Czy moge moim żółwiom czerwonolicym wysypać na dno akwaterrarium keramzyt? niemam filtra dennego ale kubełkowy fluvala 103. keramzyt ma służyc jako dekoracja i miejsce dla bekteri. czy są jakies zastrzeżenia do tego?
Wersja do druku
Czy moge moim żółwiom czerwonolicym wysypać na dno akwaterrarium keramzyt? niemam filtra dennego ale kubełkowy fluvala 103. keramzyt ma służyc jako dekoracja i miejsce dla bekteri. czy są jakies zastrzeżenia do tego?
Witam.
Keramzyt sam w sobie nie jest zbyt dekoracyjny ale to już są indywidualne odczucia.
Jako powiększenie złoża bakteryjnego zadziała, dobrze kombinujesz, ale...
1. Musisz przestrzegać zasad jakby to był biologiczny wkład w filtrze
2. Bez kratki dennej nie możesz dać zbyt grubej warstwy i musisz okresowo odmulać.
mam pewne pytanie do punktu pierwszego. to znaczy jakich zasad bo ja niestety niemam w filtrze keramzytu?
do tego celu musisz zakupić keramzyt ogrodniczy bądz pod uprawy hydroponiczne, (tylko ten jest cięższy od wody i opada na dno..) nie kupuj przypadkiem tańszego budowlanego bo ten pływa po wodzie...i bedzie zonk!!!
No ja kupiłem ogrodniczy i zonk:) pływa po wodzie bede mosiał kupic inny. na szczęście kupiłem mało tego, ale budowalany nie jest szkodliwy dla moich gadzin?
Może zatonąć po wygotowaniu. Tylko wyjmij z wody dopiero po cakowitym ostudzeniu.
P.
dzięki. ale szkodliwy nie bedzie?
nie jest to praktycznie jedno a to samo..
Tego nie wiem, akwaryści go stosują a ryby są bardziej wrażliwe.
P.
no własnie gotowałem, ale tylko częśc poszła na dno! :/ dziwne? czy na chodowle karmową ryb, rośłin i ślimakow starczy 60l akwarium? czym jeszacze z własnej chodowli mozna karmic żółwie? dzdzownice, kijanki, świerszcze, muszki?
ŁukaszP napisał(a):
> no własnie gotowałem, ale tylko częśc poszła na dno! :/ dziwne?
Ja mam keramzyt z kwiaciarni i tylko z 10% pływało.
> czy na chodowle karmową ryb, rośłin i ślimakow starczy 60l
> akwarium?
Tak
> czym jeszacze z własnej chodowli mozna karmic żółwie?
> dzdzownice, kijanki, świerszcze, muszki?
Tak
Dla małego żółwia tak ale to żmudna zabawa (zwłaszcza chodowla ryb) - próbowałem z gupikami dla węża, po pół roku dałem sobie spokój. Powinieneś mieć jeszcze kotnik (min. 6 l) i akwarium do wstępnego podchowania narybku (min. 20 l).
Gupik żeby miało sens nim karmić żółwia musi mieć z pół roku.
Co innego hodowla ślimaków (jako pokarm uzupełniający) ma sens i zachęcam, szybko się mnożą i rosną. karmić możesz prawie wszystkim, nie zdychają.
Rośliny? tyle mlecza wokół...., a zimą i tak żółwie nie maja specjalnego apetytu.
P.