Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Bazyli i drzewa wiosną

Re: Bazyli i drzewa wiosną

YO!
    Po pierwsze fajne pytanie o liscie drzew, (znowu sie czegos dowiedzialem ) Bo jak wspomnialas na poczatku, przewaznie podawane sa info. o lisciach drzew owocowych i myslalem ze tylko takie mozna legwanowi podawac. A po drugie jestem prawie pewny ze twoj legwan to samiczka (jednak zawsze moge sie mylic).

Alek_Perun
    Guest

Widziałem w życiu kilka samców i mogę stwierdzić że twój leg to niewątpliwie piękna samiczka , ale na 100% nie jestem pewien! W zasadzie to nie bierz moich słów zupełnie poważnie bo jestem początkującym "terrarystą". Dzięki za to pytanie bo dowiedziałem się dużo dzięki niemu. Pozdrówki!!! Ps.: Dołączam zdjęcie pięknej parki na wzór.

dr Robert
    Guest

Musiałabyś zajrzeć na otwory udowe. Jeżeli to nie jest podgatunek I.i.rhinolopha (a wyrostków na pyszczku nie widać, więc chyba nie) to grzebień ma mniejszy niż u tego podgatunku. Może to więc być samczyk. U takiego sporego podrostka - samca otwory udowe powinny być już spore (średnica może 0,6=0,8 mm), u samiczki znacznie mniejsze.
    Co do liści to chyba w tych wątpliwych przypadkach (kasztanowiec, trzmielina) nie warto ich podawać, szczególnie młodym. A jesli już jakieś "wątpliwe" podajemy to nigdy zmieszane z innymi w formie sałatki, raczej gałęzie różnych gatunków, aby legwany miały możliwość wyboru.

Na łące i w lesie sporo już tego rośnie :-))). Rysiek

Dzięki za wszystkie spostrzeżenia. Przymierzałam się juz kiedyś do tych otworów udowych, niby największy ma ok. 1 mm, ale to wszystko jest jeszcze takie palcem na wodzie pisane. Raz myślę, że Bazyli to Bazyli, innym razem (szczególnie po oglądaniu różnych "Guciów i Robali" w internecie) - że Bazylia. Kiedyś prawda wyjdzie na jaw, ale tak naprawdę to najważniejsze jest, żeby leguś był zdrowy, bez względu na płeć. Łączę pozdrowienia.

Anolis1987
    Guest

Rośliny których twój legwuś powinien unikać (w atlasie roślin zobacz jak one wyglądają):
    Wawrzynek (Daphne)
    Jaśminowiec
    Fuksja
    Oleander (Nerinum)-bardzo trujące
    Bez lilak
    Mahonia
    Rododendron i azalia
    Żywotnik (Thuja)
    Ketmia syryjska (Cetmia syriacus, czy jakoś tak)
    Wszystkie rośliny z rodziny wrzosowatych (Bagno-bardzo trujące, Golteria, Wrzos, Wrzosiec, Chameodafne, Mącznica, Borówka, Modrzewnica)
    Jarząb
    Bieluń, anielskie trąby (Datura)-śmierć na miejscu
    Rącznik-bardzo trujące
    Dzikie wino
    Glicynia
    Wilczomlecz (Euphorbia)
    Suchodrzew
    Wiciokrzew
    Poza tym z domowych kwiatów leguś niech unika kontaktu z: diffenbachią, aglaonemą, skrzydłokwiatem, zielistką, begonią, poinsecją, nagrabą, brunflezja, hippeastrum, wszelkimi roślinami cebulowymi, fikusem, figowcem, noliną, rośłinami z rodziny obrazkowatych (Araceae), scindapsusem, imbirem,
    Więcej informacji na www.ogrodnik.pl

Inka@
    Guest

Zastanowiło mnie to dzikie wino.... czy chodzi o winobluszcz? (pnącze) czy o tzw bziak......krzew z czarnymi jagodami?

Anolis1987
    Guest

winobluszcz, dzięki bo zapomniałem jak ono sie dokładnie nazywa

Inka@
    Guest

hmmmmmm ja mialam info ze mozna nim karmic i w tamtym roku mu dawałam. Fakt ze chyba nie bardzo chcial to jesc......ale cóz żyje . Dzieki za info wiecej mu nie podam. Wazne ze juz jest jego najukochańszy mlecz. Przy okazjii spytam jeszcze o jedno wiem że dąb jest szkodliwy dla lega (drewno) a brzoza? Czy moze miec do wspinaczki gałąź brzozy? Pozdrawiam.

Anolis1987
    Guest

Tak, brzoza to nietrujące drzewo.

Uprawnienia umieszczania postów