Siema!
robie terrarium dla legwana obroznego i nie wiem jakie podłoze zastosowac, aby legwan go nie zjadł i zeby wygladalo ladnie i estetycznie.
Wersja do druku
Siema!
robie terrarium dla legwana obroznego i nie wiem jakie podłoze zastosowac, aby legwan go nie zjadł i zeby wygladalo ladnie i estetycznie.
Tu masz stronke biofila i tam jest duzy wybur
http://www.biofil.pl/biofiles.php?d=polecamy&jezyk=pl
ale dobra by byla kostka kokosowa
tez wlasnie o kostce kokosowej myslalem i chyba to bedzie najlepsze. bylem na biofilu i chyba 10l wystarczy na terrarium 80,40,40cm (dł,szer,wys.)?
Wiecie co zastanawiam sie czy niektorzy czytają opisy??!!! masz jak byk napisane że: "Wymaga przestronnego, suchego, dobrze wentylowanego terrarium. Jako podłoża używamy 10 cm warstwy grubego piasku, żwirku i kamieni." i skoro Opracował Witold "Wiciu" Borkowski na podstawie własnych doświadczeń i poniższej literatury:
Bruins E.: Encyklopedie teraristiky.Rebo. Dobrejovice 2001
Vergner I.: "Jeśteri. Biologie, chov. Gekoni I". Madagaskar. Jihlawa 2001
Kocian M.: Leguani a agamy. Polaris. Frenststat 1998
TO WIE CO PISAŁ!!!
W terrarystyce chyba chodzi o to aby stworzyc pupilowi jak najlepsze warunki bytowe i w miare mozliwości zblizone do biotopu danego gatunku!!
Jeśli sie myle prosze mnie poprawić!!
No to ja podalem kostka kokosowa ladnie wyglada i niezaszkodzi legwanowi no a ze on ma miec piasek to fakt(ja sie nieznam na jaszczurkach):))))).A jak juz mówie o pisaku to zobacz w realu w zoologicznym abo gdzies indzie to som piaski o roznych kolorach bardzo ladne.
Gow*n a nie ze nie zaszkodzi! ZASZKODZI!!!!!zadna kostka!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tylko PIASEK!!!!!!!!!!!! moja legwanica sie zapchala kawalkiem drewna!!!!! <--jest z nia naprawde zle! TYLKO PIASEK DLA LEGWANOW OBROZNYCH!!!! zadne kolorowe piaski, zwylky, taki do piaskownic, plukany i odkazony!!!
No to ja podalem kostka kokosowa ladnie wyglada i niezaszkodzi legwanowi no a ze on ma miec piasek to fakt(ja sie nieznam na jaszczurkach):))))) <----- NEU! jak sie nie znasz to sie wypowiadaj bo guzik o tym wiesz!!!
hmm on moze sie nie znac.... ale mogl poczytac rozne opinie i napisac na ich podstawie, poniewaz dla wiekszosci jaszczurek to ten piasek jest nie w pozadku, gekony lamparcie tez niby pustynne ale piachem sie zapychaja......
dla wiekszosci. igunana_12 napisal konkretnie "legwan obrozny" wiec nie pisz mi tutaj o lampartach bo to nie ma sensu. (lampart nie zyje na pustyni-poczytaj).
noelka piasek taki kolorowy jest czysty i tez moze byc i napewno lepszy nisz taki z piaskownicy gdzie koty sikajom no fakt odkaziszgo ale nigdy nie na 100%!!!!!!!!!!!!!!!
Gowno prawda Neu, bo jak zwierzak zje to takie cos jest chemicznie barwione i ma zgona ;/
>Biotop
>Zamieszkuje tereny suche, stepy, kamieniste pustynie i tereny porosłe skąpą >sucholubną roślinnością, na wyskokościach do 2100 m n.p.m.iguana_12 napisał(a):
>
Czy teraz jestes pewna ze nie pustynie (offtop sie robi :P )
Jednak zmienilem zdanie i jako podloze zastosuje piasek. Chyba to bedzie najlepsze.
Dzieki wszystkim za odp.
kamienista pustynia to nie piasek.... eot
neu nie piasek Z piaskownicy tylko Do piaskownicy to roznica znaczna. zreszta whatever.
A no kamienista pustynia, chcoiarz napewno piachu tez tam troche musi byc, wiec jak bede zmienial mojej gekonicy terra i dokupowal partnera dam im gruby zwirek :)
A czy ten piasek musi byc tak bardzo chemiczny ze jaszczurka go troche zje to odrazu zdechnie to by tego niesprzedawali!!! tak mi sie wydaje
tak, te piaski bardziej sa dla rybek, nawet jak nie zdechnie to moze miec poblemy, a po co je na to narazac??
Ale na opakowaniu bylo napisane Gady i obrazeg agamy brodatej to to niebylo do rybek.No ale masz prawde moze byc cos chemicznego kto wie :P
Nawet jak moze za szkodzic to sprzedaca, w tym kraju liczy sie hajs a nie zdrowie zwierzat.