co to jest??
http://www.album.astral.pl/album/fot...24/114/10.jpeg
Wersja do druku
jak na moje oko to jakas larwa motyla ub czegos innego nie wiem nie znam sie :)
Masz farta. To gąsienica zawisaka tawulca (Sphinx ligustri).
oj jaka slodziutka:P lubie wszystko co zielone:)
Pierwszy raz cos takiego widze... A swoja drogą to już głupiej nie mogli tego nazwać... zawisak tawulec <hahaha> ... ktos mial wyobraznie :D
Zawisak, bo motyl (a właściwie ćma) pobierając nektar zawisa w powietrzu jak koliber.
Tawulec, bo gąsienica odżywia się liśćmi tawuły (a łacińska nazwa pochodzi od ligustru). Jedzą też: bez, śnieguliczkę, jesion, klon polny, kalinę, forsycję.
Warto pohodować, bo to jeden z największych motyli europejskich.
Zielono mi.. ;D
Dark to jest ta ćma która jest podobna do koliberka i chyba jedyna która w dzień lata?
W dzień lata kilka zawisaków, ale wszystkie bardziej preferują wieczorne godziny.
Ktoś od nas z forum zajmował się hodowlą ich krewniaka - trupiej główki. To jest dopiero motylek :)
To fruczak gołąbek - ten "koliberek". Niestety mam pecha i jeszcze nie widziałem. Moja mama widziała go jak spijał coś u mnie w domu na balkonie.
Ja w dzień widziałem jeszcze zawisaka borowca, zmrocznika wilczomleczka i gryzunia półpawika. Jednak przypuszczam, że po prostu coś je przepłoszyło.
Od furczaka znacznie ładniejszy jest zmierzchnik gładysz, ten to dopiero ma gąsienice (wyglądają jak węże).
Ja tez sie pochwale, tez widzialam zawisaka. Latal sobie przy kwiatach tescia i wypijal nektar. Ma zarabiscie dluga trabke...
W zeszlym roku udało mi się pstryknąć kilka fotek temu stworzeniu :-)
znalazlem kiedys na dzialce taka gąsienice, a jakiegos zawisaka (taki zielonkawy caly) to moj ojciec widzial blisko ulicy w moim miescie, zaluje ze ja go jeszce nie widzialem, ale w moim miescie(Elbląg) mozna znalezc sporo ladnych motyli i ciem. sam znalazlem m.in. bodajze jakas niedzwiedziuwke czy jakos tak, mam pytanie, czy na malym kawalku wrzosowiska( kilkanascie metruf kwadr.) mozna znalezc jakies pawice i czy w polsce wogule wystepuja?
Hmm, o ile mi wiadomo jakieś pawice występują, ale są dosyć rzadkie. No i jak to w polsce, nei znajdziesz czegoś pokroju atlasów :) Pewnie jakieś niewielkie gatunki.
A co do gąsienicy to bardzo ładna, a ja wczoraj znalazłem pod ziemią przy ziemniakach bardzo dużą poczwarkę (tak z 6 cm) prawdopodobnie zmierzchnicy trupiej głowki :) No bo i wyglą i miejsce pasuje. Zobaczymy za rok, po poczwarka pewnie będzie zimować :/