Re: Rodzaje pokarmu (rośliny też ważne)
Podpisuję się pod tym co napisał Krist z tym że nr.7 Rośliny. Przeniósł bym na pozycję 5.
Rośliny mimo że często są przez żółwie siekane na kawałki i zostawione to są ważne w diecie zółwi zwłaszcza starszych i nie należy z nich w żadnym stopniu rezygnować. Należy tylko ustalić którą roślinę twoje żółwie lubią najbardziej. hodować oddzielnie lub użyć drobnej roślinki np. ulubiona przez żółwie rzęsa. Moja żółwica potrafiła roślinkę o objętości takiej ile dałoby się upchnąć do szklanki zjeść całą w dwie godziny. To przyobserwowałem w czasach gdy rośliny podawałem tylko jako karmę, teraz moja żółwica ma stały dostęp do roślin. Tym się nie przekarmi. Chociaż jest trudno przyuważyć kiedy się chodzi do pracy to zauważyłem że wgłębkę podjada. A Myślałem już że jej nie rusza. (To samo z gupikami i też się myliłem.) Jak podaję gammarus to sypię go na rośliny i żółw chciał niechciał zawsze zje trochę roślin razem z gammarusem.
Re: Rodzaje pokarmu (rośliny też ważne)
oczywiście, najlepiej jak na stałe w akwa będą jakieś roślinki aby gadzina miała mozliwość podjadania sobie... jeśli same nie chwycą się roślinności to możemy zapomnieć o próbie nakarmienia ich... po za tym należy jeszcze dopisać iż maluchy gardzą roślinnością i dopiero gdy podrosną i stają zaczną ją konsumować, (w miarę starzenia, udział roślinności zdobywa przewagę w składzie ich diety) I nie jedzenie roślinności przez maluchy nie powinno być objawem do niepokoju, ponieważ głównie bazują na mięsnej diecie.