-
Zadanie z matmy HELP:}
Witam!!
Moj facet odmatmy zadal takie zadanie. obrazek w załączniku.moze mało widac ale wszystko wyjaśnie.
Zad.
Mamy pokój o wymiarach: 10m długości, 4 metry szerokości i wysokosci. 1 metrod sciany lewej stoi koles (ma 2 m) i na nim siedzi mucha i mu narobiła na głowę :D (to jest resc zadania;]) Koleś ją złapał i urwał skrzydła; odszedł pod sciane przciwległą tez 1 metr od sciany (patrz rys.) Mucha rozmawia z Bogiem: musze mu oddac!! znowu mu narobię. Bóg: ok mozesz tylko jest jeden warunek: (pamiętajcie mucha nie ma skrzydeł) Twoja droga do człowieka musi byc krutsza niz 14 metry. Jesli spełnisz ten warunek mozesz mu narobic;]
s < 14 m
Zadanie należy przedstawic na rysunku i obliczeniami + tłumaczenie... tylko moja prośba zrobcie to na poziomie 3 gim:] a nie liceum;]
Prosze o pomoc ludzi terrarystów.
Za zadanie jest mozliwa 6.
Z góry dzięki
-
Re: Zadanie z matmy HELP:}
Mam nadzieje ze obrazek się wam pokazuje...
-
mucha stamtad gdzie lezy (czyli w pozycji gdzie wczesniej stal gosc) przechodzi linia prosta do jego nowej pozycji (jezeli dobrze policzylem pitagorasem to ta linia ma w przyblizeniu 10,2 m) wdrapuje sie na niego (nastepne 2m) i sra :)
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale ja bym tak odpowiedzial :)
-
To chyba jednak nie będzie 10,2 m
-
myslec myslec:P ale "posrane" zadanie no nie?? :D
-
Deto dobrze napisał. No chyba, że spieprzyłeś coś z rysunkiem. :P
Najlepiej narysuj rzut z góry, gdzie dokładnie facet stał na początku, a dokąd później przeszedł.
-
dobrze tłumaczysz, ale chyba źle liczysz :]
droga nie bedzie 10.2 + 2metry do góry tylko 10.7+ 2 metry do góry :D
więc tak czy siak to daje 12.7 metra więc mucha spokojnie nasra mu na łeb :D chyba :]
-
z tego co napisal deto wynika ze ona zeszła na ziemię dalej po podłodze do goscia i wspieła sie na niego to chyba bedzie troche wiecej chyba ze ja nie wiem o co chodzi;]
jutro dam rys z gory bo dzis nie mam czasu;/
-
z całym szacunkiem ale coś żeś musiał pomylić ,bo tu ni jak na zagatkę nie wygląda tu nawet obliczenia są banalne :/ więc musialeś wydaje mi ise pokiełbasić cos
-
Koles stoi w przeciwleglym rogu niz mucha, byli 1m od sciany, liczymy przekontna z tw. pitagorasa.
9(do kwadratu) + 3(do kwadratu) = X(do kwadratu)
X(do kwadratu) = 81 - 9
X= pierwiastek z 72
X = 8.48 + wysokosc kolesi (2m)
X = 10.48 wedlug mnie po przebyci tej drogi mucha narobi kolesiowi na glowe
-
Daj znac jak sie dowiesz, jaki bedzie wynik
-
lisek skąd Ci się wzielo te "9" tam nie ma nigdzie w danych 9
-
wszystko fajnie lisek tylko ze tu chodzilo chyba ze w drugiej pozycji byl 1m od bocznej sciany, czyli pitagorasa liczysz z 10 i 2 (w ten sposob wyszlo mi to co pisalem wczesniej)
Ale moze ty masz racje, moglem zle zrozumiec tresc zadania :)
-
koleś stoi 1 m od ściany (taka jest rozpiętość jego ramion - przynajmniej tak wynika z rysunku), czyli głowa znajduje się 0,5 m od ściany, czyli w sumie odległości od dwóch zajmowanych przez kolesia pozycji wynoszą 3 i 10 m w poziomie (tworzy się trapez prostokątny, a nie prostokąt).
Droga przebyta przez muchę to wysokość kolesia, czyli 2 metry + ukośna droga "x", którą wyznaczamy dzieląc powstały trapez o podstawach 3,5 i 0,5 m oraz wysokości 10m, na prostokąt o bokach 0,5X10m oraz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 i 10 m. Przeciwprostokątną, czyli drogę "X" obliczamy z Pitagorasa, co daje w przybliżeniu 10,44m.
