-
Burze
Nie wiem czy ktoś je lubi, ale dziś nad Wawą było kapitalne oberwanie chmury z gradobiciem i niezłymi wyładowaniami. Dla lubiących śledzić te zjawiska atmosferyczne mam fajny link, z którego często korzystam:
KLIK!
Jestem uzależniony od tej pogody, zwłaszcza w górach :-)
-
Re: Burze
Dzięki, przyda się bo już raz pogoda zepsula mi wypad:/
-
hehehe dzęki dark juz mam nowego wkręta opserwowanie burz w polsce :D
-
no ja widziałem kapitalnie wygladalo
tylko w pewnym momencie zaczeło tak lać jakby ktoś z wiadra lał,aż mi woda przez zamkniete okno sie przelewała o_0
-
gdzies ze dwa lata moze mnie tak sie fascynowałem burza ze znalazłem gdzies w necie jak zrobic własna kule plazmowa i jak zrobic piorun kulisty w domowym zaciszu..:) JAk ktos chce to moze wysłac na meila..ale tylko piorun kulisty :P
-
piorun kulisty to sie wkłada świeczke do mikrofali chyba :P
(dzieci nie prubójcie tego w domu,mogłem coś pomylić:P)
-
wy[lij mi o tym piorunie i o kuli plazmowej jak mozesz tez ;)
-
To i mi wyślij :) chętnie sie pobawie w pogode :) terragady@wp.pl
-
-
A ja zaspamuje ale nawet nie swoją stronką. To strona Andrzeja mojego znajomego tam macie jak wykonać kulę plazmową i piorun kulisty.
www.mylab.prv.pl
-
-
Na stronie Twojego znajomego nic nie było o piorunie kulistym. Za to było na tej http://www.myzlab.pl/eim/pkulisty/
...tyle, że sami eksperymentatorzy nie wiedzą, czy to rzeczywiście jest piotun kulisty.
-
wiecie co o kuli juz nie mam a ten piorun to własnie w mikrofali .... :)
-
-
-
hehe kto zrobi taki eksperyment w domu? :D :>
-
Ja to uwielbiam burze czasem w nocy jak jest to siedze godzinami w oknie i sobie ogladam jak sie blyska :)
-
pytanie...
czy jest mozliwe ze walnie mnie piorun jak bede jechał na rowerze???
wiem ze to troche głupie pytanie ale z fizy jestem kiepski
-
Re: pytanie...
Jest to bardzo możliwe. Zależy jeszcze w jakim terenie się poruszasz. Jeśli będziesz jechał na otwartej przestrzeni, to może będziesz miał szczęście i dostaniesz głównym strumieniem. :P A w lesie możesz oberwać jakąś odnogą od głównego strumienia - ewentualnie drzewo na Ciebie spadnie. :>
-
chociaż patrząc na ostatnie przypadki możesz dostać nawet w mieście tylko musisz mieć komórke przy sobie :>
-
wyładowanie jest ściągane przez komórkę?? gdzie o tym pisali?? czyli jak będziesz stał z komórką obok metalowego pręta wbitego głęboko w ziemię, to piorun strzeli TYLKO w człowieka - bo ma komórkę?
-
Dużo zależy od szczęścia. W zeszłym roku przeszedłem sporą część wydm w Słowińskim PN, w czasie burzy, z metalowym prętem niesionym w ręku. Lazłem na otwartym terenie, prosto przez wydmy nawet Wielką Łącką (prowadziłem badania, więc mogłem poruszać się poza szlakami). Było to mocno niepoważne, ale nie popieściło mnie :)
-
dziś była powtórka z rozrywki,ale lato w polsce tak wygląda w dzień upał wieczorem burza:]
-
Właśnie rozwaliło mi kwiatki na balkonie i strzeliło w blok obok (myślałem, że wylecą szyby) :>
Było nieźle.
-
A mi w ogródku rozwaliło huśtawkę i nie będę miał się na chym obijać :).
Fajnie padało i wiało. Ja to lubie
-
czytaj dalej Fakt/SE, ogladaj NdW :), to fachowa literatura.
komórka nie ściąga piorunów..
-
właśnie niewiem na jakiej zasadzie miała by ściągać ale jest taka legenda i to nie tylko w tym roku tylko już wcześniej w mediach o tym gadali
-
DZisiaj w Łodzi faceta zabiło jak stał pod TESCO . W ogole dzisiaj była niezła zadyma..... pioron uderzyl w garaze które sa ok 50-60 m od mojego bloku:P
-
no ładnie było,mi jak były wyładowania czasem napięcie na chwile spadało i światło sie wygaszało
-
kto mieszka w wawie proponuje popatrzeć za okno bo u mnie do tej pory są wyładowania i to piękne
-
Na zachodzie i na południowym wschodzie. Ładny widok.
Niestety ta burza z zachodu idzie baaardzo powoli :-/
-
I co testował ktoś z was ten piorun w mikrofalówce?:)
-
Ehh dodatkowe straty - 2 telefony. Kurde już któryś raz z kolei. Myślałem że starzy wyłączyli bo zawsze to robili ale jednak zapomnieli. Naszczęście komp cały :)
-
Ja podczas burzy odłączam wszystko, nawet antenę od TV. Znam kilka przypadków z autopsji straty całej elektroniki w mieszkaniu.
-
ja odlaczam tylko to co moje :)
-
Na tej stronie co podał Wariat jest nawet caly film jak sie ten piorun kulisty robi z przekrojonego winogrona:)
-
-
PS. Chyba dzis ide do sklepu po winogrono i bede dzialal cos z tym piorunem:D
-
Ja sprobowalem z tym piorunem z winogrona i musze powiedziec ze cos niby podobnego powstalo, cichutko grzmialo, ale od winogrona toto sie nie oderwalo :(
AcZkolwiek za pierwszym razem lekko odskoczylem od mikrofali ze strachu:P
-
A robił ktoś zdjęcia tej burzy? bo ja bardzo chętnie obejrze je... :) ja tam wczoraj wieczorem zrobiłem jedno zdjęcie jadąc samochodem... może nie jest to zdjęcie na temat, ale niebo wygląda moim zdaniem zajefajnie!
http://img311.imageshack.us/img311/7097/dsc027622gg.jpg