-
Zawod- szkola po gimnazjum!!!
Juz sie zdecydowalem chcialbym byc weterynarzem . Moje pytanie jest nastepujace gdzie sa na slasku technika o tym profilu (interesuja mnie tylko technika na terenie slaska najlepiej w okolicy Katowic)
Aha a najlepiej by bylo jeszce jak byly by z rozszerzeniami na gady !!!
POZDRAWIAM
I z gory dzieki za pomoc!!!
-
Re: Zawod- szkola po gimnazjum!!!
To chyba lepiej wybrac LO i klase o profilu biologiczno-chemicznym, a potem studia- weterynaria.
-
hehe :) co za wymagania :) o ile się orientuje to takich technik nie znajdziesz na Śląsku... zresztą w całej Polsce są jedno czy dwa, a już napewno nie znajdziesz nic z rozszerzeniem na gady. Nie tylko jeśli chodzi o technikum, ale też o studia.
-
Mam kolegę w Olsztynie, który jest doktorem medycyny weterynaryjnej. Spotkałem go ostatnio i jak mu powiedziałem, że choduję ptaszniki, odparł:
- Po co ci w domu jaszczurki?
Nie róbcie wterynarii na UW-M w Olsztynie...... nota bene jest tam wykładowcą
-
możejest głuchy..właśnie 3 osoby odemnei z klasy sie tam wybierają...
-
W technikum jak i na sudiach weterynaryjych nauczysz sie zapładniać krowy invitro !
-
To będą świetnymi, wykwalifikowanymi weterynarzami !!!!!! Nie poszedłbym do nich z chorym świerszczem!!!!!!
Moim zdaniem cały UW-M to jakaś pomyłka...... a moge coś powiedziec na ten temat!!!
-
Witam,
niestety nie ma w kraju technikum o takim profilu.
Jesli chcesz zostac weterynarzem ja bym ci polecil wybor bardzo dobrego liceum, gdzie bedziesz sie mogl przygotowac do egzaminow na uczelnie i studiow.
Musze ci niestety powiedziec, ze weterynaria to jedne z najciezszych studiow, wiekszosc czasu bedziesz zakuwal rzeczy, ktore nie beda ciebie wcale interesowaly, bedziesz mial cala mase nauki, nauki i jeszcze raz nauki..........
Nie ma takze w kraju weterynarii o nastawieniu na gady.......musisz miec swiadomosc, ze bedziesz przez 5,5 roku zakuwal o krowach, swinkach, kurach i pieskach oraz kotkach........Dopiero po studiach, jezeli znajdziesz gdzies mozliwosc specjalizowania sie w leczeniu gadow bedziesz mogl studiowac te dziedzine. Warto juz w czasie studiowania szukac miejsc, katedr, kontaktow z lekarzami od gadow aby moc zbierac u nich chocby odrobine praktyki w tym kierunku.
Oczywiscie ten post nie ma na celu zniechecenie ciebie do podjecia tego wyzwania, widze jednak, ze mozesz miec calkowicie bledne wyobrazenie na ten temat, dlatego taki "zimny kubel wosy" moze ci pomoc w podejmowaniu dalszych wyborow.
Powodzenia i ucz sie pilnie ;)
pozdrowionka
-
ja własnie startuje po maturach do Wrocka...
Wrbirds - jest takie technikum.
-
Tak jak juz ktoś powiedział lepeij wybierz biologiczno-chemiczny profil w liecum , dowiadywałem sie co nieco o tych technikach w nowym targu chyba i z tego co sie dowiedziałem to dobre liceum przygotuje Cie duzo lepiej do matury a takze na studia weterynaryjne , pozatym po zwykłym biol-chem masz większe pole manewru niz po takim technikum , w razie zmiany planów.
-
takie technikum jest chyba w jeleniej górze ale pewnosci nie mam.ja obecnie jestem w technikum hodowli koni jak narazie jestem zadowolony potej szkole chcem próbowac na studia weterynaryjne moze sie uda a jak nie to biologia albo cus innego zobaczymy :)
-
:) ciekawe, nie wiedzialem naprawde, ze takie technikum istnieje :)Zawsze mozna sie dowiedziec czegos nowego;)
Ale niestety z tego co wiem, to technika wszelkiej masci typu ogrodniczego, hodowli czegos tam, lesne itp itp, nie przygotuje tak dobrzze do studiow np weterynaryjnych, biologii jak dobre liceum z klasa profilowana na bio-chem.
Zreszta po takiej klasie bio-chem masz wieksze pole manewru, jak juz ktos zauwazyl, nie zawsze odrazu mozna sie dostac tam gdzie sie naprawde chce, a taka klasa da ci szanse na biologie, biochemie, weterynarie, lesnictwo itd itp
Ja wiec, jak juz pisalem w poprzednim poscie polecalbym taki wlasnie wybor.
