o co chodzi w tych nazwach ???
dopiero chcę kupić modliszkę.
wytłumaczy mi to ktoś???
e-mail kochanny@wp.pl
Wersja do druku
o co chodzi w tych nazwach ???
dopiero chcę kupić modliszkę.
wytłumaczy mi to ktoś???
e-mail kochanny@wp.pl
nie bede ci na maila pisał.
L to nazwa określajaca owada po którejśtam wylince
np. L4 po 4 wylinkach!
Wybacz ale jeśli takich podstaw nie znasz to poszperaj jeszcze o modliszkach zanim kupisz.
nie do końca najlepiej to zapamientaj sobie to tak L-to skrót od wylinki (tak na niby) a liczba stojąca obok mówi która to wylinka czyli l1 to jest pierwsza wylinka a l2 to druga wylinka, l3 to trzecia wylinka ,l4 to czwarta wylinka ,l5 to piąta wylinka ,l6 to szósta wylinka ,l7 to siódma wylinka itd. :) :)
Mądrzy ludzie stworzyli cos takiego jak www.google.pl wystarczy wpisac "modliszka" i tam poszukac to co Cię interesuje !!
Myślenie nie boli!! Sprubuj! kiedys zacząc trzeba:)
L2 to owad po 1 wlasciwej wylince.
L3 - po 2 wylinkach
L4-po 3, itd.
takie nazewnictwo jest najczesciej spotykane w polskich hodowlach.
mądrzy ludzie stworzyli tez FAQ na stronie www.modliszki.com :)
Witam:)
Takie małe sprostowanie L jest skrótem od słowa level czyli inaczej stadium,poziom.
Mnie jednak zastanawia jeden fakt.
Mianowicie patyczak który wykluje sie z jajka jets okreslnany jako L1 a jeszcze nie przeszedł wylinki.
Tak wiec wniosek jest taki
U modliszek L1 oznacza modliche po 1 wylince(zrzuca ja zaraz po wyjściuz kokonu)
U patyczaków L1 oznacza owada który nie przeszedł jeszcze wylinki a dopiero L2 to patyczak po 1 wylince.
Niewiem moge siew tym mylić ale mysle ze tak jest, jednak jesli sie myle to prosze zeby ktos mnie poprawił.
u modliszek L1 to modliszka ktora jeszcze nie przeszla wylinki, po wyjsciu z kokonu ale przed pierwszym linieniem. L2 to ta ktora wlasnie wyszla zkokonu i juz ta wylinke przeszla. Tak mi sie wydaje ;) moze PULSAR jeszcze raz sie wypowie?:)
tak naprawde to roznie to sie okresla
ja trzym sie wlasciwych wylinek....
jesli modliszka wyjdzie z kokonu i zrzuci 1 wlasciwa wylinke okresla sie ja jako L1
lecz niektorzy L1 okreslaja modliszke ktora wyszla z kokonu ale nieprzeszla jeszcze tej 1 wlasciwej wylinki
ja proponuje sie trzymac wlasciwych wylinek...
Witam:)
Ludzie pierwsza wylinke modliszka po wyjściu z kokonu zrzuca po ok 20min.
tak więc poprawna definicja L1 to modliszka po pierwszej własciwej wylince.
Nie bede sie powtarzal, zacytuje FAQ ze strony modliszki.com
12. Co oznaczają symbole L1, L2 itp. ?
Są to oznaczenia kolejnych stadiów larwalnych. Prepoczwarki modliszek wykluwając się z kokonu przechodzą wylinkę - owada po wyjściu z kokonu określa się mianem larwy L1 (niektórzy hodowcy europejscy za L1 uznają ostanie stadium rozwoju w kokonie - prepoczwarkę). Po pierwszej wylince larwę określamy jako L2 itd...
Prapoczwarka linieje ZARAZ po wyjsciu z kokonu, wisi wtedy na cienkiej nici (podobnej do pajeczyny) i na niej linieje. Po wylince jest juz w pelni wyksztalcona larwa.