jaki jest najbardziej jadowity pająk ???????????
Wersja do druku
jaki jest najbardziej jadowity pająk ???????????
Kędzior :P
Najjadowitszy.
Press szukaj.
jakis pogoniec z azii
masz moze jego zdjecie ????????????? j
Z tych najczesciej spotykanych w domowych zaciszach to murinus i ornata ale musisz na google poszukac.Pozdro
swatkostek napisał(a):
> masz moze jego zdjecie ????????????? j
Hadronyche infensa --> Google --> Szukaj...
Nie mozna powiedziec, jaki jest najbardziej, bo na jedna osobe jad podziala tak, a na druga inaczej, nie mozna powiedziec, ze ten jad jest najsilniejszy, bo kazdy czlowiek jest inny :P
ps. Atrax robustus tez ma silny jad ;)
z domowych ptasznikow to crawshai chyba :)
Zgadza sie, Hadronyche infensa. Wystepuje w Nowej Poludniowej Walii.
Co do pajaka Atrax robustus, to w sumie bardzo ciezko rozroznic go od innych przedstawicieli Hexathelidae... a zarowno Hadronyche, czy Macrothele do nich naleza.
Mowiono tez, ze najwieksza koncentracje neurotoksyn ma jad P. fery, ale do tej pory wiekszosc badan sklaniala sie wlasnie ku Hexathelidae.
Mi kiedys koleś proponowal Hadronyche infensa z tego co pamietam chcial za niego majątek... wiec go nie kupilem ;]
juz wiem znaazlem w archiwum
'przywioze sztuke hadrochyne infensa na gielde L1 za jedyne 2500zl'
to chyba na stare pieniadze bylo :P
"Phoneutria - jad tego ptasznika zawiera neurotoksyny, i jest porownywalny z jadem wezy z rodzaju Crotalus (grzechotniki - te wlasciwe, z grzechotką - przyp. tlumaczki ;)) i Bothrops. Np. dawka jadu P. nigriventer moze usmiercic 1300 myszy. Czlowiek jest na jad tych pajakow bardzo wrazliwy i podatny, i kazde ukaszenie naraza na smierc."
To taki maly fragment z ksiazki L. Klatil, Sklipkani krasavci s chlupatyma nohama". Tlumaczony dosc dowolnie i szybko, ale chce mi sie spac. Da sie zrozumiec ;).
hehe, fajną fotkę znalazłem do postu Awi
http://www.fotoreiseberichte.de/costarica/cr_04_232.htm
Don't do that outside a hospital!
Jeżeli ktoś mógłby przetłumaczyć stronkę o b. jadowitych pająkach byłoby super ;P
link ponizej:
http://www.sstm.org.cn/zryr/content/04zk/04zk-3.htm
wiesz co ? wątpie że ktoś ci przetłuamczy te KWADRACIKI :D
u mnie zamiast liter są kwadraciki :D jedynie zdjęcia mi sie wyswietlaja :P
Bohater: Loxosceles reclusa
a to, co potrafi:
kliknij i poszukaj "4 - Very Severe"