chcialbym sobie kupic tego ptasznika, wydaje mi sie on najodpowiedniejszym dla mnie. mam jednak w zwiazku z tym pytanie: czy takiego ptasznika bede mogl brac na rece , czy nie bedzie wyczesywal wloskow ? z gory thx za odp
Wersja do druku
chcialbym sobie kupic tego ptasznika, wydaje mi sie on najodpowiedniejszym dla mnie. mam jednak w zwiazku z tym pytanie: czy takiego ptasznika bede mogl brac na rece , czy nie bedzie wyczesywal wloskow ? z gory thx za odp
...Lepiej nie zadawaj tego pytania...oni się strasznie irytują jak się mówi o braniu na ręce:) wiem bo sam przez to przeszedłem:)))
ale czasami jest to konieczne , nie widze zadnego powodu, dla ktorego mieliby si eirytowac :)))
kaloosh
kiedy konieczne??? ja jeszcze nigdy nie mialem przypadku ze jest to konieczne! zawsze mozesz nakryc pudelkiem i wsynac pod to jakis katronik, zawsze mozesz zagonic ja do pudelka i naswe palcem jej nie dotkniesz. jak chcesz szpanowac (czyt. koniecznie zaimponowac qmplom, dziewczynie itp) to kup sobie chomika. z drugiej strony to bierz go na rece ile wlezie - w koncu stanie sie tragedia. albo pajak Cie uwali, albo spadnie i sie zabije - wybor jest twoj!!!
thx Kamil za ostrzezenie bo bym to sobie wzial do serca :)))
moze sformuluje pytanie inaczej: czy w czasie kontaktu boehmei wyczesuje wloski ? :D
kaloosh
A nie mówiłem:)))
No więc :)
Boehmei jest pająkiem odpowiednim dla początkującego. Z tego co czytałam większość osób mówi że są one dosyć nerwowe i często wyczesują włosy. Ja osobiście nie spotkałam się z tym u mojej boehenki, ale jak to mówią od każdej reguły są jakieś wyjątki. Pająka nie polecam brać na ręce, bo będzie sie przy tym bardzo stresować, a jak spadnie to marne jego szanse na przeżycie. A jak już go chcesz wziąść na ręce, bo musisz go przenieść np. do innego terra, to połóż dłon przed nim i popchnij go palcem z tyłu, to ci sam wskoczy na ręke. Większy problem bedzie jeśli się okaże że twoja boehmei nie jest jakimś wyjątkiem i poleci na ciebie burza włosków ;)
czy wyczesuje to zalezy glownie od osobnika- jesli Twoj bedzie "nerwowy" to bedzie wyczesywal (i raczej wtedy nie bedziesz go bral na rece:), a jesli jest "spokojny" to bedziesz mogl chodzic z nim na reku po chacie i straszyc dziadkow ;)
jesli dlugo bedziesz bawil sie w terra rekami i machal nimi "przed glowa" ptasznika, to jest wieksza szansa "czesania", jak bedziesz zaganial go od strony "pupy" to jest bardziej prawdopodobne, ze nie bedzie czesal i luzno wchodzil na reke
Spokojnie. Ten temat byl juz walkoway setki razy...:) Czasami jest to konieczne i juz. Co bys zrobil, gdyby pająkowi stala sie jakas krzywda w terrarium? Spadlby ze scianki jakos niefortunnie i uszkodizl sobie np. odwlok? Stres stresem, ale dokladne ogledziny i ew. pomoc bedzie konieczna w takim wypadku. Jest to mozliwe tylko trzymając go odpowiednio. Tak samo przy przenoszeniu do innego terra. Mozesz go zagonic do pudelka i przeniesc, ale rownie dobrze mozesz go naklonic zeby Ci wszedl na reke i z niej zszedl w nowym terra. Nie ma sensu sie az tak spierac o to. :)
jak wielu pajeczarzy, jestem przeciwny braniu pajaka na reke dla zabawy/szpanu/dowartosciowania sie/i innych tego typu rzeczy. Jednak nie popadajmy w jakies schizy, przeciez pająk nie jest niedotykalny. Uwazam, ze czasami wziecie pajaczka na reke jest usprawiedliwione.
Pozdrawiam :)
Firia ma racje... Sam osobiscie jeszzce nie hoduje B.Boehmei ale slyszalem, ze jest to gatunek dosc nerwowy i czesto wyczesujacy wloski. Co do tych wloskow.... to lepiej uwazaj bo jak te wloski dostana sie do oczu to................ oj oj oj bieda bieda..
Hari ma racje, przy nieszczesliwych wypadkach (lepiej do nich nie doprowadzac) pajaka mozna dokladnie obejzec i ewentualnie opatrzyc tylko biorac go do reki ... powtarzam, do reki, nie na reke.
Niestety, wziecie do reki musi byc bardzo zdecydowane, bardzo szybkie i wykonane z odromnym wyczuciem.
B.bohmei to z reguly nerwusy ale reaguja najczesciej ucieczka ktorej zwykle towarzyszy kilka szybkich "kopniec" po odwloku.
Dowod?
Fotka mojej Filippy z lysym tylkiem :)
http://www.simplesolutionpc.com/~wal...filippa/01.jpg
po co masz niepokoic pajaka? chcesz go glaskac po odwloku?
to piekny pajak i warto go kupic zeby go podziwiac a nie brac na rece..