Pozdrowionka
-
w jeleniej górze było,ale nie wiem czy jeszcze jest:) Kiedyś nawet do niego chodziłem,nie polecam.Lepiej iść do ogólniaka na biol-chem,bo jedyne czego nauczysz sie w technikum to wynosić gnój i układać dawki żywnościowe dla krów,koni,świn itp. Z weterynarią ma one naprawdę nie wiele wspólnego :/
-
Chyba lepiej wybrac dobry ogolniak, w razie jak sie rozmyslisz to zawsze bedziesz mial pole manewru- "lizniesz" po trochu wiedzy ze wszystkich dziedzin! Z tego, co mi wiadomo, wszelkie technika to kiepscizna.
-
do Angli pojedź tam coś jest chyba a już napewno jest w niemczech
-
Czego karn napisałes w profilu że masz 19 lat?? przecierz wcale nie masz tyle??
-
Interesuja mnie tylko technika jest to juz przemyslana sprawa wiec technikum tylko chodzi mi o technikum na slasku a nie w Warszawiem ma za daleko zeby tam dojezdzac !!!
A na pewno chce byzc weterunazem najwyrzej pujde najpierw do technikum weterynarii a po tem ukoncze jakis studium lub specjalistyke na gady w polsce lub za granica - jak mi sie oczywiscie uda !!!
Wiec prosze zeby ktos podal nazwy technikum weterynarii na slasku i gzdie sie znajduje w jakim miescie !!!
Z gory dzieki za pomoc !!!
POZDRO
PS.teragady wiesz to co napisal w profilu to jego sprawa, a nie twoja wiec jak masz do nie go jakies zazyty to na priv, a nie na poscie o kierynek po szkole !!!
-
Witam!
Co do weterynarii koledzy niestety maja rację. musisz pójść do dobrego ogólniaka, potem na studia. O gadach będzie niewiele albo nic. Ja osobiście polecam studia na biologii, np UJ w Krakowie. Jest tutaj duża dowolnosc co do przedmiotów, które musisz zaliczyć. Są kursy podstawowe, a około połowy lub więcej dobieraqsz spośród 200 dostępnych. możesz sie zająć badaniami róznych grup zwierząt, myslę że także gadów. Praca weterynarza niestety ograniczy się do psów, kotów, krów i świń. Pozdrawiam.
-
Faktycznie jak przegladalem program studiow biologii to mozna sobie calkiem ciekawy material dobrac. Co innego ze po takich studniach problem z robota jest :(
-
JESSU !!! WIEM LEPIEJ ILE MAM LAT CHYBA CO ?!?!
-
chłopcze nie rób sobie nadziei.... jak mamy Ci powiedzieć gdzie na Śląsku maszt akie technika skoro ich tam nie ma.... pogódź się z tym, że jak chcesz do takiego iść, to musisz się pożegnać z domem raczej... ja też polecam biol-chem. Właśnie skończyłem i uważa że było OK.
-
no po technikum masz przynajmniej zawód a po ogólniaku masz tylko mature dlatego ja wybrałem technium bo nie wiem czy pjde na studia a jak niue to przynajmniej bede miał tego technika .
jesli juz naprawde chcesz technikum to tak jak ktos powiedział ze z domem na te 4lata mozesz sie porzegnac
-
po technikum napewno nie masz zawodu weterynarza... żeby pracowac w tym zawodzie trzeba mieć doktorat, a do tego potrzeba studia. Może w technikum lepiej Cie przygotują do tego, ale jak chcesz to i z biol-chemem dasz rady, a jest rok mniej nauki.
-
W obecnych czasach czy masz technikum, czy ogólniak to w sumie jeden kit. No chyba, że chcesz zostać mechanikiem samochodowym lub noszaczem cegieł na budowie.... albo sklepową. Pozdrawiam.
-
nie mysle tu o konkretnym technikum tylko ogólnie technikum
a poza tym to zawsze jest jakas specjalizacja i lepsze przygotowanie do zawodu
-
dzieki wszystkim za pomoc w tej sprtawie !!!
POZDRO
-
Ja myślałam o technikum weterynaryjnym albo hodowli koni,ale zdecydowalam się na LO (biol-chem),bo wydaje mi się,że tam mnie lepiej przygotują. Wiem,że takie technikum jest napewno gdzieś w małopolskim,ale nie wiem gdzie dokładnie. Kurcze,chętnie bym poszła do Wolborza na hodowlę końci,ale...niestety,daleko i w ogóle... Ale ide do fajnego LO...jeśli się dostanę:D