nigdzie nie mogę znaleźć jej opisu. Napisze miktos notke lub poda jakis link?
Wersja do druku
nigdzie nie mogę znaleźć jej opisu. Napisze miktos notke lub poda jakis link?
ale nadal nie wiem , jak dużego terra potrzebują?
Jakie im dasz będzie dobre. Daj np. 60x30x30. Mozliwości masz wiele. Takie, żeby nie było ścisku bo zaczną się mordować między sobą.
a np. mogę trzymać tylko dwie sztuki?
A jak myślisz?
Pewnie, że możesz.
Największym problemem w hodowli tej szarańczy,według mnie to przechodzenie wylinek imaginalnych.Z sześciu sztuk,które miałem uzyskałem tylko dwa dorosłe samce,a reszta padła właśnie podczas ostatniej wylinki.
Ogólne informacje:
Samce dorastają do 6-7cm,samice do 12cm,
Pokarm:jeżyna,dąb,malina(innych nie testowałem),a co najważniejsze DUŻO!
Terrarium:takie,żeby nie miały problemów ze zrzucaiem wylinek.
Podłoże:najlepsze to torf,albo włóknina kokosowa(ok.5-6 cm grubości)
Rozmnażanie nie jest takie trudne,dorosłe pary kopulują dosyć często i w zależności od temperatury samica co 1-2 miesięcy znosi w podłożu kokon z jajami otoczony brązową substancją.Moje samice znosiły po 2-3 kokony.Z kokonu po około pół roku wylęgają się młode,których może być 50-120.
mam pytanie: jak w zimie uzyskac liście dębu czy maliny?
Czy da sie rozpoznac płec , bo nie chcialbym ich rozmnażać..?( co ja zrobię z 100szt. szarańczy?;/)
Wywalisz kokon i po sprawie. Nawet pewnie ktos kupi.
a szarańcze mozna spokojnie wyciagnąc z terra , czy trzeba uważac żeby nie zwjała albo uwaliła?
Szarańcza nie gryzie:)A z terra możesz je wyciągać,nic im się nie stanie,a łatwo je złapać jak skoczą.Tylko musisz uważać,żeby nie zaczęło Ci kilka naraz wyłazić,bo jeśli to młode to są bardzo szybkie.
Czy szarańcza gra?
Czy zje suchy dąb ewentualnie czy są inne rośliny np.kapusta pekińska, trzykrotka itp którymi można ją żywić?
Kto ma do sprzedania!!!!!!!!?
krw@o2.pl
Szarańcz fioletowa gdy jest podrażniona lub przestraszona to często wydaje szeleszczący odgłos powodowany pocieraniem o siebie pokryw skrzydeł.Nie będą jadły suchego dębu,tylko świerzy,albo jeżynę,malinę.