-
co bylo pierwsze... jajko czy kura....:)
wiec jako ze ptaki sa przodkami gadow zapraszam do tej jakze ciekwaej dyskusji na powaznie i moze mniej powaznie!!!!! wiec jak sadzicie???
jajo czy kura-kura czy jajo:)
czekam na wasze opinie!!!!!!!
pozdrawiam wszystkich wielbicieli jajecznicy!!!!!!!!!!!
josetsu
-
Re: co bylo pierwsze... jajko czy kura....:)
Ciekawe... ptaki przodkami gadów... hmmm to wywraca do góry nogami całą paleontologię :-)
-
jajko i sam sobie na to pytanie juz odpowiedziales bo ptaki sa potomkami gadow, wiec gady latajace skladaly jajka i w drodze ewolucji wkoncu wyklula sie kura proste, to moja teoria i chetnia otworze umysl na nowa, i na ciekawa dyskusje pozdro
-
Dark moje przejezyczenie mialo byc potomkami:) wiec T_A ma taka teze a moze jakas inna bardziej szalona;P
-
najpierw był bóg i on stworzył kurę która zniosła jajko i potem tak dalej to jest moja teoria!
-
a moze stworzyl jajko i z niego wyklula sie kura, a moze boski Demiurg, a moze z chaosu sie jajko wyksztalcilo , wedlug filozofow rozne byly poczatki poczatku ale szkoda ze o jajku nie wspomnieli:(
-
kurcze to mam nadzieje ze kiedys z jajka wylegnie mi sie pterodaktyl:) fajnie by bylo! to bym mial nie powtarzalnego gada:)
-
Na początku był ptasznik, proste :P
-
najpier w takim wypadku musiala by byc kura bo co by wysiadywalo jajko ?
:P
-
Na początku było KFC.... :D
-
Moim zdaniem sprawa jest oczywista.
Pierwsze było jajko, bo rodzina bażantowatych, do których zalicza się kura domowa, czy też nawet sam rząd grzebiących (kuraków) wywodzi się nie od gadów ale już od ptaków, czyli zgodnie z poniżej przedstawioną systematyką, od podgromady Neornithes. :> A jak wszyscy wiemy nie istnieją ptaki, które nie znosiłyby jaj.
Systematyka wg Wetmore'a (obecnie najpowszechniejsza systematyka ptaków):
Gromada: ptaki (Aves)
Podgromada: Neornithes
Nadrząd: neognatyczne (Neognathae)
Rząd: Grzebiące (Galliformes)
Podrząd: Galli
Nadrodzina: Phasianoidea
Rodzina: bażantowate (Phasianidae)
Gatunek: kura bankiwa (Gallus gallus)
Podgatunek: kura domowa (Gallus gallus domesticus)
-
Quetzalcoatl byłby lepszy... z 14 m rozpiętości skrzydeł (o ile mnie jeszcze pamięć nie myli).
Moja teoria jest taka:
Na początku był hałas. Filozoficzne rozważania, dotyczące tego czysto abstrakcyjnego założenia, będącego wyrażoną w najbardziej złożonej formie ekspresją postmodernistycznej zasady, wraz z obowiązującą przez samą swoją nieoznaczoność, kwantową teorią, pozwalają nam sądzić, że jest to nadwyraz ekspulsywna i nieobliczalna forma destabilizacji naszej wyimaginowanej rzeczywistości. Dzięki temu niepodważalnemu faktowi i kilku innym, nadwyraz sprzecznym dociekaniom, możemy sądzić, że zdanie to podważa wszelkie możliwe prawidła współczesnej nauki, będącej wytworem nieograniczonego umysłu badacza. To, oraz wszelkie inne byty, stworzone w następstwie nieodwracalnego zakłócenia na horyzoncie zdarzeń, owocującego pewnymi specyficznymi osobliwościami, pozwala nam wywnioskować następujące zdanie:
"Po hałasie już nic ciekawego nie powstało".
Generalnie rzecz biorąc uważam, że hałas jest najwyższą i najciekawszą formą istnienia. Więc rozważania dotyczące miałkiego i mało ekspresyjnego tematu pt. "co bylo pierwsze... jajko czy kura" uważam za czyste marnowanie czasu, gdy mamy ten oto problem rozwiązany, przy pomocy powyższego stwierdzenia...
