witam!!
mam pytanko lepsza jest grzalka, czy zarowka do ogrzania terra (30x30x30).
licze na szczere odpowiedzi, bo dopiero zaczynam "podroz" w swiat terrarystyki i chcialbym zapewnic nowemu lokatorowi jak najlepsze warunki.
pozdrawiam
Wersja do druku
witam!!
mam pytanko lepsza jest grzalka, czy zarowka do ogrzania terra (30x30x30).
licze na szczere odpowiedzi, bo dopiero zaczynam "podroz" w swiat terrarystyki i chcialbym zapewnic nowemu lokatorowi jak najlepsze warunki.
pozdrawiam
zdecydowanie zarowka... 15-25w powinna wystarczyc :)
czerwona oczywiscie ;)
zarowka bez zastrzezen 15V powinna w zupelnosci wystarczyc
ale to ma byc taka zarowka terrarystyczna czerwona czy poprostu zwykla z kolorem szkla czerwonym?
pozdrawiam. slavo
Zwykła jak najbardziej. Chodzi tylko o wydzielanie ciepła. Co do koloru, to nie koniecznie musi być czerwona, ja na przykład stosuję normalną i pająki mają się bardzo dobrze.
kup czerwoną "lustrzanke" na duzy gwint.. nie polecam białego światła bo pająki je widzą.. zas czerwonego nie...
Musisz jednak wziac pod uwage fakt, ze zarowka dosyc szybko wysusza podloze.
Grzalka odpada, bo moze poparzyc pajaka. Zreszta, jak chcesz dac, to mozesz wlozyc ja do wody i podgrzewac sama wode, ktora bedzie wydzielala cieplo. Mimo wsyzstko, to jest jednak troche glupi pomysl, bo zarowka jest najlepsza. To nie kosztuje duzo... a daje dosc duzo ciepla. Wszystkie inne zrodla ogrzewania praktycznie odpadaja, bo np. taki kabel grzewczy, czy jakas wyspa cieplna jest nieodpowiednia dla naziemnych. Mozna sie pokusic o kabel grzewczy dla nadrzewnych, ale i tak najlepsza jest zarowka (IMHO).
Białe światło też powinny mieć. Przecież w naturze nie żyją w wiecznych ciemnościach....
Właśnie, z tego co wiem, to większość zaawansowanych hodowców stosuje zwykłe białe żarówki.
czerwone żarówki.
Żarówka ładnie promieniuje - jej ciepło rozchodzi się po całym terra, nie powinna poparzy pająka,
grzałka musi mieć silny odbiór ciepła - inaczej pęknie.
Co tu wymyślać - żarówa rulezzzz
Czy swieca biale swiatlo w nocy..??? np. jak trzeba wlaczyc zarowke poniewaz jest za malo stopni C...
czy jest jakas roznica /oczywiscie dla pajaczkow/ jezeli stosujemy:
a: czerwona zwykla lustrzanke
b:czerwona matowa lustrzanke
????? pytam bo mam ta pierwsza i czasami mam wrazenie ze pajaczki reaguja na nia...tzn ..ze oprucz czerwonego swiatla przedostaje sie jeszcze nieco bialego /zarowa swieci bardzi intensywnie i stosunkowo jasnum swiatlem/
W przypadku matowej chyba nie ma takiego problemu...ale puki co mam zwykla.
a ile mniej wiecej kosztuja takie czerwone zarówki?? i czy zwykłe czerwone sa droższe od matowych??
zwykla kosztuje u mnie 2,50 zl
Oczywiscie, totez mają dostęp do swiatła dziennego. Przeciez trzymamy pająki w przezroczystych terrariach, ale w naturze nikt im żarówą w oczy nie swieci z odleglosci 15cm.
w zielonym smoku widzialem doobre czerwone zaroweczki ;) ze szkła czerwonego :)
Najtańszym rozwiązaniem jest zwykła żarówka owinięta folią aluminiową, żeby nie świeciła, u mnie sprawdza się doskonale. Około 98% energi w żarówce to ciepło więc sprawność ma doskonałą. Można jeszcze z folii alum. uprofilować żebra dla polepszenia rozprzestrzeniania ciepła. Nie wiem ile kosztują grzałki ale na pewno są droższe niż takie rozwiązanie a skutek taki sam. Do tego jakiś termostat kupić lub zrobić (można wykożystać ściemniacz do światła chociaż to jest chyba drogie rozwiązanie).
A tak przy okazji chciałbym zapytać czy ktoś nie ma schematu nawilżacza pizoelektrycznego, przerysowałem kiedyś z fabrycznego nawilżacza ale były tam cewki w generatorze i nie wiem jaka ma być indukcyjność. A może ktoś wie jaka ma być częstotliwość generatora w takim nawilżaczu?
dzieki za rady. wybiore zarowke.
chociaz przez jakis czas myslalem o grzalce i o umocowaniu ja "w sufice terra" i dodatkowo zalaniu ja gipsem co imitowalo by skale i oddawalo cieplo do tego gipsu.
ale ok zaufam doswiadczeniu. jeszcze jedno pytanko. zatrowa w rogu terra?? czy na srodku??
chyba w rogu!!
pozdrawiam i dzieki za wypowiedzi
a wlasnie czy zarowka nie wysusza podloza?? i traci sie wtedy dana wilgotnosc??
grzalka chyba oddaje "rowno" cieplo na cale terra, a nie punktowo...
pozdrawiam
odpowiednio zawieszona zarowka rowniez promieniuje na cale terrarium. Co do przesuszania podloza, to proponuje wstrzykiwac wode w podloze. Zaoszczedzi to "roboty" na pozniej i podloze tak szybko nie wyschnie.
Żarówka, według mnie nie powinna być wrogu...Zależy również od mocy żarówki ja polecałbym 15 w i walnąć ją mniej więcej na środku, ewntualnie gdzieś styłu...