Re: rodzaje science fiction
fajny masz temat :) zmieściłaś to w 15 minutach?? Ja już kończe pisać o Byronie :)
musialam zrobic wybitne streszczenia (wiadomo ze to temat rzeka), ale zmiescilam sie
A moze horror SF (H.P.Lovecraft byl mistrzem gatunku)? Warto byloby wspomniec oczywiscie o ojcu SF i horroru, czyli o E.A.Poe. Czy slyszalas moze o polskim pisarzu Stefanie Grabinskim? Czlek praktycznie nieznany, a pisal naprawde niezle rzeczy! Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem... W SF niezbyt sie orientuje, bardziej w grozie:) Trzymam kciuki i powiem nieskromnie, ze zycze Ci na maturze takich ocen, jakie ja zdobylem (4 piatki i- o zgrozo!- troja:)). Pozdrawiam!
Double jeśli masz to na pc to wyślij mi na maila damziel@wp.pl z chęcią przeczytam. I jakbyś mogła polecić książki które są naprawde świetne i wciągają że sie chce czytać. Ja z nudów czytam juz po raz kolejny Hobbita :P
Jak dokladnie sformulowany jest Twoj temat? Bo zastanawiam sie nad wyborem na przyszly rok :)
Swego czasu wybitny polski socjolog- niejaki Edward Wnuk- Lipiński- napisal "Apostezjon". Warto wspomniec, toc to polska literatura!
Getta w gettcie... aż żal serce ściska, no ale skoro też sie dopisujesz do listy kolejnego etykietkowania i rozdrabniania sf, sluże pomocą ( podział i klasyfikacja natchniona i własna, tak jak zresztą każde szufladkowanie):
czysta sf
- Rama - Arthur C. Clarke
- Gdzie jest twoj dom ziemianinie - James Blish
- Kroniki marsjanskie - Bradbury
alternative sf
- Człowiek z wysokiego zamku - Philip K. Dick
Ps. To "social fiction" to co? Fikcja społeczna? To że o Polsce po, przed i w trakcie przemian, tak? ;>
Ps2. A Lema do którego worka wcisnełas? Tego jestem niesamowicie ciekawa...
Social fiction to np. "Apostezjon" znakomitego socjologa Edwarda Wnuka- Lipińskiego.
bibliografia juz zostala dawno oddana i jest zamknieta w sejfie w szkole i nie można jej zmienic (takie przepisy) wiec nie polecajcie mi juz wiecej tytulów ;-)
s-f juz mam omowione, jako ojcow gatunku uznalam mary shelley oraz julus'a verne (Poe'go zaliczamy do fantasy, nie do s-f!)
Z polskiego s-f mam Żuławskiego. Mój temat brzmi mniej więcej: "na podstawie podanych przykładów literatury podaj różnice i podobieństwa w światach wykreowanych w literaturze s-f i fantasy".
Marian, wątpie żebyś trafił na taki temat w przyszlym roku - wybrałam go ze specjalnej listy tematów, każda szkoła ma inną! To nie ty wymyślasz temat, tylko wybierasz spośród narzuconych.
Iskra, Lema w ogóle nie wzięłam pod uwagę w bibliografii, ponieważ nie przepadam za jego tworczoscia. Pamiętaj, że na przedstawienie tematu rzeki, jakim jest skwalifikowanie fantasy i sf mam tylko 15 minut, ani minuty więcej, dlatego musiałam zastosować takie "getta" :/
w mojej bibliografii znajdują się:
jerzy żuławski "na srebrnym globie"
terry pratchett "wartswy wszechświata"
anne mccaffrey "narodziny smoków"
ursula k.le guin "czarnoksieznik z archipelagu"
orson scott card "gra endera"
terry pratchett cykl "swiat dysku"
andrzej sapkowski "rekopis znaleziony w smoczej jaskini"
Jest to jak na bibliografię maturalną cholernie dużo- wbrew pozorom (będę odpytywana z treści tych ksiązek) :/
Poe to SF, wierz mi, na wykladach na anglistyce UW tak mowili:)
o ile pamietasz przyklady udawadniajace, ze Poe to s-f, bardzo chetnie je wyslucham!! dalej obstaje przy swoim zdaniu, ale moge sie mylic i to moze byc bardzo ciekawe...
There you go:)
"Edgar Allen Poe is considered one of the main architects of science fiction, because of his emphasis on scientific plausibility. "Hans Pfaal"(1835) is one of the first scientifically serious tales of space flight. Other of Poe's science fiction stories include "The Balloon Hoax" (1850) "The Conversation of Eiros and Charmion", the first end of the world story, "A Tale of the Ragged Mountains", may be the first story of physical time travel."
And now, dear Double, I would like you to show me the reasons why Poe should be considered as a fantasy writer. My gratitude would be immense:)
no no.. loty kosmiczne, podroze w czasie...nie mialam o tym pojecia...dzieki za info i oddaje honor ;-)
Spoko:) Jeszcze raz zycze powodzenia!:)
PS: Jesli interesuje Cie jakis konkretny pisarz, ktorego dziela chcesz zglebiac, Amerykanie wydaja bardzo czesto zbiory, w ktorych znalezc mozna wszystkie (doslownie wszystkie!) prace danego autora. Droga, ale fajna rzecz:)