Hey,
co wam podpowiada widok tego podgardla?
Dla mnie raczej trojkat , czyli ona- czy ktos wie na ile skuteczna jest ta metoda. Ja analizujac zdjecia doroslych okazow mam wrazenie ze 90%. Jesli tak to po co sondowac?
Wersja do druku
Hey,
co wam podpowiada widok tego podgardla?
Dla mnie raczej trojkat , czyli ona- czy ktos wie na ile skuteczna jest ta metoda. Ja analizujac zdjecia doroslych okazow mam wrazenie ze 90%. Jesli tak to po co sondowac?
Piękny i młodziutki, Tomku. Może masz rację z określeniem płci, ale trzeba poczekać. Po jakimś czasie zaczną się wyraźniej kształtować cechy płciowe takie jak gruczoły udowe ( zdecydowanie większe u samca ) i wtedy w 100% można bedzie powiedzieć, że to samiec bądź samica. U młodych legwanów trudno to określić. Pozdrówko! Rysiek
dzieki Rysiek...
czy zaryzykowalbys dokupienie drugiego - jezeli to Ona to nie bedzie problemu.... najwyzej bede mial w terrarium zalecany przez Unie Europejska zwiazek bi-, gorzej jak jednak On i dokupi sie tez On.
Poczekac jeszcze rok z kupnem drugiego? Tyle, ze wtedy bede mial klopot z wlasciwym terrarium- jak bedzie dobre dla tego to za duze dla nowego....
Any ideas?
Na moje oko to jest dziewczyna.
cześć@_@
Witam! Uważaj, żebyś się nie pomylił, ja mam swojego od 2lat, przez cały ten czas bylam przekonana, ze mam "chłopaczka" i nagle miesiąc temu okazało się, że mój legwan to nic innego jak śliczna i wdzięczna "dziewczynka" :-) a worek u niej ma też taki kształt.. ;-)
Moj ma 3,5 latek i mam obiekcje caly czas. Do tej pory myslalam, ze to chlopak - okazaly worek itd. ale pory udowe wskazuja na dziewczynke.
Pozdrawiam
Rysiek - narzeczona dla Gucia czeka hehehe :) ale niespodzianka dla mnie. Cały czas myślałam że całuje chłopaka ;) Przez zime powiększył jej sie brzuszek i zaczeła nabierać kobiecych kształtów. Od paru dni w swoim terra jest ważniaczką, nadyma worek, kiwa głową, bije ogonem - pokazuje swoje pazurki. Zrobiła się piękna złośnica ;)
W jakim wieku samice składają jaja i w jakiej porze roku?
W załączniku dla porównania umieszczam zdjęcia porów udowych samczyka i samiczki.
Pozdrawiam
[gadzinka]
YO!
Ja bym nie ryzykowal, moim zdaniem jeszcze za wczesnie aby okreslic na 100% plec legwana. No chyba ze dysponujesz odpowiednimi warunkami aby w razie czego trzymac dwa samce w dwoch roznych terrariach ;)))
Gucias ma jeszcze wieksze pory udowe niż te na zdjęciu :-).Niestety takiej fotki nie mam. Z tą samiczką dr. Roberta nic nie wyszło, a zwierzaczki potrzebujące :-))). Może kiedyś się im uda, Gadzinko . Pozdrawiam ! R&G
Ja też uważam że to samiczka.
DO GADZINKI.
MOJA SAMICA PO RAZ PIERWSZY ZŁOŻYŁA JAJA W WIEKU 18 MIESIĘCY. MIMO TO ŻE NIE MIAŁA KONTAKTU Z SAMCEM I WCALE NIE MUSIAŁA GO MIEĆ.
Dziekuje za odpowiedź.
Wiem ze do zlozenia jajek samiec nie jest potrzebny, najwyzej beda nie zaplodnione.
18 miesiecy to chyba wczesnie... nie wiem co mam myslec o swoim (swojej), pewnie tez zrobi mi niespodzianke - ale kiedy???
Gucias Ryska jak dojrzał to zmienił kolor na pomarańczowy - a mój nie, czyli pewnie samica, małe pory udowe, ale worek pokaźny.
Co o tym sądzicie?
Kiedy ewentualnie mam sie spodziewac jajek?
Pozdrawiam
[gadzinka]
Moja samica składała jajka w lutym, styczniu i grudniu - co roku o miesiąc wcześniej. Jak będziesz swoją obserwowała dokładnie, to zobaczysz, że będzie bardzo gruba, przestanie jeść, zacznie często podchodzić do miski z wodą i pić, grzebać jak szalona w podłożu lub starać się wyjść z terrarium, ja wtedy jej wstawiam skrzynkę, wypełnioną podłożem (mogę napisać bliżej o jej wymiarach), Leginka grzebie intensywnie i jak jest gotowa to znosi tam jajka.
Pozdrawiam
Ewa
U mnie kopulacje trwały w różnych latach marzec - koniec czerwca, w naturze zwykle grudzien-styczeń. Piszę o tym w dziale artykuły: (http://terrarium.com.pl/artykuly/doswiadczenia.php?id=3)
Jaja są składane kilka tygodni po kopulacji. W stosunku dio warunków naturalnych okres godów był zdecydowanie bardziej rozciągniety.