Nadrzewny czy Naziemny ???
Z reguly pteriochilus mamilatus to ptesznik naziemny ale moj jest troche szurniety. juz wyjasniam. mam mamilatusa L4 no i pomyslalem ze juz pora przeniesc go z pojemniczka na mocz do wiekszego faunaboxa no i tak zrobilem tylko ze on cos nie ma ochoty robic gniazda pod ustawinymi korami tylko w rogach pudelka jak najwyzej sie da. powiedzcie mi czy spotkaliscie sie juz z takim dziwny zachowaniem i czy mu to przeszlo ???
Re: Nadrzewny czy Naziemny ???
ptasznika po 4 wyl.chcesz przełożyć do faunaboxa???Jeszcze na to za wczesnie,no ale to Twoja sprawa.A jeśli chodzi o odp.to tym się nie przejmuj.Ptasznik zrobił gniazdo tam gdzie czuł się najlepiej.Np.moj murinus wykopał sobie norke w której przesiaduje cały czas.Więc jak widzisz wsród pająków też są wyjątki
bardzo dużo Murinusów przesiaduje w gorze a nie na ziemi
pozdrawiam!
nie mysl sobie ze ten faunabox jest taki wielki.To jest jeden z najmieszszych faunaboxow i mi sie wydaje ze ma tam w sam raz :)
Nie sadze bratku. Murinus po 4 wylince to malizna
Pajak nie zrobi gniazda tam gdzie mu zaplanujesz, moj pterinochil tez robil na gorze, znajomego takze, to chyba czeste zjawisko, a moze ja mam takie "szczescie"
to Ci sie tylko wydaje.. teraz go dasz do faunaboxu a pewnie po 5 wyl do terra bo napewno "nie mozesz sie doczekac"..
on ma 2cm cialka i jest w pudelku 12/7/10 dł/szer/wys i chyba nie jest za duze :)
Jest ok.
Murinusy często robią gniazda na górze. Normalka.
Murinus 2cm ciała po 4-tej wylince ??? Coś mi się nie chce wierzyć. Albo jest mniejszy niż mówisz, albo nie jest po 4-tej wylince.
jak go kupowalem to mi powiedziano ze jest po 4. ja go mam dopiero od kilku dni to nie wiem ile wylinek naprawde przeszedl wczesniej.
Tak na moje oko, to będzie ze 6.
wiesz w najblizszym czasie jak dorwe fajna cyfre to zrobie mu zdjecie i wtedy okreslicie wylinke bo ja juz sam nie wiem.
moim zdaniem na to gdzie siedzi murinus jak najbardziej ma wplyw to gdzie sie najlepiej czuje a co za tym idzie jak go bedizsz ogrzewal tam gdzie chcesz zeby zrobil gniazdo to wszystko powinno byc ok. mnie wkurzalo ze murinusy mi siedzialy przy pokrywie wiec postawilem ich pojemniki na terra inneo pajaka i grzane od dolu natychmiast sie tam przeniosly. mierzylem termometrem temperatury w roznych miajscach i przy podlozu maja 28' a na gorze pojemnika 25'. niby mala roznica a jednak wola wieksza temp.
pozdro
W warunkach hodowlanych murinusy czesto tak robia. Nic dziwnego.
Murinusy zaliczaja sie do niewielkich ptasznikow dlatego tez nie jest to napewno 4 wyl.Jest o jakies 1-2 wyl.starszy niz napisales.Zalezy tez w jakich warunkach byl trzymany
Siema all
mam takie pytanko czym sie rozni faunabox od terra ?
Faunabox to taka transportówka.
Plaskitkowe, z rączką, duża perforacja na pokrywce.
heh dzieki jestem beginner ;) bez spidera :D jeszcze
więc