Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: >>>Projekt Terra<<<

MinuS
    Guest

>>>Projekt Terra<<<

Cześć
    Mam zamiar zrobić nowe terra dla zbożówki i zrobiłem projekt taka prowizorka, proszę o krytyczną ocenę szczególnie w sprawie wentylacji bo nie jestem pewny czy nie będzie przeciągów, ta kratka z porzadu ma być zamontowana pod drzwiczkami poziomo a nie pionowo tak jak jest na rysunku, ale nie chciało mi ise w to bawić. Wymiary może nie są duże ale zbożówka jest jeszcze młoda a to terrarium ma być potem dla szyszki a zbożówka dostanie nowe większe. Płyty OSB będą grubości 12 mm na dnie i bokach a na przykryciu 8 mm.Czekam na krytykę

Re: >>>Projekt Terra

hm.. no wiesz wentylacja bedzie ok.... do projektu niema co sie przyczepiac przYciepiac dipiero mozna do skonczonego terra.... no coz zycze powodzenia w budowie i licze na to ze uumiescisz fotki skonczonego terra

MinuS
    Guest

na bank umieszczę

stenar
    Guest

Powierzchnia kratki wyciągowej winna być większa od nawiewnej, przy małej różnicy wysokości korzystniej byłoby gdyby była w pokrywie (wyciągowa) z zachowaniem przeciwległości. W każdym układzie przestrzeń przed kratkami winna być wolna, od ścian otaczających terrarium conajmniej 4-5 cm, nad pokrywą zalecam min 10-15 cm w zależności od głębokości schowania terrarium w meblu lub innych przegrodach. Siatki o możliwie dużych oczkach - jak najmniejsze dławienie przepływu powietrza.
    Przemyśl czy nie możesz zrobić większego - przejrzyj przedtem zalecane wymiary.
    Cześć pracy.

Minus ja chcę zobaczy jak będzie gotowe :P

cepelia
    Guest

wiecie co tak mi sie czytalo te posty o projektach i terrariach cenach i oszczednosciach wiec dzis w niedziele postanowilem zrobic tak dla sportu terrarium jak najmniejszym kosztem . efekt jest na zdjeciu (jeszcze nie skonczone) calosc kosztowala nie wiecej niz 35 zl (razem z oprawka i zarowka) . terrarium jest zrobione ze sklejki gr 4 mm i jednej starej szyby ktora zostala w piwnicy po starym segmecie troche korka za 5 zl i piachu za 2 zl i juz. a jeszcze siatka za 10 gr (mam na wszystko paragony !! gdyby ktos nie wierzyl). pozdrawiam

cepelia
    Guest

a tak wyglada na normalnym terrarium zrobionym u szklarza za 69 zl

MinuS
    Guest

w sumie to nie jest złe to terra tylko tak niskobudżetowa budowa nie jest zbyt dobrze wyposazona moje po całkowitym wykończeniu wyniesie jakieś 100zł może trochę więcej

gratuluje całkiem fajne i tanie

cepelia
    Guest

wiem ze nie ,jest bo je zrobilem dzisiaj od rana to tylko taki eksperyment ,na temat kosztow budowy (ale dolozylem jeszcze pare kamoli i poidelko i juz bardzo fajnie wyglada - bedzie na swierszcze albo na male lamparty)

Uprawnienia umieszczania postów