Witam
Tak jak w temacie :P
Wersja do druku
Witam
Tak jak w temacie :P
co za pytanie pewnie ze OSB wyjdzie cie taniej :)
szkło !!!! pod jednym warunkiem: że u szklarza nie kupujesz !!
Dla porownania: szklo 4 mm grubosci 55-65 zl/ m2.
OSB 12 mm grubosci, znacznie trwalsze niz szklo, dobrym zabezpieczeniem przed woda jest farba akrylowa, 20 zl/m2 w OBI. 18 mm kosztuje w OBI chyba 30 zl za m2 czy jakos tak.
w hurtowni szybe 4 mm można kupić za połowe ceny OSB czeba tylko wiedzieć gdzie szukać :P
ale jak wiadomo OSB łatwo obrabiac to moze miec wplyw na cene bo piłe ma każdy a nożyk z diamentem nie kazdy (i jest nietani):) a pila na ryniaczu to za friko rozdają albo i dopłacają :)
Osobiście robie terra z OSB-łatwość w obrabianiu materiału i co najważniejsze dłuższe utrzymywanie ciepła.Jeżeli chodzi o mniejsze terraria polecam centra takie jak Castoramy,Obi,tam można kupić taniej kawałki osb ,więc nie musimy kupować całej płyty.:)
Ale wsumie cala płyta 12 OSB teraz kosztuje 65 zł, to za tyle kupicie terra szklane 30x30x50 z przesuwanymi szybami :/
Nozyk diamentowy kosztuje 6zl, a taki naprawde dobrej jakosci ktoy starczy na wiele lat to kosztuj 25zl.
Tak tylko po co kupować cała płyte? Można od razu wycięte kawałki. Jasne, że OSB taniej.
jeśli znajdziesz hurtownie szkła to szkolo Cie taniej wyjdzie a pozatym szkło jest duzo bardziej estetyczne a myśle ze to też jakieśznaczenie ma (przynajmniej dla mnie)
ja znalazłem hurtownie gdzie 1m kwadratowy szyby 5mm kosztuje 27 zł ;]
Ja zrobilem terra ze starych mebli ktore mialem na strychu. Najtaniej i moje pajaki sie w nim dobrz czuja.
Pozdrawiam
a z OSB terra bedzie dobre dla lamparta ??
a jeżeli tak to np.. zrobilbym dol,gore i boki z osb lub na gore dalbym siatke wentylacyjna to z przodu mogla by byc szyba na 3/4 wysokosci terra i by gekon z niego nie uciekl ani nic ??
moze byc z osb dla niego ale wentylacje zrob inaczej. nie cala gore w siatce tylko paseko na bokach lub na boku i na goze