Re: Marzenie terrarysty :P
nio niezłe było by gdzie jaja inkubować miejsce by się znalazło ale cena to już chyba nie dla mnie ale niezłe cacko Pozdrawiam marek
o takim czymś to ja śnie ehhhhhh można by było dużo sie na tym nauczyć
A może jednak ktoś by podał przykładową cene?? A jak jest rozwiązany problem oświetlenia?? w końcu niektórym gatunkom dobrze robi światło słoneczne, a świetlówki może i mają podobne właściwości, ale jednak słońcem nie są.
Wiem, że cena zaczyna się od ok. kilkunastu tysięcy złotych. Lamp nie sprawdzałem, niestety, nie znam ich właściwości (ale też jakieś specjalne).
jak ktoś w rodzinie wiele osób mających na chopla na ten temat to sie składać mogą(szkoda że ja tylko mam w rodzince chopla :)
Witam :)
Ależ to żadna rewelka tak na prawdę :)
Każdy może sobie coś takiego zrobić sam i to zamykając się w kosztach rzędu 500 - 1000zł (zależnie od użytych materiałów) w pełnym wypasie terrarystycznym :D:D:D
Już mówię jak :>
- spacerek do komisu po dużą lodówkę
- wywalić wszelkie pierdoły ze środka, zostawiając gołe ścianki
- w drzwiczkach wyciąć środek a w to miejsce wkleić szybę - jedną od środka, drugą na zewnątrz (stworzy się w ten spoosób nisza powietrza, które będzie również ładnie izolować termicznie a więc i nie zaparuje
- zamontować na dnie kabel grzewczy na nim zaś dopasowaną kuwetę na podłoże
- na górze oświetlenie tak grzejne jak i z UVB(zabezpieczone siatką)
z boku na dole i na górze wyciąć otwory wentylacyjne i zabezpieczyć siatką, jednocześnie robiąc na nie przysłonki, tak by nimi regulować przepływ powietrza
- podłączyć zegar sterujący oraz termoregulator
- urządzić terrarium
Gratuluję - możecie wpuszczać zwierzaki :D:D:D
Jak będzie trzeba schłodzić poniżej temp. pokojowej - wystarczy wyłączyć ogrzewanie i podłączyć kabel lodówki do sieci uruchamiając chłodzenie ;)
Dobrze jest przy przerabianiu samego pudła lodówki, przełożyć jej sterowanie na zewnątrz, tak aby nie trzeba było grzebać w środku celem zmian temperatury :)
Nie ma to jak praktyczność :D Dobre!
Niestety taki sprzęt nie daje gwarancji całkowicie stabilnych i kontrolowanych warunków wymaganych w naszych badaniach. A swoją drogą jak taka szafa już jest, to czemu nie skorzystać... ;-)
Hmmm... a ja upierałbym się, że starannie wykonany w ten sposób sprzęcik, będzie w domowych warunkach idealnym inkubatorem, czy też terrarium dla gatunków wymagających np. dużych różnic dobowych gdy idzie o temperatury :)
Sam używam tego do inkubacji jaj (gady, świerszcze) i sprawdza sie idealnie - co prawda rzeczywiście wachnięcia temperatury dochodzą w nim do 0,3stC a wilgotność jest utrzymywana poprzez podgrzewaną kuwetę (również z regulowaną temperaturą) z keramzytem, jednak wszystko zależy po prostu od użytych mierników i sterowników oraz staranności wykonania ich połączeń ;)
W każdym razie szykuję obecnie drugą sztukę z przeznaczeniem na chów mrówek z rodzaju Acromyrmex - tryb życia mają porównywalny z grzybiarkami z rodzaju Atta :)
Hmmm... (może jako mod nie powinienem robić offtopic, ale jak już temat schodzi na mrówki :-)
Jak zapewniasz im żarcie. Słyszałem, że to straszne żarłoki i do swoich kultur grzybowych wymagają np. dużych ilości świeżych róż (przynajmniej Atta)?
(Spokojnie - jeszcze nie "zapewniam" a dopiero BĘDĘ zapewniał:D:D:D - nie będę ich miał zanim nie skończę formicarium - bez wariactwa - najpierw domek ;) Co do żarcia - jeżyna - mam jej na terenie firmy kilkaset metrów kwadratowych w parku i nad stawem :) )
no ciooooo??:P w koncu to i tak forum o robalach ;P
:D:D:D
Heh... to powodzenia w hodowli, a ja zakładam na działce "pole jeżyny" :D
Fakt, mrówy kapitalne... ale chyba poeksperymentuję z jakimś Camponotus'em. Też duże i robią fajne gniazda w drewnie :-)
Super,Wygląda jak lodówka :]
Teraz to sie "badania" nazywa, tak? Przyznaj sie lepiej, jakie piwo tam trzymacie? ;P :>
Heh... standardowo w badaniach stosuje się etanol 70% :>