Witam !!!
Jestem już pewien że kupuję młodego lamparta.
Czy mogę go trzymać początkowo w akwarium o wysokości 15 cm bez przykrycia ??
Trochę się boję wsadzić go już do docelowego terrarium (80*35*40).
Pytam się tak z ciekawości.
Wersja do druku
Witam !!!
Jestem już pewien że kupuję młodego lamparta.
Czy mogę go trzymać początkowo w akwarium o wysokości 15 cm bez przykrycia ??
Trochę się boję wsadzić go już do docelowego terrarium (80*35*40).
Pytam się tak z ciekawości.
Moim zdaniem troche mala ta wysokosc. Jesli dalbys do 30 cm (wysokosc) to moze byc
Tak się pytałem z ciekawości :).
A jak skołuję przykrycie to będzie dobrze ??
Wlasnie nie wiem. Ogolnie za malo cm tam chyba jest
BOOBO to ma być dla małego na początek. Akwarium ma wymiary 33*28*15. To tylko na czas aby troszkę podrósł a potem przenoszę go do docelowego.
Co ty na to ??
Wymiary niby dobre ale troche mnie niepokoi ta wysokosc. Jesli chcesz zapytam sie dobrego hodowcy czy wystarczy taka wysokosc.
Był bym wdzięczny jak się spytasz.
Ja się zapytam też swojego hodowcy :).
Porównamy i będzie wiadomo czy może być.
Dzięki za zainteresowanie
Moze byc taka wysokosc tylko niepokoi go jak tam wsadzisz zarowke i jak bedziesz ogrzewal akwa.
zarowka bedzie na zewnatrz i bedzie ogrzewac ok. 1/3 moze 1/2 terrarium tak aby gekon mógł mógł wybierać temperaturę. żarówka będzie 15 watowa. przed wsadzeniem geka napewno beda proby z termometrem
TO mysle ze bedzie spox. :) Ja dzisiaj dostalem 2 mlode geki do od razu dalem je do terra docelowego
Ja się boje że nie będzie mógł złapać świerszczy.
Jakie masz podłoże ??
Balem sie ale dalem piasek. Jesli bede dobrze karmil razem z witaminami to podloza nie beda jesc. Natomiast bede okladal kazda ich kupke zeby zobaczyc czy to podloze jedza czy nie. Jesli zobacze ze jedza zmieniam na kamienie wieksze
ja się za bardzo nieznam ale myśle że napewno sobie ze świerszczami poradzi zresztą świerszcze są ruchliwe :P
uuu BOOBO ryzykant z Ciebie. Ja bym się na maxa bał. na początek ja swojemu dam ręczniki papierowe plus kryjówki i jakieś kamienie (wylinka).
zastanawiam jakie podłoże dać w docelowym aby mi się świerszcze nie chowały (tak jak to miałem z drewienkami bukowymi - wielki mój błąd).
Jeszcze trzy pytanka :
Jak karmić takiego maluszka (co ile dni i ile świerszczy)?
Co ile posypywać świerszcze witaminami?
Jak często przechodzą wylinkę (wiem że to zależy od wielu czynników ale chodzi mi tak mniej więcej)?
Ja jestem poczatkujacy ale troche postow sie naczytalem wiec znowu odpowiem. Moim zdaniem nalezy karmic co codziennie po 2-3 swierszcze. A witaminami posypywac co 2 dni. Wazne jest tez wapno. Tez je dawaj co 2 dni bo witaminy nei wystarcza. A jesli chodzi o to kiedy maja wylinke to nie wiem :| Ja dzisiaj wieczorem zabije 3 swierszcze i dam w 3 miejsce i zobacze czy zjedza. A jesli chcesz pogadac to dawaj na gg: 2684532.
BOOBO zgłoszę się wieczorkiem :).
Czemu masz zabić te świerszcze ?? Mały nie upoluje żywego ??
A do wapna nie jest przypadkiem potrzebna świetlówka ?? (chodzi Ci o tarta sepię? )
Swietlowka moze byc ale nie musi, wielu hodowcow ma inne zdanie(obecnie mnie nie stac na swietlowke, a nawet jakbym ja kupil to za pol roku trzeba bylo by zmienic wiec szkoda kasy moim zdaniem). Chodzi mi o zwykle wapno dla ludzi zakupione w aptece. Chce dac zabite swierszcze bo te geki jeszcze sie aklimatyzuja, a pozatym w duzym terra to takie male swierszcze sie zgubia i sie boje ze uciekna bo mam mala szpare wiec dam narazie zabite. Jutro bede uszczenial przednia szybe terra to bede wpuszczal zywe.
Jak myslisz wpuscic teraz swierszcze z 2 albo 3? Ja akurat ide do szkoly to moze zjedza.
BOOBO czy ty wiesz co piszesz??? W jednym poscie dajesz kolesiowi odpowiedz:
>Moim zdaniem swietlowka moze byc wlaczona caly dzien a wrecz musi poniewaz geki to zwierzeta nocne...
a teraz piszesz
>Swietlowka moze byc ale nie musi, wielu hodowcow ma inne zdanie(obecnie mnie nie stac na swietlowke, a nawet jakbym ja kupil to za pol roku trzeba bylo by zmienic wiec szkoda kasy moim zdaniem)...
Wprowadzasz tylko zamieszanie wyciagajac info z postow innych i chcesz zablysnac na forum.
Co do terra 33*28*15 to jest za male. Mozesz wsadzic go do docelowego i napewno nic mu nie bedzie.
PS. BOOBO "Ja jestem poczatkujacy ale troche postow sie naczytalem..."
"Ja dzisiaj wieczorem zabije 3 swierszcze i dam w 3 miejsce i zobacze czy zjedza" Mozesz powiedziec gdzie wyczytales takie cos zeby zabijac swierszcze???
NIgdzie sie nie naczytalem a to jest inna sprawa co ja robie z moimi gekami. Wazne ze jedzia i dobrze sie czuja
Raffee mówi że zamałe i żebym włożył do docelowego.
BOOBO uważa że jest OK.
Według mnie to małe powinno być dobre na początek bo przecież jest w serokości i długości większe od jaszczurki ponad 4 razy. Wiem że wysokość powinna być wyższa ale i tak nie robił bym ścianek wspinaczkowych.
Więc jak zrobić ??
Ja dalem do docelowego i jest spox. Ale lepiej bym dal do mniejszego gdybym mial taka mozliwosc.
daj do docelowego, co do karmienia moim jak były młode to dawałem średno 3-5 świerszczy, zależało od wielkości i innych czynników. Co do świetlówki to ja ją stosuje i mam nadzieje, że dzięki tej świetlówce + odpowiedniej diecie moje geki będą cieszyć się zdrowiem tak jak do tej pory. Co do zabijania świerszczy to nie widze potrzeby tego robienia, gekon sobie poradzi.