście a na górze deski nie stykają się z sufitem tylko jest pozostawiona wolna przestrzeń. Ściany są oceplone zwykłymi płytami kartonowo gipsowymi pod którymi jest jeszcze warstwa styropianu na to wszystko jest po prostu przyklejona fototapeta która o dziwo tylko w jednym miejscy zaczęła delikatnie odchodzić z powodu wilgoci. Co do oświetlenia hm jest ich kilka świętlówka jak widać na fotce długość 106,5cm 40W Repti_Glo 5,0 , lampka nocna na półce gdzie śpi Robal, u góry czego nie widać na fotkach podwieszona na belce wspartej pomiedzy narożnikami tera jest lampa emitująca podczerwień i fajnie nagrzewająca 150W dodatkowo na pocznej ścianie halogen o mocy 150W. To co jest na dole tera (to to białe) to nawilżacz powietrza który na razie stoi tam na stałe i sam sobie nawilża bo ma higrometr ale opcjonalnie zostanie wbudowany w dno i wystawać bedzie tylko dysza z której wydobywa się para. Dolna część terrarium (pod dnem) zagospodarowana jest jako pojemink na pościel i oddzielona jest część na pomieszczenie gospodarcze dla tera czyli wiaderko na wodę do którego sposzczana jest ona z baseniku. Jej ale sie tego napisałem hehe wiecie co może jak was interesuje coś szczególnego to napiszcie pytania ja postaram się wtedy pstryknąć fotki miejsc które Was szczególnie interesują i wstawię w innym poście.
    Ile zajmuje to tera w pokoju hmm prosto można sobie narysować na kartce papieru . Pokój ma 5m na 4m a tera 2m na 1m :-) nie jest tak źle fajnie się wkomponowało w pokój i jest a w zasadzie będzie elegancką ozdobą jak je wykończę w 100% (zawsze jest coś do zrobienia Nika coś na ten temat wie bo widziała je live)

Oki w takim razie do next
    pozdrawiam @ll

Seb

misiekk
    Guest

dzieki za dokladny opis
    ale ma takei jeszcze jedno pytanko 150W na gorze grzewcza halogen 150W swietlowka 40W no i lampka nocna i nei zagoracu mu tam przeciesz halogeny dosc duzo cuiepla daja a jesczez 150 i zarowa 150
    a tak swoja droga starsi nie maja peretensji ze majatek na prad zuzywasz ...ja to neiwiem u mnei na poczatku marodzili ze te male ostro cignie powiedzilaem im ze duze bedzie 3 razy tyle to nic juz nei powiedzieli tylko zlapali sie za glowe ...ale mam zamiar pokrywac koszty rachynku za lega

misiekk
    Guest

a ta deseczka to on nei slizga sie na niej moze /to takie moje ptrzemyslenia/ znales jakas kore z ciekawa faktura 'wypalic ja' od robactwa i jadnei jakops przymocowac do tej deseczki ....
    wiesz moim osobistym zdaniem te terra jest taki etroche za sztuczne malo w nim naturalnosci takei ladniutkie rowniutki ..a mneijsz z tym, kto co lubi
    pozdro
    ale ogolnie spoko

Uprawnienia umieszczania postów