-
Re: KICHANIE
Dołączę się do dyskusji. Tribel, podaj swojemu legwanowi coś z puszki np. groszek, kukuryczę (jednorazowo, bo to niezdrowe), co zawiera dużo soli, a przekonasz się czym legwan kicha. Całą tą sól będziesz miał na szybach. To jest właśnie wydalanie nadmiaru soli, której nie wydalił w moczu ponieważ załatwia się raz, góra dwa razy dziennie.
-
Rysiek uv nalerzy stosowac dla tego ze jest to wygodniejsze niz wsadzenie slonca do terrarium ... a takie oswietlenie jest konieczne
wapno podaj sie dlatego ze legwany w hodowli nie moga uzupelnic jego niedoboru, w naturze maja zupelnie inne warunki zycja, daltego podaj sie w hodowli sztuczne faramceltyczne srodki.
NIGDY NIE TWIERDZILEM ZE KICHANIE JEST OBJAWEM JAKIEJS CHOROBY
Jedynie nie jestem pewien do tego czy kichanie ma akurat na celu pozbycje sie soli !!!!!! czy moze legwany robja to w jakims innym celu.
dr Robercie a moze przytoczone slowa autora zostaly napisane takim samym mechanizmem jak wedlug Ciebie opisywane jest przez wielu przyswajanie witaminy D3 ..... (moze autorzy kieruja sie tym samym mechanizmem) ????? Co do smaku wydzieliny, zapewne jest tam tez sol, ale byc moze "przypadkowo" tak jak np. sol w ludzkim pocje.
"CO NIE ZNACZY ZE CZLOWIEK POCI SIE PO TO ZEBY POZBYC SIE SOLI"
Nika, nie mam legwana i nie polecam podawania takich zeczy legwanom.
To ze legwany zaltwiaja sieraz dziennie nie jest wedluk mnie zadym argumentem.
Podsumowanie - Zgadzam sie ze kichanie jest naturalnym procesem, zgadzam sie ze w tej wydzielinie jest sol, ale nie jestem pewien czy ten proces ma na celu pozbycje sie soli, czy sol w tej wydzielinie nie jest moze przy tzw. okazi.
-
No to zostaje już tylko pozbywanie się wody, tylko po co sól w tej wodzie. A szczególnie tak silne jej stężenie. To jest bardzo silnie stęzona solanka, która szybko wysycha pozostawiając biały nalot (z potem człowieka nie ma co porównywać).
-
"Rysiek uv nalerzy stosowac dla tego ze jest to wygodniejsze niz wsadzenie slonca do terrarium ... a takie oswietlenie jest konieczne
wapno podaj sie dlatego ze legwany w hodowli nie moga uzupelnic jego niedoboru, w naturze maja zupelnie inne warunki zycja, daltego podaj sie w hodowli sztuczne faramceltyczne srodki. " - znowu Cię cytuję :-))). Że słońca do terrarium nie wsadzisz to akurat wiem, bo astronomia to moja pasja :-))). Trzeba jednak zadać Ci pytanie skąd wiesz, że legwanowi jest potrzebne UV i to dość precyzyjnie określone np. na świetlówce np. Repti Glo 5,0 , a nie 2,0 czy 8,0 ( a takie też są ). Dlaczego Ultra-Vitaluxem nie naświetlać go cały dzień ? A może mu tylko ciepło słoneczne potrzebne, co tam jakieś UV. Dlaczego naświetlając go świetlówką wiesz, że dostarczasz mu tego UV- tego nie widać. Znowu trzeba zaufać komuś , kto twierdzi, że tak jest bo to wyprodukował. Skąd wiesz, że on potrzebuje wapnia, i to w stosunku do fosforu jak 2:1. Przecież mimo, że dieta w niewoli inna np. mlecz czy jasnota mają dobre te proporcje i też zawierają wapno. Właśnie odpowiedzi na te pytania znamy dzięki ludziom, którzy się poświęcili badaniu legwanów, a te wiadomości są wynikiem