Kupilem dzis legwana niestety ma kilka chyba ropni na ogonie wyglondaja jak guzy maja okolo 5mm srednicy moze mi ktos powiedziec jak sie to leczy u legwanow?? dzis wieczorem jeszcze dam zdjecia
Wersja do druku
Kupilem dzis legwana niestety ma kilka chyba ropni na ogonie wyglondaja jak guzy maja okolo 5mm srednicy moze mi ktos powiedziec jak sie to leczy u legwanow?? dzis wieczorem jeszcze dam zdjecia
Hej
Wydaje mi się, że bez interwencji weta i skrócenia ogana się nie obędzie.
AAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaa JAK TO nie wymysl cos innego !!! nie dam obciac mu ogona!
Bez przesady
Mysle ze nalezaloby zaczekac na te zdiecia - cos mi sie zdaje,ze spora czesc tego typu schorzen mozna z powodzeniem leczyc farmakologicznie
- po zaleczeniu gady ladnie regeneruja wiekszosc "kancerow" - troche to trwa ale zeby odrazu ogon "ciachac"........
Zaczekajmy na zdiatka i opinie speca tj.dr.Jarka.
Zdjecia sa na http://213.77.156.28/legwan/ na jednym zdjeciu tez widac kolo srodka ogona rane wyglonda mi to na jakis strupek i od strupka w gure takie guzy to chyba ropniaki czy ropnie?:P
oraz ma jeszcze na pyszczku z prawej strony (cos jak by mial rdze na wargach) tez sa fotki
Na tych fotkach nie ma ostrości i poza tym ciemnym miejscem na środku ogona trudno cokolwiek rozpoznać. Ropnie leczy się operacyjnie z osłoną antybiotykową ( jeśli ktoś wie o innej metodzie niech mnie poprawi ), ale nie zawsze konieczne jest usunięcie części ogona. Chociaż i to trzeba brać pod uwagę. Ropnie w różnej postaci wyglądają na guzki z nieprzejrzystą zawartością. Jeśli to są guzki podskórne i nie ma zmian na samej skórze do tego miękkie dziąsła ( z jakimiś zmianami ) to o ile sobie przypominam mogą to też być objawy MBD. To tylko taka moja sugestia - nie jestem tego w 100% pewny. Proponuję szybki kontakt telefoniczyn z dr.Jarkiem, bo mógłby to leczyć zwykły weterynarz po konsultacji z dr.Jarkiem. To będzie chyba najlepsze wyjście. Pozdrawiam! Rysiek
1. Co to jest MBD 2. telefon znajde na stronie?
Ok juz wiem:P 1. To inaczej krzywica czego po polsku nie umiales napisac:) 2. telefon ejst ale tylko w krytycznych sytuacjach...
MBD to taka fachowa nazwa, której na forum już nie raz używano. Myślałem, że wiesz. Krzywica i śmierć lega to ostatnie stadium. Zaczyna się od innych, mniej widzialnych objawów- czerwona końcówka języka, miękkie dziąsła, pełzanie na brzuchu - legwan się czołga zamiast chodzić na nogach. Jak widzisz to cały zespół schorzeń to MBD- nie tylko krzywica. Proponuję poczytaj post dr. Jarka - http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3076&t=3076 . Myślę, że na bardziej krytyczną sytuację nie powinieneś czekać i dr. Jarek ci wybaczy zakłócanie spokoju :-))). Na forum i z tej jakości zdjęć wątpię, aby ktoś mógł coś zaradzić. Pozdrówko! Rysiek
Ps. Jest po polsku :-)))
Można próbować leczyć - podając antybiotyki ogólnie (zastrzyki), usunąc zawartość ropnia (punkcja) i dezynfekując rany. Sukces zależy od doboru leków, szybkości działania i rozległości zmian martwiczych.