...ble, ble, ble... czy już wystarczająco pokręcone?
PS. Jak dla mnie jajo ;-)
-
gdyby wszyscy mysleli tak jak ty i zwalali wszystko na boga to do dzisiaj zylibyśmy w sredniowieczu..
-
Zależy:P Czy nazwiemy z kurą to co wykluje się z jajka( w tedy było pierwsze jajko) Czy nie dorobienego ptaka który składa to zmutowane jajko(tak pierwsza jest kura):D to moja teoria:P
-
...a ten niedorobiony ptak, o którym wspominasz, też musiał się wykluć z jajka :P
Jednym słowem - jajo i... kropka. :]
-
najpierw było jajko poniewaz z kad by sie wzieła kura gdyby nie było jajka???
a z kad sie wzieło jajko........(nie wiem):P
-
halas czy chaos??
wrzucilem temacik do posmiania sie a tu odezwal sie w Darku profesor filozofi:) byle tak dalej:)
-
a tam krokodyle jajek nie wysiaduj wiec moze jajko gdzies tm sie zapodzialo w kszakach i byla odpowiednia temperatura i sie wyleglo;P
-
marianex i w ten sposob zapadles w tajemniczy krag:p
-
Jaca sa takie ptaki co nie znosza jaj- przyklad moja znajoma to prawdziwa kura.. domowa a jakos jajek nie znosi za to mam kumpla tes to sobie zawsze jaja robi:)
-
Spoko spoko ale pamiętajcie że musiałbyć też kogut zeby sie coś z jajka wykluło ? czyż nie ?:D
-
Jak mialem 10 lat, to tlumaczylem sobie to tak:
Najpierw bylo jajko, poniewaz to, co je znioslo nie bylo jeszcze genetycznie czysta kura i nalezalo zapewne do innego taksonu, jednakze w wyniku malutenkiej zmiany genetycznej powstalo jajko z $Kura_Idealna :)
... pozniej sie juz nad tym nie zastanawialem
-
to byles geniuszem, bo nie poznalkem 10 ltka ktory by nawijal takim "slangiem" jak taksony itd:) nastepny profesor-podoba mi sie:)
-
Nie, nie :) Wtedy jeszcze uzywalem nazwy "gatunek" :)
Zreszta juz sam nie pamietam :)
-
Hałas, hałas :-) ... i raczej "fizjolofi" :-)
...a to taki ciekawy slang, stosuje się go jak się ma fazy po egzaminach - tzw. "głupawka". :D
Dzięki takiemu sposobowi pisania, można ukryć miałkość i beznadziejność tego co się pisze. Rzecz nagminnie stosowana w nauce ;-)
-
A kto mi odpowie na pytanie: kiedy kogut znosi jajka?
-
"Głupawka przed,- i pokolokwialna" to naormalne zachowianie się studentów. A jakie dziwne i ciekawe rzeczy można w tym stanie wymyślić.... :)
-
ja Ci odpowiem jak idzie na drabinie lub siedzi na grzedzie:)
-
josetsu ale masz jazdy! Jak ci przyszło do głowy że krokodyle jajka wysiadują?? One je zakopują a kura jakby wyszła z gniazda (no dajmy na to że juz miała farta i sie wykluła) to krokodyl by ją zeżarł!:] ^_^
-
a ja już mam odpowiedź!!! jajko=kura wiec powstały równocześnie;D
-
To ominmy teorie ewolucji.
Jak wiadomo Bog stwarzal zwierzeta wiec stworzyl kure.Gdyby stworzyl jajko to i tak by nic z tego nie bylo bo ktos by musial to jajko wysiedziec.
Pan Bog stworzyl tez pieknego psa i powiedzial:
-jaki ty jestes piekny.
I stworzyl pieknego kota i powiedzial:
-jaki ty jestes piekny
I stworzyl pieknego mezczyzne i powiedzial:
-jaki ty jestes piekny
I stworzyl kobiete.Popatrzyl i powiedzial:
-Ty jednak bedziesz musiala sie malowac.
-
Majes wygrał!! To mi tez najbardziej pasuje!! Bug stwarzał zwierzątka a dokładniej według starożytnych greków lepił je z mieszanki gliny i ziemi z czego powstała plastelina i tak powstały nasze zwiertzaki!!^_^
-