10,44 + 2 = 12,44 m - całkowita droga przebyta przez muchę
Przyjmując, że przebyta przez muchę droga nie będzie do końca idealnie przekątna, oraz uwzględniając dodatkowo takie czynniki, jak np. odległość od czoła do czubka głowy, czy też odległość pierwotnej lokalizacji człowieka od rzuconej w nieokreślonym kierunku pozbawionej skrzydełek muchy, możemy przyjąć, że przebyta przez nią droga wyniesie ok. 13-14m :]
-
jaca to wex zrob rysunek jak ta mucha idzie !!!
-
W treści było powiedziane że ten 1m to odległośc gościa od sciany a nie rozpietosc jego ramion, chyba ze leviatan zle podyktowal zadanie.
-
z tego co widze to kazdy ma inny wynik :D
leviatan - napisz tutaj wynik jaki powienien być :]
-
Jest napisane, ze koles stal 1m od lewej sciany, a potem jak poszed w przeciwlegly rog to tez stal 1m od sciany, tylko nie pisze od ktorej.
-
To nie ma znaczenia. Ten przypadek pokazuje chyba najwieksza odleglosc. Albo cos nie tak w tresci,albo to zadanie jest po prostu latwe ;) Gdzie tu haczyk?
-
z tego co tu wszyscy piszecie zapominacie o jednej rzeczy !!!! Mucha siedzi na glowie na wysokosci 2 m koles odchodzi i mucha znajduje sie na scianie na wysokosci 2 m (pamietajcie nie ma skrzydel) więc jak ona sobie "linią prostą" moze pojsc?!?! Na początku musi zejsc te 2 m, potem przez podloge/ sufit i 2 wspiąc się na kolesia i mi wychodzi zawsze ponad 14 m :[[[
-
Po mojemu to zadanie jest raczej proste.
Kolesiowi mucha siedzi na czapie, gość przypakowany jest i ma 1m w barach, głowa po środeczku, czyli 0,5m od ściany o dł 10m zostaje. Na kiego grzyba ma złazić na ziemie skoro może sobie iść 3,5m w lewo (patrząc na rysuneczek) a potem 10m prosto (caly czas 2m nad ziemią) i w taki oto sprytny sposób po przebyciu 13,5 metra robi upragnioną kupe.
obliczenia są zbędne :)
A tak na marginesie, któryś mózg tam zastosował pitagorasa:
9^2+3^2=X^2
a następnie stwierdził że jest to równe tyle co:
X^2=81-9 - gdzie mamy takie twierdzenie?!
Ktoś tu usiłował 'przenosić czynniki na drugą strone ale mu z deka nie wyszło :P
W tym działaniu X=sqrt90 a nie (o zgrozo) 72 :)
Ale to tak mimochodem, jak to mój prof od filozofii zwykł mawiać ;)
Leviatan (z hipermarketem mi sie kojarzy, hehe), jak bedziesz znał wynik to napisz co i jak, bo jakby kiedyś ktoś miał ograniczoną droge a chciał komuś nafajdać na czaszke to bedzie jak znalazł :)
-
mogłem tez źle zinterpretować rysunek... Nie jest on pirwszej jakości więc ciężko wszystko zrozumieć w 100% :)
-
Nie. Nawet interpretujac tak, ze glowa jest w odleglosci 0.5m od sciany, to po przebyciu 13.5m mucha znajduje sie w rogu pokoju. Zapomniales jeszce dodac 0.5zaby znalazla sie nad facetem ponownie. To daje 14m, a s<14.
Leviatan, rysunek jest dobry? Mucha byla metr od sciany czy tak jak zrozumial Jaca i MareQ, czyli 0.5m?
-
Pytalem sie faceta i powiedzial ze 1 m od sciany a nie ze w barach mial 1m a glowe 0.5 :P wiec to juz nie weim;]
-
MareQ 9m wzielo sie stad ze sciana miala 10m a koles stal 1m od sciany, czyli mucha tez musiala byc 1m od sciany lewej, a to ze mucha byla na scianie na wys. 2m nie bylo napisane. To samo z 3m, koles tez stal 1m od sciany w przeciwleglym rogu.
A co do przenoszenia X na lewa strone nie milao byc przenoszenia:) w pierszym rownaniu pomylilem sie i napisalem X z prawej strony a mial byc z lewej.
-
U mojego matematyka jest tak: zada we wszystkich swoich klasach zadnie i nikomu nie mowi odpowiedzi i czeka ... na odpowiedz ... na zasadzie kto pierwszy ten lepszy:O W poniedzialek bede mial nowe zadanie:D