długoletnich obserwacji tych gadów. To samo dotyczy kichania. Chyba przyczyną nie jest alkohol :-))). Teraz całkiem na poważnie, bo już nie zamierzam więcej się rozpisywać na ten temat. Nie obchodzi mnie to z jakiego powodu on kicha, czy potrzebuje taką czy inną dawkę UV , czy może inne proporcje wapna, witamin. Ja nie prowadziłem badań i zaufałem sprawdzonym źródłom informacji, które od dawna są stosowane w praktyce z dobrym skutkiem. Dobrze na tym wychodzę i mój legwan też. Masz prawo myśleć inaczej, ale aby czemuś zaprzeczać trzeba to poprzeć jakimiś argumentami, a jeśli ich nie ma trzeba przyjąć to co podają najbardziej wiarygodne źródła. Oczywiście nie znaczy to, że wszystko już wiemy na temat legwanów zielonych. Człowiek jeszcze długo będzie poznawał tajemnice natury. Pozdrawiam! Rysiek
-
Rysiek, co do ostatniego watku, ja nieche nikogo przekonac, ja chce zobaczyc informacje potwierdzajace ze legwany kichaja bo, ze, dlatego.
Dlaczego, dlatego ze bilans soli jest raczej po moiej stroanie - 30 g. soli z roslin a wydala 300 g. po wysuszeniu substanci z nosa (oczywiscie jest to przyklad)
mozna przyjac ze okolo 20 % z tego to mineraly, wiec skad ta sol ?!
dr Robercie, skad wiesz jakie jest stezenie soli ?? przezciez nie tylko sol po wyschnizciu z minie sa w bialy osad !!!!
przyklad z ludzkim potem przytoczylme tylko dlatego zeby wytumaczyc ze to ze w ludzkim pocje jest sol lub w lzach nie znaczy ze czlowiek placze lub sie poci w celu pozbycja sie soli.
tak samo moze byc z legwanem.
-
Jestem pełen uznania dla dociekań Tribel'a. Moim ulubionym pytaniem w życiu jest "dlaczego?" i nie ma pytań niemądrych - są jedynie "nieprzemyślane" odpowiedzi. A poza tym dobrze że Tribel porząda wiedzy a nie żony bliźniego swego ani innej rzeczy która jego jest ))))))
Dorzucam garść faktów:
1. Legwan morski jest kuzynem zielonego. Darwin twierdzi, że jest "zmodyfikowanym"legwanem kontynentalnym , który cudem trafił na wyspy Galapagos i tu uległ przeobrażeniu dostosowując się do warunków otoczenia - "O powstawaniu gatunków"
2. wiele gatunków gadów (nie tylko morskich) posiada gruczoły solne (u jaszczurek w nosie, u żółwi w ok. powiek, u krokodyli rozsiane na języku) służących do wydalania soli (nie tylko NaCl) - chodzi o utrzymanie równowagi osmotycznej płynów ustrojowych - oczywiście u zwierząt morskich jest to wyraźniejsze - jednak słabsze nie oznacza że nie istniejące.
Dobrym i do tego polskojęzycznym źródłem wiedzy na ten temat jest
"Fizjologia zwierząt - adaptacja do środowiska" autorstwa Knut, Schmidt-Nielsen strona 370.
Poza rozstrzygnięciem losó soli znajdziecie tu wiele interesujących faktów z fizjologii gadów.
-
A sol u innego jaszczura?
Wiem ze tu jest forum dla legwanow, ale mamy podobny problem a na "jaszczurkach" nikt wlasciwie nikt nam nie odpowiezial, wiec korzystajac z tego ze poruszyliscie ten temat, spytam: czy kameleon tez moze tak wydalac sol? Bo nasz mial na pyszczku przy otworach nosowych wlasnie taki bialy piaseczek jak sol... Sorry za wtargniecie na to forum z "inna" jaszczurka i dzieki za odp
Uprawnienia umieszczania postów