czy są jakieś fajne wije w polsce które można hodować ???i gdzie można je znalezć
Wersja do druku
czy są jakieś fajne wije w polsce które można hodować ???i gdzie można je znalezć
Julus scandinavus, chowałam je przez jakiś czas dla obserwacji, ale zwróciłam naturze, ponieważ stwierdziłam że lepiej im jednak będzie w naturalnym środowisku. Niewielkie, niepozorne, ciemnobrązowe, jedzą zbutwiałe rośliny itp. są dość pospolite, mozna je znaleźć w parkach i lasach pod kamieniami, korzeniami drzew, w ściółce. Ale nie polecam ich zbierania, niech sobie żyją na wolności.
Jest też wij drewniak - malutka skolopendra, mieszkająca pod większością dużych kamieni w kraju. Można ją znależć po prostu przewracając kamienie, w 70% przypadków będzie tam siedzieć. Drewniak jest o tyle dobry, że nie jest dość silny, by wbić szczękoczułki pod ludzką skórę, a więc jest nie groźny.
Ma do trzech centymetrów, ale raz w życiu widziałem 5 centymertowego "giganta".
hehe masz takie inicjały jak ja :]
oczywiście, że L.forficatus jest w stanie ukąsić człowieka!!! widać mało go wkurzyłeś;) ukąszenia są dość bolesne, ale całkowidcie niegroźne dla zdrowego człowieka.
fajne wije można znaleźć w stertach opadłych liści i tuż pod powierzchnią ziemi w zacienionych miejscach. Ja hoduje teraz Stigmatogaster subterraneus- są śliczne cytrynowo zółte i na jakieś 8 cm długie, ale na pewno ich nie znajdziesz, bo w polsce wystepują tylko na jednym pinie strzezonym stanowisku.
polecam tez L.emarginatus, bo mimo, że malutki, około 1 cm, to błyskawicznie się mnoży(partenogeneza).
Ja mam "naturalną hodowlę" drewniaków - kompost. Widziałem tam kilka sztuk takich co najmniej 4cm. 5cm też by się znalazł - jest ich tam cała masa. W tym roku jak będę ten kompost przesypywać muszę wziąść aparat, pudełka i nałapać ciekawych rzeczy.
Nie wkurzyłem go dość? Karmiłem nim raki z ręki, a przed tym własnoręcznie pozbawiłem go "kłów", by przypadkiem sam nie zabił raka. Gdyby chciał to jednak zdążyłby mnie ukącić. Może mam grubszą skórę?
to może ten był akurat jakiś mało rozgarnięty, ale generalnie forficatusy potrafią człowieka ukąsić
macie może fotki??
S.subterraneus, niestety lepszej fotki nie mam
To skąd go masz Foxtrott??? :>
prowadzę badania nad tym gatunkiem z ramienia katedry zoologii poznańskiego UAM.
o...